Calcularea perioadei fertile

/ / Modificat: 2013-07-30
Calcularea perioadei fertile
Intrebare:

- De 3 luni de zile incerc sa raman insarcinata. Inainte de asta, mi-am facut analizele, mai ales ca imi aparea foarte des infectie urinara. Am facut tratament, totul a fost bine si de atunci incerc sa raman insarcinata. Inca nu am reusit, insa problema este ca din nou am simptome de infectie urinara (nevoia frecventa de a urina, usturimi in timpul urinarii si un disconfort permanent). As dori sa stiu daca spalaturile externe cu ceai de galbenele si consumul a 2 litri de apa pe zi sunt utile pentru eliminarea infectiei, mai ales ca astept sa vad daca luna aceasta am ramas insarcinata (si nu as vrea sa iau medicamente deocamdata). De asemenea, as dori sa stiu care este perioada fertila la un ciclu de 24 de zile. Va multumesc!

Raspuns:

Perioada fertila in cazul unui ciclu regulat se calculeaza astfel: se scade 18 din numarul de zile al ciclului (in cazul de fata 24) si aflam prima zi fertila (24-18=6); apoi se scade 11 din numarul de zile al ciclului (in cazul de fata 24) si aflam ultima zi fertila (24 - 11 = 13).

Perioada fertila in cazul dumneavoastra este deci intre zilele 6 si 13 ale ciclului (ziua 1 fiind prima zi in care apare sangerarea menstruala). Daca ciclul este neregulat se urmareste durata ciclului menstrual pe o perioada de minim 6 luni si se retine numarul minim si numarul maxim de zile al ciclului menstrual; din valoarea maxima se scade 11, si se obtine ultima zi fertila, iar din valoarea minima se scade 18, obtinandu-se prima zi fertila.

Infertilitatea si alte afectiuni

O perioada de 3 luni de incercari de a obtine o sarcina nu este un motiv de ingrijorare, mai ales daca nu sunt prezente afectiuni cunoscute care ar putea cauza infertilitate, deoarece infertilitatea este definita ca absenta conceptiei dupa un an (dupa unii autori - chiar dupa 2 ani) de raporturi sexuale neprotejate si in timpul perioadei fertile.

In general, probabilitatea maxima de a obtine o sarcina se realizeaza avand raport sexual zilnic, in perioada ovulatiei, dar se considera suficient si raportul sexual o data la doua zile. De asemenea, in unele cazuri, poate fi de ajutor abstinenta inafara perioadei fertile, care dupa unele studii ar creste sansele de fecundare.

Infectiile urinare recurente, insa, pot constitui o problema, mai ales ca sarcina in sine este un factor care favorizeaza aparitia infectiilor urinare si in acelasi timp sunt mai dificil de tratat, deoarece unele medicamente nu pot fi administrate in timpul sarcinii.

Infectiile urinare, frecvente la femeile cu viata sexuala activa, sunt cauzate cel mai frecvent de contaminarea tractului urinar in timpul actului sexual, cu germeni proveniti de la nivelul vaginului. Pentru prevenirea lor, se indica golirea vezicii urinare la scurt timp dupa actul sexual si un consum crescut de lichide, pentru a inlatura staza urinara care favorizeaza inmultirea germenilor.

Recomandari si tratament

Chiar daca se asteapta confirmarea unei sarcini, este recomandata repetarea uroculturii cu antibiograma si un consult ginecologic, cu examinarea secretiei vaginale, pentru a decela o eventuala infectie genitala, care poate intretine infectiile urinare. Comunicati medicului posibilitatea de a fi insarcinata si in functie de rezultatul analizelor, decideti impreuna cu acesta necesitatea si momentul inceperii unui eventual tratament, alegand dintre preparatele indicate de antibiograma, pe acelea care nu prezinta riscuri pentru fat.

Pana atunci cura hidrica (consumul a cel putin 2 litri de lichid pe zi) este benefica si chiar indicata; in ceea ce priveste spalaturile externe cu ceai de galbenele nu cred ca au vreun efect in tratamentul sau prevenirea infectiilor urinare (extractul de galbenele se considera a avea efect cicatrizant, de aceea este recomandat uneori de catre medicul ginecolog, ca tratament adjuvant, dupa terminarea medicatiei, in infectiile genitale cronice, sub forma de spalaturi intravaginale; in timpul sarcinii insa, nu se recomanda spalaturile intravaginale indiferent cu ce, decat daca sunt absolut necesare si sunt prescrise de catre medicul ginecolog).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calcul perioada fertila Perioada fertila ciclu Calcul perioada fertila ciclu neregulat Ovulatie calcul Calculator ovulatie fertilitate Perioada fertila

Articole recomandate

Citeste si despre