Cum sa raman repede insarcinata?

/ / Modificat: 2006-10-27
Cum sa raman repede insarcinata?
Intrebare:

- Dupa cat timp de la intreruperea anticonceptionalelor sunt sanse sa raman gravida? Nu am luat decat 5 luni si acum avem 4 luni de cand incercam sa facem un bebe si nu reusim. Mai trebuie sa astept? Imi puteti trimite cateva metode de a ma ajuta sa raman mai repede gravida?

Raspuns:




 

Ca metode utile pentru a ramane insarcinata, consider necesara cunoasterea perioade fertile (cea din apropierea ovulatiei). Aflarea acestei perioade se poate face utilizand: "Metoda calendarului". Pentru a putea folosi aceasta metoda trebuie sa va monitorizati menstrele pe o perioada de 6 luni (de ex. cicluri menstruale intre 26 - 30zile). Apoi, din ciclul menstrual cu perioada cea mai scurta scadeti 18 zile (26-18=8); din ciclul menstrual cu perioada cea mai lunga scadeti 11 zile (30-11=19). Perioada dintre cele doua rezultate (z8 --> z19) este perioada fertila (in care orice contact sexual neprotejat prin alte mijloace poate avea ca rezultat o sarcina); o alta modalitate ar fi folosirea monitorizarii temperaturii bazale, destul de complicata si de nesigura (masurarea temperaturii intrarectal dimineata la trezire, inaintea oricaror activitati - in momentul in care se observa o crestere a temperaturii bazala, se presupune ca se va produce ovulatia, deci incepe perioada fertila).

De asemenea, incercati sa programati in asa fel actele sexuale incat sa beneficiati, ambii parteneri, de cateva momente de relaxare atat inainte cat si dupa contactul sexual; de aceea este de preferat ca acestea sa se produca dimineata, cand organismul este odihnit si cand inca nu este preocupat de grijile unei zile de stress.

Administrarea pe perioada sarcinii a anticonceptionalelor poate produce o concentratie hormonala incompatibila cu dezvoltarea ulterioara a acesteia (efect abortiv), insa faptul ca ati folosit aceste produse inainte de a ramane insarcinata nu reprezinta un pericol pentru dezvoltarea ulterioara a acesteia. Multa sanatate!

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre