Legarea trompelor. Riscuri si efecte adverse

/ / Modificat: 2013-09-04
Legarea trompelor. Riscuri si efecte adverse

Sterilizarea permanenta prin legarea trompelor capata din ce in ce mai mult teren in epoca moderna, ca metoda contraceptiva. Majoritatea femeilor o aleg atunci cand considera ca au facut suficienti copii sau ca nu doresc sa aiba deloc. Regretul femeilor in privinta realizarii unei astfel de proceduri creste si el pe zi ce trece, conform studiilor. Inainte de a trece la acesta masura, gandeste-te si la riscurile si efectele adverse pe care le implica.

Legarea trompelor este o metoda de sterilizare permanenta a femeilor. Ea se mai numeste si "ligatura trompelor" si presupune interventia chirurgicala majora la nivelul abdomenului prin taierea sau legarea trompelor uterine, impiedicandu-se astfel fertilizarea ovulului de catre spermatozoid si evitarea conceperii.

In aceasta procedura, tuburile falopiene care fac legatura intre uterul si ovarul femeii sunt inchise complet.

Riscurile legarii trompelor

Femeile trebuie sa retina ca este vorba de o metoda contraceptiva permanenta (chiar daca exista sanse ca procedura sa devina reversibila) si trebuie sa se gandeasca bine inainte de a apela la aceasta procedura si sa cantareasca variantele pe care le au pentru a se proteja impotriva unei sarcini nedorite. Exista totusi o serie de riscuri si efecte adverse ale acestei metode:

Sarcina

Desi faci aceasta operatie tocmai pentru a impiedica conceperea unui copil, exista cazuri in care inchiderea trompelor este incompleta, iar femeia poate ramane astfel insarcinata. In jur de una din 400 de femei ramane gravida pe parcursul primilor 10 ani dupa legarea trompelor. In plus, aceasta metoda contraceptiva este sigura in proportie de 99%.

Posibile infectii

Ca orice interventie chirurgicala, si aceasta prezinta riscul de aparitie al unor infectii post-operatorii.

Sangerari in exces

Aceste sangerari pot fi cauzate de anumite lezari ale unor vase sanguine in timpul operatiei. De asemenea, apar riscuri legate de interventia chirurgicala in sine, adica posibilitatea lezarii diferitelor organe adiacente, in timpul procedurii.

Menstruatie neregulata

Acest efect advers poate aparea mai ales in cazul femeilor tinere, care dupa operatie pot manifesta aparitia unor menstre neregulate, ca urmare a circulatiei neregulate a fluxului sangvin catre ovare.

Sindrom post-sterilizare

Tot legat de ciclul menstrual si de aparitia menstrei, femeile care au suferit o astfel de procedura s-au plans de sindrom premenstrual sever, aparitia petelor de sange intre 2 cicluri menstruale, chiar disparitia completa a menstrelor etc. S-a constatat aparitia dezechilibrelor hormonale dupa realizarea procedurii.

Chisturi ovariene

S-a constatat, prin mai multe studii, ca legarea trompelor uterine creste riscul aparitiei chisturilor la nivel ovarian.

Ireversibilitatea diciziei

Este un efect advers demn de luat in seama. Chiar daca exista posibilitatea reversibilitatii ei, tot prin interventie chirurgicala, in genere, legarea trompelor este facuta pentru o sterilizare completa si permanenta a femeilor.

Regretele

Desi nu fac parte din categoria efectelor adverse uzuale, totusi acestea pot fi considerate un efect secundar important. Tot mai multe studii arata ca majoritatea femeilor care isi fac aceasta interventie regreta ulterior decizia, ceea ce este ingrijorator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legarea trompelor uterine

Articole recomandate

Citeste si despre