Cand incepe plata indemnizatiei pentru cresterea copilului?

Persoanele care au copii nascuti dupa 1 ianuarie 2011 si care sunt eligibile conform OUG 111/2010 sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului, pot beneficia de unul dintre urmatoarele drepturi la alegere:

  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;
  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.


Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face:

  • incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
  • incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
  • incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
  • de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute in primele trei situatii.

Printati de aici cererea pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului.

Articolul este scris de Krisstina, moderatorul sectiunii Consiliere Juridica de pe Forum. Daca aveti nelamuriri legate de indemnizatia de crestere a copilului va puteti loga pe forum si ii puteti adresa intrebari, fie in subforumul Consiliere Juridica, fie in categoria Info legal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dosar indemnizatie Indemnizatie 2011 Indemnizatie crestere copil 2011

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul