Mituri despre ovulatie

/ / Modificat: 2013-05-15
Mituri despre ovulatie

Ovulatia apare in momentul in care ovulul matur este eliberat din ovar, parcurge trompele uterine, asteptand pe drumul sau sa fie fertilizat.

Pana in momentul fertilizarii, mucoasa uterina (endometru) se ingroasa pentru a pregati sarcina. Daca nu are loc fertilizarea ovulului, acesta se va elimina impreuna cu mucoasa uterina si sangele prin procesul binecunoscut drept menstruatie.

In cazul in care a avut loc procesul de fertilizare, ovulul se va implanta in peretele uterin in 6 - 12 zile. Intelegerea procesului de ovulatie este cheia reusitei in conceperea unui copil.

Exista insa o serie de conceptii gresite, de mituri despre ovulatie, care ar putea sa impiedice aparitia sarcinii.


 

ovul-fecundare

In mare, stii ca bebelusul apare dupa ce faci dragoste de multe ori in zilele de ovulatie, in care esti fertila si gata sa concepi. Aceasta formula simpla ar functiona de minune, daca ciclurile tale menstruale ar fi identice. Corpul unei femei are propriul sau ritm in care isi indeplineste functiile, de aceea "regulile" si tiparele generale despre fertilitate si ovulatie nu se aplica intotdeauna. Iata ce mituri te pot induce in eroare atunci cand vrei sa iti monitorizezi ovulatia pentru a deveni mamica!  

Poti ramane insarcinata intr-o singura zi din ciclul menstrual

Nimic mai fals. Chiar daca ovulul sau ovulele sunt eliberate intr-o singura zi a ciclului menstrual, o femeie poate sa ramana insarcinata si daca a facut sex neprotejat cu 4-5 zile inainte de ovulatie. Spermatoizii pot supravietui pana la 5 zile intr-un mediu intrauterin sanatos.  

Poti avea doua ovulatii intr-un ciclu menstrual

  Ovulatia, mai exact procesul prin care ovulul (rareori ovulele) este expulzat de folicul (cavitatea ovariana in care se dezvolta celulele reproducatoare femeinine), se petrece o singura data intr-un ciclu menstrual. Este adevarat ca o ovulatie poate "gazdui" eruptia mai multor ovule (cand cresc sansele unei sarcini multiple), insa nu trec niciodata mai mult de 24 de ore intre eliberarea celui de-al doilea, al treilea etc. ovul.  

Femeile ajung la ovulatie in aceeasi zi a fiecarei luni

In timp ce toate femeile ajung la ovulatie pe la jumatatea fiecarui ciclu menstrual, ziua exacta a lunii poate sa se schimbe periodic, chiar si in cazul unui ciclu regulat.

La toate femeile ovulatia apare in ziua 14

Acest mit are la baza conceptia gresita ca toate femeile au un ciclu menstrual cu o durata de 28 de zile. Acest aspect nu este adevarat, avand in vedere ca ciclul menstrual al unei femei, in general, variaza intre 24 si 35 de zile (uneori dureaza chiar si mai mult).

Majoritatea femeilor intra in perioada de ovulatie oricand intre ziua 11 si 21 a ciclului menstrual. Multe femei se bazeaza pe metodele de calculare a ovulatiei pentru a afla perioada fertila exacta.

Un semn sigur al ovulatiei este secretia vaginala abundenta

La majoritatea femeilor, cresterea cantitatii de hormoni din organism inainte si dupa ovulatie determina productia mai abundenta de secretii cervicale (cu o consistenta similara cu cea a albusului de ou). Ele au rolul de a ajuta spermatozoizii sa ajunga cat mai aproape de ovulul care asteapta sa fie fecundat.

Aceleasi secretii produse de colul uterin mai au rolul sa protejeze uterul de bacterii si sunt cele care iti dau un indiciu pretios despre ovulatie. In schimb, alte tipuri de secretii, precum cele albicioase si dense, cele maronii sau cu textura branzoasa, pot sa indice alte modificari la nivelul organelor genitale, inclusiv infectii, care nu au nicio legatura cu ovulatia ta lunara!

Femeile au o pofta de sex incontrolabila la ovulatie

Este adevarat ca libidoul poate creste inainte si in timpul ovulatiei, pe fondul transformarilor hormonale care au loc in aceasta perioada a lunii. Chiar si asa, nu toate femeile experimenteaza acest "simptom" al fertilitatii, care poate fi la fel de bine stimulat si de alti factori, precum vinul rosu, un film erotic etc.

Sangerarile menstruale sunt un semn sigur ca ovulatia s-a produs

Aceasta afirmatie nu este deloc adevarata. Daca ovulatia nu s-a produs, sangerarea poate sa apara in aceeasi perioada a ciclului menstrual, ca rezultat al fluctuatiilor hormonale.


Tu ce lucruri interesante stii despre ovulatie? Ai intalnit femei care sa creada cu tarie in mituri despre aceasta perioada fertila importanta? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatie Reproducere Fertilitate Zile fertile

Articole recomandate

Citeste si despre