Interviu cu directorul executiv al clinicii Biotexcom

/ / Modificat: 2020-11-03
Interviu cu directorul executiv al clinicii Biotexcom

Directorul executiv al Clinicii Biotexcom a oferit un interviu exclusiv pentru copilul.ro despre ce inseamna fertilizare in vitro, care sunt procedurile exacte si cum se desfasoara un astfel de proces. De asemenea, domnul Oleg a explicat in ce cazuri se poate apela la o mama surogat si ce conditii se impun de lege.

Iata mai jos un interviu cu informatii foarte utile pentru cuplurile infertile, care isi doresc un copil. La Clinica Biotexcom, visul de a deveni parinte poate deveni realitate.

M – Marina,manager al departamentului roman al clinicii

O – Oleg, directorul executiv al clinicii

(M) – Buna ziua! Ma numesc Marina, sunt manager al departamentului roman al clinicii Biotexcom, alaturi de mine se afla astazi dl. Oleg, directorul executiv al clinicii noastre care ne va face astazi o scurta introducere cu privire la activitatea clinicii in care isi desfasoara activitatea de peste 10 ani in Kiew, Ucraina. Pentru inceput v-as ruga sa ne spuneti cateva cuvinte despre ce reprezinta clinica Biotexcom si ce servicii se ofera aici.

(O) – Activitatea noastra este de peste 11 ani, medicii nostri au o experienta de peste 20 de ani in acel domeniu. De la bun inceput, cum v-am spus nu suntem numai o clinica, suntem o companie, avem unica companie in Ucraina, cred ca si in Europa, care ofera contract complet. Adica, in care intra si serviciile medicale si serviciile de logistica. Adica hotel, hotelurile in care locuiesc pacientii nostri apartin clinicii.

(M) – Sa incepem cu programele de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Care sunt primii pasi pe care ar trebui sa-i faca potentialii pacienti ai dumneavoastra?

(O) – In primul rand...

(M) – Inainte sa ajunga la clinica

(O) – Am inteles. In primul rand procedurile se ofera cuplurilor sau cuplurilor casatorite, insa, de exemplu, la programul de maternitate surogat cuplul este obligatoriu sa fie casatorit. La programul de donare poate sa fie si o femeie singura necasatorita sau cu partenerul ei sau fara partener, poate sa se adreseze la centrul nostru. La donare se adreseaza femeile mai mult cu varsta peste 40 de ani, care de acum nu au rezerva ovariana sau este foarte scazuta sau ovocitele sunt de calitate proasta sau nu au de exemplu ovare, dar uterul este in regula. Uterul trebuie sa fie bun, fara fibroame, fara miome, adica ea poarta sarcina. De la bun inceput e necesar sa scrie o scrisoare la departamentul nostru roman, avem foarte multe departamente, incepand cu chinezi si terminand cu Argentina, dar avem si departamentul roman cu peste 15 angajati care va raspund tot in limba romana. Istoricul pe scurt il scrieti, care este problema dumneavoastra, dupa ce primiti un raspuns de la seful departamentului roman, un raspuns scurt ce trebuie sa faceti, cum trebuie sa procedati mai departe, ce analize trebuie sa trimiteti , mai detaliat, e foarte mult de povestit.

(M) – Deci, inceputul este cu un mail

(O) – Primul pas, da. Primul pas este un mail cu problema in scurt scrisa

(M) – Deci, cuplurile care se adreseaza pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate pot fi casatorite, necasatorite, pentru programul de maternitate surogat am inteles ca este obligatori , in afara de faptul ca trebuie sa fie casatorite oficial ce alte adeverinte mai trebuie sa prezinte neaparat pentru a intra in programul

(O) – Primul, cel mai important, cuplul trebuie sa fie casatorit, barbat-femeie, in niciun caz femeie-femeie sau barbat-barbat. Din pacate, legea nu permite, dar in Ucraina este interzisa procedura de maternitate surogat pentru astfel de cupluri. Legea permite numai cuplurilor heterosexuale.

Urmatorul: certificat, adeverinta, trebuie sa primim de la cuplul care confirma ca femeia nu poate purta sarcina. Pur si simplu o femeie care nu doreste sa poarte sarcina, nu doreste sa se ingrase cum spun unele, unele spun nu doresc sa imbatraneasca, pentru ele e greu sa poarte sarcina, nu se ofera astfel de proceduri. Atunci, trebuie sa avem un certificat stampilat care confirma ca ea nu poate purta sarcina sau are mai mult de 4 programe de FIV cu nereusita, mai mult de 4 pierderi de sarcina, tot daca sunt aceste adeverinte se ofera sau daca este problema cu uterul, sunt foarte multe boli, sunt cupluri de obste fara uter sau cu ceva fibroame foarte mari, dar nu se ofera sau cu cancer, tot nu se permite sa poarte sarcina.

(M) -  Si este neaparat indicatia de la medic

(O) – Desigur

(M) – Revenind la donatoarele de ovocite cuplurile au posibilitatea sa-si aleaga donatoarea care...

(O) – Da, dupa semnarea contractului ei primesc o parola, avem o baza de date de peste 1000 de donatoare, pot vedea foto, video, in video, pe scurt aproximativ de 5 minute, domnisoara povesteste despre ea, cuplul va vedea cum vorbeste, cum arata, cum se poarta si in 3D pot vedea domnisoarele, adica din toate partile cum arata pentru ca este un proces destul de serios, de complicat pentru cuplul care se adreseaza pentru programul de donare, totusi copilasul dupa ce se naste primeste 50 de procente din ADN-ul tatalui si 50 de procente din al donatoarei. Din cauza aceasta toti se straduiesc sa aleaga donatoarea sa fie tipul macar 80-90 de procente sa semene cu sotia.

(M)  - Deci, donatoarea de ovocite poate fi selectata de cupluri. Dar mama surogat?

(O) – Nu, mama surogat nu este selectata de catre cupluri. Mama surogat este selectata de catre medici, mama surogat si pentru noi este important sa poarte sarcina din prima oara, cu o sanatate excelenta, dintr-o familie buna, adica mai simplu v-o spun pentru clinica e foarte important ca si pentru reputatie, ca si financiar mama surogat de prima oara sa fie insarcinata si sa poarte sarcina pana la urma fara probleme.

(M) – Pacientii au posibilitatea sa cunoasca donatoarea sau mama surogat personal?

(O) – Donatoarea nu, este strict interzis sa faca cunostinta cu donatoarea, dar cu mama surogat, da. incepand cu a treia luna, cu a 12-a saptamana de nastere cuplul daca doreste poate sa vina chiar la noi la Kiew, mama surogat in fiece luna vine la centrul nostru medical la examinare totala, la ecografie, la analize de sange si in momentul acesta cuplul poate pe loc sa vorbeasca cu ea si a doua varianta se poate face legatura prin skype sau viber sau telegram sau whatsapp pe loc cand se face ecografia cum se face si vorbesc cu ajutorul traducatorului sau managerului vorbesc si cu mama.

(M) – Deci, mama purtatoare pot sa o cunoasca, donatoarea nu. De ce?

(O) – Dupa lege este interzis, donatoarea trebuie sa fie anonima. Cu mama surogat facem cunostinta dupa a 12-a  saptamana cum am spus dinainte. Care este cauza? Numeni nu da garantie ca sarcina se va prinde de prima oara, este imposibil, numai Dumnezeu poate da garantie ca prinde din prima sarcina, din prima oara. De la bun inceput cand activitatea noastra s-a inceput, da, faceam cunostinta de la bun inceput, chiar pana la transferul de embrion. Mamele surogat sunt toate femei bune, adica majoritatea sunt placute la vorba si cuplurile se leaga de ele, adica mama surogat, sarcina nu s-a prins si cuplul apoi roaga sa fie aceeasi mama surogat. La noi este conditia ca daca se pierde sarcina se alege alta mama, adica una si aceeasi mama surogat nu poate sa fie la acelasi cuplu de doua ori. Din cauza aceasta cand sarcina se prinde, adica la 12 saptamani sarcina e de acum, sunt foarte mici sansele sa se piarda sarcina, poate sa fie 5% procente ca se  pierde dupa a 12- a saptamana. Iata in momentul acesta, cand ajunge la 12 saptamani, cand  suntem siguri ca nu se pierde sarcina, se face cunostinta.

(M) – in cadrul programelor amintite se poate alege sexul copilului? inainte de transferul embrionar?

(O) – Da, avem mai multe contracte. Avem 3 contracte incepand cu 39900 incercari nelimitate si terminand cu 64900. Intre contractul mijlociu si contractul cel mai scump se poate alege sexul copilului, baieti sau fete.

(M) – Dar cu cuplurile care aleg sa vina pentru fertilizare in vitro pot alege sexul copilului?

(O) – in momentul de fata nu, pentru ca avem un rand foarte mare la maternitatea surogat. Foarte mare. Adica, chiar cuplul care doreste, de exemplu ieri am vorbit cu un  cuplu, am vorbit, au spus ca are un concediu, doreste sa vina timp de o saptamana la noi, nu putem inscrie la prima vizita. Minim peste 1 luna. in momentul de fata avem pe loc toate hotelurile, avem 2 hoteluri care sunt pline, avem o multime de blocuri, de apartamente tot pline, adica in momentul de fata sunt peste 150 de cupluri, aproximativ 120 de cupluri sunt cu copii nou nascuti. Cred ca ati vazut si pe noutati. Nu de mult au fost peste 80 de copii, nu puteau pleca acasa, parintii nu prea vin dupa ei, adica au venit toti parintii si acum avem cum am spus peste 120 de copilasi si in jur de 30 de cupluri in momentul de fata la programul de donare de ovocite. Din cauza aceasta inscrierea  la prima vizita este nu mai devreme decat peste 1 luna. si din cauza aceasta alegerea sexului la programul de donare nu putem oferi ca acum trec randul numai cuplurile cu contracte VIP si super VIP. Adica la maternitatea surogat. Da, avem 2 clinici aici pe loc avem inca in alta regiune inca o clinica, dar clinica nu reuseste sa faca toate procedurile. si cred ca dupa Anul Nou, incepand cu 15 ianuarie vom putea oferi si pentru programele de donare, nu maternitate surogat de donare de ovule cu alegerea sexului. Pretul in momentul de fata e de 3000 euro. Pentru ianuarie, anul viitor nu pot sa va spun acum pretul, nu stim pretul pentru ca programul se scumpeste, de exemplu de la 1 octombrie programul de donare se scumpeste tot destul de mult.

(M) – Partea cu programele mult , putin este clara deja. Dar cand pacientii ajung in Ucraina in conditiile in care se afla in tara straina ajung sau cu masina in Kiew sau ajung la aeroport. Cum gasesc clinica dumneavoastra?

(O) – Sunt intalniti la aeroport de catre reprezentantul nostru cu un tablou in mana unde este scris ”Centrul de reproducere BIOTEXCOM” sunteti cazati sau la un hotel de-al nostru sau la bloc de apartamente, tot ale noastre, mancarea, cazarea este totul inclus, a doua zi sunt adusi la centrul medical, la Biotexcom tot de catre soferul nostru, masina noastra, aici sunt intalniti de managerul nostru care vorbeste limba romana, la semnarea contractului, la examinarea medicala , dupa ce se fac procedurile medicale pe loc tot de catre masina noastra sunt dusi la apartament si de la apartament cand pleaca acasa tot sunt dusi pana la aeroport. Adica, fara frica cuplurile pot veni, sunt insotiti de la bun inceput si pana la sfarsit. Adica singuri nu raman. Da, singuri pot sa se plimbe prin oras fara probleme, dar tot daca undeva se ratacesc prin oras fac legatura cu managerul personal, comandam un taxi, adica nimeni nu s-a pierdut . Timp de 11 ani de activitate inca niciun cuplu nu s-a pierdut prin Kiew.

Mai jos puteti viziona interviul complet:

Biotexcom

Articole recomandate

Citeste si despre