Alergia la sperma

/ / Modificat: 2014-06-06
Alergia la sperma

Atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta o reactie imuna la sperma, cunoscuta sub numele de alergie la sperma. Aceasta se manifesta prin aparitia de anticorpi ce afecteaza mobilitatea spermatozoizilor, impiedicand fecundatia. Dintre cuplurile ce prezinta aceasta afectiune, circa 20-40% reusesc sa conceapa prin inseminare artificiala sau alte tratamente de fertilitate.

Desi nu sunt elucidate motivele pentru care femeile prezinta reactii alergice la sperma, barbatii dezvolta anticorpi impotriva propriei sperme atunci cand aceasta intra in contact cu sangele, de cele mai multe ori in urma unei vasectomii, a unei infectii sau a unui accident. Cum cele doua lichide nu sunt in mod fiziologic in contact, sangele actioneaza prin formarea de anticorpi impotriva spermei.

Simptoamele sunt de obicei inexistente, in afara problemelor de fertilitate. Poate aparea o senzatie de mancarime in urma raportului sexual.

Femeile ce au mancarimi vaginale, senzatii de arsura sau alte simptome, pot fi alergice fata de sperma partenerului. Totusi, pentru unele, raporturile sexuale repetate pot constitui o maniera de tratament. Reactia poate fi, de asemenea, si impotriva altor componente ale lichidului seminal. O alta metoda de tratament este imunoterapia.

Manifestari la femei

Desi nu se cunosc in totalitate manifestarile afectiunii, alergia la sperma este susceptibila la femeile ce acuza aparitia simptoamelor in urma raportului sexual. Acestea sunt reprezentate de mancarimi, arsuri si umflaturi in zona genitala. In cazurile mai severe pot aparea urticarii sau umflaturi si in alte zone ale corpului, iar femeia poate avea dificultati in respiratie. Semnele tipice apar in aproximativ 30 de minute de la raport, in rare cazuri putand aparea si la interval de ore sau zile.

Alergia la sperma este de obicei suspectata mai ales daca simptomele dispar la folosirea prezervativului sau in cazul abstinentei.

Tratamentul alergiei la sperma

Pacientii cu alergie la sperma ar trebui sa poarte o trusa cu epinefrina injectabila pe care si-o pot adiminstra singuri in eventualitatea unei reactii. Epinefrina (adrenalina) este principalul tratament in reactiile alergice. In plus, exista un tratament prin imunoterapie, menit sa elimine reactiile alergice ale organismului impotriva spermei: Intravaginal Seminal Graded Challenge (ISGC). Aceasta tehnica se bazeaza pe administrarea de probe de sperma in vagin, la fiecare 20 de minute, incepand cu o concentratie foarte diluata care apoi va fi crescuta gradat.

Tehnica trebuie asociata cu rapoarte sexuale frecvente (de doua, trei ori pe saptamana) pentru a ajunge la rezultate favorabile.

Atunci cand ISGC nu da rezultate, se poate folosi o alta metoda ce implica injectarea unei mici cantitati de sperma sub piele, la intervale regulate, pe parcursul catorva saptamani, tratament asemanator celui pentru rinite alergice sau astm. Ca si la ISGC pacientii trebuie sa continuie raporturile sexuale neprotejate cu partenerul pentru a mentine imunitatea.

Aceste tratamente trebuie efectuate in clinici echipate corespunzator pentru a actiona in eventualitatea aparitiei unei reactii de soc anafilactic – o reactie severa catre alergen care poate fi mortala.

Aproximativ 50% dintre femeile cu alergie la sperma au si alte afectiuni alergice, precum alergii de piele sau rinite alergice. Boala afecteaza femei intre 20 si 30 de ani, si 41% acuza simptoamele inca de la primul contact sexual.

Femeile pot concepe dupa inlaturarea afectiunii, sau pot apela la inseminarea artificiala sau fertilizarea in vitro.

La unele femei reactiile apar la un singur partener, pe cand altele sunt alergice la sperma tuturor partenerilor.

Diagnostic

Alergiile la sperma sunt frecvent diagnosticate gresit, ca herpes sau alte afectiuni genitale, si deseori pacientele sunt supuse interventiilor inutile. Unul dintre cele mai la indemana teste pentru a determina prezenta sau absenta alergiei este folosirea prezervativului si urmarirea evolutiei simptomelor.

Pentru cuplurile cu aceasta afectiune sunt disponibile diverse metode de tratament pentru fertilitate:

  • Injectii in piele cu proteine continute de sperma partenerului pentru a identifica sursa alergiei. Concentratiile sunt de asemenea gradate crescand cu fiecare doza.
  • Injectii in vagin cu lichid seminal diluat in concentratii crescatoare.
  • Inseminare artificiala cu sperma trecuta printr-un proces de deproteinizare.
  • Medicamente imunosupresive, precum cortizonul, pot fi utilizate avand in vedere similitudinea cu alergiile obisnuite. Totusi aceasta metoda ramane una controversata.

Articole recomandate

Citeste si despre