Legarea trompelor uterine, cand este recomandata?

/ / Modificat: 2012-02-02
Legarea trompelor uterine, cand este recomandata?

Legarea trompelor uterine este o metoda la care apeleaza femeile in scop contraceptiv. Totusi, ea este o masura contraceptiva permanenta, ireversibila (sau cu greu reversibila), la care trebuie sa se gandeasca bine inainte de a apela la ea. Iata cateva motive justificabile pentru care merita sa apelezi la aceasta procedura care instaureaza sterilitatea definitiva!


Foto: southwestfloridawomensgroup.com

Cand decizia de a nu mai avea copii iti apartine

Sau cel putin nu mai vrei copii care sa fie ai tai (te poti gandi la adoptie, mama-surogat etc.). Este foarte important sa stai sa meditezi bine asupra deciziei de a nu mai avea copil niciodata.


Nu trebuie sa mergi pe premisa ca oricand se poate face o procedura de reversibilitate a legarii trompelor, deoarece aceasta este foarte riscanta si are sanse de reusita in foarte putine cazuri.

Trebuie sa fii sigura ca:

  • decizia nu este luata pe moment, ci ca ai reflectat bine asupra vietii tale de familie, te-ai consultat cu sotul sau partenerul si ati ajuns la concluzia ca nu mai vreti alti copii;
  • nu ai luat decizia din motive financiare, in urma unor presiuni emotionale (din partea familiei, in urma santajului emotional al sotului etc.); sentimentele de vinovatie si regretele sunt extrem de frecvente la femeile care trec prin aceasta procedura - apar in aproape 30% din cazuri.


In cazul in care decizia de a nu mai avea copii iti apartine in totalitate si esti 100% sigura ca iti doresti asta, indiferent de ce-ti rezerva viitorul, atunci nu mai conteaza ce cred ceilalti si, cel mai probabil, nu vei regreta decizia.

Cand alte metode de contraceptie nu ti se potrivesc/nu functioneaza

Desi exista o multitudine de metode contraceptive pe piata (prezervative, contraceptive injectabile, diafragma, sterilet, anticonceptionale etc.) exista, in putine cazuri ce-i drept, posibilitatea ca niciuna sa nu ti se potriveasca - poate pe unele nu le suporti si te simti inconfortabil cu ele, iar pe celelalte nu ai voie sa le folosesti - cum sunt cele hormonale ori poti fi alergica la materialele din care sunt facute prezervativele, steriletul sau diafragma etc.

Sunt foarte rare cazurile in care o femeie nu poate recurge la una dintre multele metode contraceptive sau sa i se para ca niciuna nu ii este pe plac, dar se poate ca din acest motiv sa apelezi la sterilitatea permanenta. Insa decizia trebuie sa apara obligatoriu dupa ce te gandesti serios asupra dorintei de a mai avea copii sau nu.

Cand o eventuala sarcina ti-ar putea pune viata in pericol

Nu exista cauze medicale care sa se rezolve cu ajutorul ligaturii trompelor uterine, insa exista situatii in care o sarcina ti-ar putea pune viata in pericol, din cauza unor complicatii ale unor afectiuni de care deja suferi, iar aceasta masura este luata in mod profilactic.

Daca medicii ti-au confirmat faptul ca o posibila sarcina ti-ar putea ameninta viata, vei dori sa iei in calcul toate masurile de prevenire. Legarea trompelor este o metoda mult mai sigura decat altele si te ajuta sa te scapi de grijile pe care alte masuri ti le-ar putea provoca in timpul actelor sexuale. Teama de a nu ramane gravida din cauza problemelor de sanatate iti afecteaza viata sexuala. Legarea trompelor te ajuta sa scapi de stresul care ti-ar putea aduce insatisfactia sexuala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legarea trompelor uterine

Articole recomandate

Citeste si despre