Sunt prea batrana sa mai raman insarcinata?

/ / Modificat: 2011-06-06
Sunt prea batrana sa mai raman insarcinata?

concepere_copil_fertilitate_infertilitatePe masura ce inaintezi in varsta, iar planurile pentru conceperea unui bebe nu si-au facut aparitia ies la iveala tot soiul de intrebari si dileme. Anii trec si incepi sa te intrebi daca nu cumva esti prea batranica pentru a mai ramane insarcinata. Exista mai multe motive pentru care femeile incep sa creada asta cam de pe la 35 de ani in sus. Sunt motive de natura medicala, sociala si psihologica. Nu exista varsta perfecta pentru a deveni mamica! Acest lucru este cert!

Se stie doar ca o femeie poate deveni mama - in mod biologic - de la prima menstruatie si pana la intrarea la menopauza. Factorii socio-economici joaca un rol esential si de obicei "dicteaza" cand anume este normal sau are varsta potrivita pentru a avea copii si cand nu. In general se considera ca cel mai indicat este faci copii intre 25 si 35 de ani.

Motive medicale

Una dintre mamicile comunitatii Copilul.ro explica foarte simplu si frumos in ce conditii poate avea o femeie copii:

Doloro:

"Biologic femeia poate sa aiba copii atata timp cat are ciclu menstrual deci si ovulatie. Nu degeaba ne nastem cu un anumit numar de ovule care la un moment dat se termina. Eu cred ca natura trebuie respectata, dar daca totusi femeia se simte si este intr-adevar capabila psihic, are dreptul sa faca ce doreste cu corpul ei."

Sigur ca nu este atat de simplu pe cat suna. Este adevarat ca o femeie este apta sa aiba copii pana cand intra la menopauza. Insa se stie ca pe masura ce trece timpul, de la 30 de ani in sus, apar problemele de fertilitate si riscurile foarte mari, atat pentru mama, cat si pentru fat.

O alta mamica, membra a comunitatii noastre expune doar cateva riscuri prezente la o sarcina de peste 35 de ani, mai ales pentru fat:

Stefaniajohansson:

"Nu uitati ca dupa o anumita varsta mai pot aparea si alte probleme... nu e vorba doar de sanatatea mamei, ci si de sanatatea copilului. Riscul ca bebelusul sa aiba defecte de nastere este mult mai crescut. De exemplu, sindromul Down:

  • la 25 de ani, 1 femeie din 1250 naste un bebe cu Down;
  • la 30 de ani, 1 din 1000;
  • la 35 de ani, 1 din 400;
  • la 40 de ani, 1 din 100;
  • la 45 de ani, 1 din 30;
  • la 49 de ani, 1 din 10;

Sa nu mai spun ca riscul de avort spontan este de 50% la varsta de 40-45 de ani... e de speriat.. si o chestie draguta, sansa ca sarcina sa fie gemelara creste foarte mult, deoarece majoritatea femeilor ce vor sa ramana gravide dupa 35 de ani necesita tratamente de fertilitate."

In plus exista si o multime de riscuri la mamici, hipertensiunea si diabetul gestational fiind doar 2 dintre ele. Insa cu o monitorizare atenta la medic si cu luarea tuturor masurilor de precautie impotriva complicatiilor, precum si de sporire a fertiilitatii femeile inaintate in varsta pot naste copii sanatosi.

art_barza_Factori sociali, economici si psihologici

Pe langa problemele de natura medicala, femeile care trec de 40 de ani incep sa aiba dubii cu privire la conceperea unui bebe atat din cauza prejudecatilor si stereotipiilor ca "e prea batrana sa mai aiba copil", cat si din cauza faptului ca poate nu mai are rabdarea necesara sa aiba grija de el ori ani suficienti pentru a-l creste.

Iata incurajari si sfaturi de la mamici care stiu ce inseamna si ce presupune sa ai un copil de pe forumul site-ului Copilul.ro 

Arriana:

"da, e potrivita orice varsta daca mama se gandeste la binele copilului si are sufletul destul de tanar incat sa gaseasca resursele pentru a-l creste in rabdare si intelegere."

Madona:

"eu am nascut 3 copii, la 20, 27 si 39 de ani, diferente mari intre ei... am avut norocul sa nu am niciun fel de probleme la nici una din sarcini; copii au fost toti sanatosi si mari la nastere, dar ultima, fetita, este parca mult mai robusta si rezistenta decat primii doi, baieti; deci, in ciuda faptului ca am dus o sarcina la o varsta mai inaintata, organismul meu a fost mult mai bine pregatit pentru copil, toate analizele au fost perfecte pe toata perioada sarcinii."

Bjmaryo:

"e potrivita orice varsta mai mare de 18 ani, parerea mea, dar nu mai mare de 40 de ani, din motive de sanatate, bani la cele sub 18 si de neinteres prea mare la cele peste 40. Vad multe femei peste 40 de ani, care au luat bona la copil si nici nu stiu ce mananca copilul in ziua aceea."

Cristeeps:

"Si pe mine mama m-a facut la 40 de ani. E drept ca la vremea aceea nu a avut posibilitatea de a alege, dar nici nu cred ca ar fi fost in stare sa faca avort, chiar daca mai avea 3 copii. Ideea e ca eu am fost si sunt sanatoasa. N-am avut probleme nici in societate. Si slava Domnului, parintii mei traiesc si acum, deci au fost alaturi de mine cand am avut nevoie."

Robynely:

"Am nascut-o pe Roby la 37 de ani. Intre fetele mele sunt 14 ani diferenta. Cred ca mai mult conteaza starea de sanatate decat varsta. Daca natura ma lasa sa fac copii si imi da unda verde, de ce nu si la 40 de ani? Asta nu inseamna ca m-am pornit sa fac copii, sa nu intelegeti asta, ma refer in general, la femei care au pus cariera pe primul plan sau au avut alte prioritati in viata sau pur si simplu nu au ramas insarcinate."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sarcina cu risc Sindrom down copii Probleme sarcina Hipertensiune gestationala

Articole recomandate

Citeste si despre