Uterul bicorn (bicameral)

/ / Modificat: 2014-01-02
Uterul bicorn (bicameral)

Uterul bicorn sau bicameral este o malformatie congenitala destul de rar intalnita la femei, dar problematica. Este o afectiune extrem de grava care scade considerabil sansele de a concepe copii, fiind asociata cu avorturi spontane, recurente, nasteri premature etc.

Ce inseamna utern bicorn sau bicameral?

Uterul bicameral sau bicameral este o malformatie uterina congenitale in care la nivelul uterului se dezvolta 2 cornuri in partea superioara a lui. Aceste parti nu trebuie sa fie neaparat egale si nici dezvoltate la fel. Per ansamblu, uterul se divide partial in 2 si are forma de inima.

De ce apare uterul bicameral?

Utern bicorn se formeaza in embriogeneza.

El este rezultatul uniunii imperfecte a ductelor (canale) paramezonefrice Muller. Acestea fuzioneaza perfect doar in partea inferioara a uterului, in partea superioara dand nastere unor hemiutere. Hemiuterele un singur col si un singur vagin.

Exista simptome ale acestui tip de uter?

Anormalitatea uterina este adesea depistata la medic in urma unor investigatii medicale de rutina sau mai aprofundate. Totusi, majoritatea femeilor care au acest tip de uter s-au prezentat la medic cu:

  • crampe abdominale asemanatoare celor menstruale;

  • cicluri menstruale neregulate;

  • pete.

Uterul bicorn si impactul asupra fertilitatii

Exista mai multe trepte de dezvoltare a acestui uter, iar cu cat este depistat mai repede cu atat impactul asupra fertilitatii este mai redus. Intr-un caz de uter bicorn sarcina se opreste adesea din evolutie in momentul in care fatul creste si se dezvolta in oricare dintre cele doua cornuri. Din cauza faptului ca nu este suficient loc pentru a se dezvolta se produce avortul.

Specialistii sustin ca femeile care sufera de uter bicornuat au maxim 60% sanse de a naste un copil viu, ele prezintand si un risc crescut de insuficienta cervicala (asociata cu nasterea prematura).

Intr-o sarcina cu uter normal, uterul se extinde odata cu cresterea fatului. Septul (despartitura) care apare in cazul uterului bicorn face imposibila expandarea lui si crearea de suficient spatiu pentru dezvoltarea normala a fatului.

Ce se intampla daca fatul se dezvolta in partea inferioara a uterului?

Exista si posibilitatea in care fatul nu patrunde intr-unul dintre cornurile uterului bicameral si isi incepe desvoltarea in partea inferioara, mai larga. In acest caz, sansele de a duce sarcina la termen cresc. Totusi, ea nu este lipsita de complicatii. Fetii cresc adesea in prezentatii anormale:

  • transversa (fatul sta de-a latul uterului);

  • pelvina (joasa).

Din aceasta cauza, sarcinile cu uter bicorn sunt considerate ca avand risc crescut. Fetii nu se acomodeaza si nici nu se dezvolta foarte bine in cavitatea uterina in aceste prezentatii, de aceea exista cam 25% sanse sa apara nasterea prematura.

Travaliul prematur, dar si pozitia transversa reprezinta alte complicatii ale fertilitatii femeilor.

Cum se pune diagnosticul de utern bicameral?

Malformatia este depistata la medic in urma unor examene clinice ca:

  • examen pelvic – cele doua coarne sau hemiutere sunt simtite la palpare;

  • sonograma – prin ultrasunete;

  • laparascopie –  exploreaza zona exterioara a uterului cu ajutorul unei camere video, iar medicul poate vedea forma de inima a uterului si bifurcatia din partea superioara;

  • histeroscopie – ofera o privire de ansamblu a interiorului uterului; 

Cum se trateaza uterul bicorn?

Defectul se corecteaza chirurgical printr-o metoda numita metroplastie. Aceasta se face adesea pe cale laparoscopica. Acest lucru inseamna crearea unei cavitati uterine mai mari cu distrugerea minima a tesutului uterin.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Sarcina Afectiuni uter histeroscopie

Articole recomandate

Citeste si despre