Cum sa-ti cunosti mai bine ciclul fertil

/ / Modificat: 2013-01-03
Cum sa-ti cunosti mai bine ciclul fertil

Cunoasterea ciclului fertil sau a ovulatiei inseamna intelegerea semnelor fertilitatii pe care ti le ofera corpul in fiecare luna. Cu cat iti cunosti mai bine perioada fertila, cu atat iti cresti mai mult sansele sa ramai insarcinata sau, dimpotriva, sa eficientizezi metoda contraceptiva a calendarului.

Intr-un ciclu menstrual regulat 28 de zile, perioada fertila este identificata in ziua a 14-a si reprezinta momentul in care se poate obtine sarcina daca are loc un contact sexual neprotejat.

Pentru intelegerea sau identificarea mai precisa a ciclului fertil trebuie sa ai o perspectiva clara asupra propriului ciclul menstrual (regularitate, menstruatie, ovulatie etc.) si sa ai in vedere cateva lucruri esentiale pe care sa le urmaresti in fiecare luna:

  • temperatura bazala a corpului;
  • schimbarile mucusului cervical;
  • pozitia cervixului.

Masurarea temperaturii bazale a corpului

Temperatura bazala a corpului se masoara atunci cand corpul se afla in repaos, de obicei dimineata (inainte de a te ridica din pat) si cu ajutorul unui termometru special. Aceasta reprezinta un indiciu important al fertilitatii in functie de valorile pe care le afiseaza termometrul in diferite momente ale ciclului menstrual.

Temperatura este usor mai mica in primele 2 saptamani ale ciclului menstrual, inainte de ovulatie, din cauza nivelului estrogenului din corp. In perioada ovulatiei, cand esti fertila, aceasta va creste usor si va atinge valori de 36.1-36.4 grade Celsius. Este momentul in care poti ramane insarcinata!

Este indicat sa iei in considerare si alte semne ale ovulatiei, pentru ca temperatura bazala poate fi influentata si de alti factori, independenti de fazele ciclului menstrual.

Schimbarile mucusului cervical

Secretia sau mucusul cervical se schimba in functie de modificarile hormonale care apar de-a lungul unui ciclu menstrual. Atunci cand analizezi schimbarile mucusului cervical trebuie sa ai in vedere 3 caracteristici - consistenta, cantitate si culoare.

Dupa trecerea menstruatiei vei constata o uscaciune vaginala. Mucusul este mai mult absent in prima parte a ciclulului menstrual, avand de-a face cu asa-numitele "zile uscate". In perioada fertila te vei confrunta cu "zilele umede", in care mucusul va fi abundent, transparent, cremos si alunecos. Acesta este considerat momentul de maxima fertilitate sau ovulatia. Consistenta lui ajuta la transportarea mai usara a spermatozoizilor la locul de fecundare a ovulului.

Pozitia cervixului

Cervixul este cea mai joasa portiune a uterului, care poate fi palpata si analizata cu usurinta prin simpla introducere a unui deget in vagin. Urmarirea pozitiei acestuia, alaturi de temperatura bazala si schimbarile secretiei cervicale, iti este de ajutor pentru stabilirea ciclului fertil.

In prima parte a ciclului menstrual, in perioada non-fertila, cervixul tau va avea o consistenta ferma si va fi situat destul de jos in vagin. El va fi inchis si va fi uscat si rigid.

In preajma ovulatiei, cervixul incepe sa se deschida treptat, sa devina moale si umed si sa se ridice pentru a deveni receptiv pentru spermatozoizi. Este momentul sa concepi un bebe daca asta iti doresti sau sa folosesti metode contraceptive in contactele sexuale daca nu ai de gand sa devii mamica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cunoastere ciclu fertil Ciclul menstrual Fertilitate Cunoastere ciclu fertil Cunoastere ciclu fertil

Articole recomandate

Citeste si despre