Ce se intampla cu copiii nascuti prin intermediul unei mame surogat in perioada inchiderii frontierelor

/ / Modificat: 2020-04-13
Ce se intampla cu copiii nascuti prin intermediul unei mame surogat in perioada inchiderii frontierelor

Ce se intampla cu copiii nascuti prin intermediul unei mame surogat in perioada inchiderii frontierelor din cauza coronovirusului?

Cand Marta s-a nascut la Clinica BioTexCom din Kyiv saptamana trecuta, granitele Spaniei si Ucrainei erau deja inchise din cauza situatiei de urgenta la nivel mondial cauzata de noul coronovirus, insa tatal ei a reusit sa nu rateze acest moment, zburand cu 24 de ore inainte de a se intampla acest lucru.

Aceasta a fost o calatorie de urgenta, explica mama Martei, spaniola Maria Falagan, care trebuia sa ramana in Spania si nu stie cand o va putea vedea personal.

O realitate paralela este traita si de cuplul britanic Nadene si Sam Ghouri. In timp ce ea este blocata cu micutul Gilbert la Kyiv, el nu-l poate vedea decat prin intermediul apelurilor video din Regatul Unit.

Dar situatia ar fi putut fi si mai complicata. Multe cupluri care intentionau sa devina parinti cu ajutorul unei mame surogat in Ucraina nu au putut sa treaca frontiera la timp.

Surogatul gestational si coronovirusul: Cand cel mai dorit lucru vine in mijlocul celor mai neasteptete evenimente.

Pentru acesti copii, clinica ucraineana de surogat gestational BioTexCom, a decis sa instaleze camere pe trepieduri, care focalizeaza fiecare patut, astfel incat parintii sa-si poata vedea copiii printr-un apel video in orice moment al zilei. „Parintilor li se trimite un link, cu un nume de utilizator si o parola, dupa care acestia isi pot vedea copiii in orice clipa”, declara proprietarul clinicii Albert Tochilovsky, pentru Euronews.

„Avem trei cladiri pentru copii, special amenajate pentru acestia”, spune Tochilovsky.

„Copiii se afla sub supravegherea permanenta, 24/7, a bonelor specializate cu educatie medicala, un pediatru, au alimentatia si cazarea asigurata, toate obiectele de igiena si asistenta completa sunt de asemenea incluse.”

Clinica respectiva a anuntat o reducere de 50% a costurilor pentru intretinerea fiecarui copil in perioada pandemiei: de la 50 la 25 de euro pe zi.

Ce se intampla cu mamele surogat ucrainene?

Comunicarea cu mamele surogat gravide are loc in online, atat cu clinica, cat si cu parintii care trimit intrebari femeilor ucrainene prin intermediul traducatorilor.

„Inainte, acestea veneau direct la clinica pentru examinare. Acum managerii nostri lucreaza mai mult online, nu discuta direct cu mamele, contactul direct (fizic) nu este permis”, explica Tochilovsky. „Toate ecografiile sunt efectuate local (in regiunile in care traiesc mamele) din cauza carantinei.”

Momentul critic il reprezinta nasterea. „in cazul in care nu este posibil sa ajunga la Kyiv pentru nastere, acestrea vor naste la locul de resedinta”, spune proprietarul BioTexCom. Daca nasterea va avea lo acolo, noi avem coordonatori care acopera toate regiunile, iar echipa corespunzatoare o va insoti in acest caz.”

Aveti clienti noi?

Clinica BioTexCom nu a incetat sa semneze contracte in timpul pandemiei, iar cererea continua sa ramana ridicata. „intrucat un numar mare de cupluri asteapta inceperea programului lor, am decis sa semnam contractele online – pentru aceasta trebuie sa prezinte pachetul de documente necesare pentru a incepe programul, de asemenea, este necesar sa plateasca un avans de 5% din suma totala a contractului”, spune Tochilovsky. „Dupa aceea, cuplul isi ocupa randul si incepe sa participe la program.”

Aceasta clinica ucraineana a decis sa stabileasca un protocol de urgenta pana in august anul viitor, sporindu-si capacitatea pentru a avea puterea sa adaposteasca si mai multi copii.

„Suntem pregatiti sa oferim 50 de locuri pentru terapie intensiva, inclusiv pentru cetatenii care nu participa la program”, adauga Tochilovsky. „Avem doua aparate pentru ventilatia artificiala pulmonara”.

Ucraina este considerata capitala europeana a surogatului gestational si atrage cupluri de pe tot continentul din tari in care aceasta practica nu este reglementata.

Avand una dintre cele mai flexibile legi privind surogatul gestational din Europa, aceasta tara permite cuplurilor, chiar si celor straine, sa plateasca pentru o mama surogat, doar cu conditia ca acestea sa fie heterosexuale.

Biotexcom

Articole recomandate

Citeste si despre