Ce se intampla in corpul tau in zilele de ovulatie

/ / Modificat: 2018-06-19
Ce se intampla in corpul tau in zilele de ovulatie

Atunci cand iti cunosti foarte bine ciclul menstrual, cresti sansele de a ramane insarcinata. Prima etapa incepe cu prima zi de sangerare din timpul ciclului; corpul tau elibereaza hormoni, asa cum este hormonul de stimulare foliculara, care face ca ovulele din interiorul ovarelor sa creasca.

Intre cea de a doua si cea de-a paisprezecea zi, acesti hormoni ajuta la ingrosarea membranei uterului tau, pregatind astfel fertilizarea ovulului. Aceasta etapa este cunoscuta sub denumirea de etapa foliculara.

Ce se intampla in perioada de ovulatie

Ciclul mediu menstrual este intre 25 si 28 de zile; ovulatia se produce de obicei intre cea de a unsprezecea si cea de-a douazeci si una zi a ciclului tau. Nivelul hormonului denumit hormonul luteinizant crste, declansand eliberarea celui mai matur ovul. In acelasi timp, mucusul cervical devine mai alunecos, astfel incat sa permita spermei sa ajunga la ovul pentru a-l fecunda.

Totul tine de sincronizare

Femeile se nasc cu aproximativ 1 milion, uneori chiar si 2 milioane de ovule, insa in decursul vietii lor elibereaza intre 300-400 de ovule in perioada ovulatiei. Ovulul traverseaza unul din tuburile falopiene care conecteaza ovarele tale cu uterul.

Daca momentul este propice, spermatozoidul l-ar putea fecunda in drumul sau catre uter. Daca fertilizarea nu se produce in decurs de 24 de ore de la momentul in care ovulul paraseste ovarul, atunci acesta se dizolva. Spermatozoizii pot supravietuii intre 3-5 zile, asa ca daca stii cand ovulezi te poate ajuta sa planifici relatiile intime pentru cand esti in perioada cea mai fertila.

Cum sa iti urmaresti zilele cele mai fertile

In general, cele mai mari sanse de a ramane insarcinata sunt atunci cand ai contact sexual cu 1-2 zile inainte de ovulatie. Daca ai un ciclu regulat de 28 de zile, numara 14 zile in urma, de la momentul la care anticipezi ca vei incepe menstruatia si planifica sa ai contact sexual in fiecare zi in jurul acelei date, sa spunem in ziua a 12-a si in cea de a 14-a.

Tine cont de faptul ca daca ai relatii intime zilnic, acest lucru ar putea sa scada calitatea spermei partenerului tau. Ciclul tau ar putea sa fie mai lung sau mai scurt, asa ca foloseste un calculator de ovulatie pe care il poti gasi online, pentru a stabili ziua cea mai propice.

Urmareste ovulatia, tinand cont de temperatura

Dupa ce corpul tau elibereaza un ovul, hormonul progesteron intra in actiune pentru a construi si pastra membrana uterului, ceea ce iti va face temperatura sa creasca putin; asa ca daca iti iei temperatura cu un termometru bazal, in fiecare dimineata, inainte de a te ridica din pat, te poate ajuta sa afli daca ai ovulat. Astfel de termometre bazale sunt disponibile in farmacii, nu costa mult, dar nu sunt nici cele mai exacte atunci cand vine vorba de urmarirea ovulatiei.

Poti prezice perioada ovulatiei in functie de hormoni

O crestere a hormonului luteinizant declanseaza eliberarea ovulului din ovare; exista kituri de ovulatie care verifica nivelul hormonului luteinizant din urina, astfel incat sa te ajute sa identifici ziua ovulatiei. Astfel de kituri disponibile in farmacii sunt foarte utile si extrem de precise. Cel mai bine ar fi sa testezi inainte cu o zi sau doua fata de momentul in care anticipezi cresterea hormonala, astfel incat sa poti observa mai bine cresterea hormonului luteinizant.

Ultima etapa a ciclului lunar

In timpul celei de a doua jumatati a ciclului tau menstrual, progesteronul ajuta la pregatirea membranei uterului tau pentru ovulul fertilizat. Daca ovulul nu este fecundat si nu se implanteaza, se dezintegreaza , nivelul de progesteron scade, si 12-16 zile mai tarziu, ovulul impreuna cu sange si tesuturi din membrana uterului, sunt eliminate din corp. Acest proces este cunoscut ca fiind perioada menstruatiei, care dureaza intre 3 si 7 zile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatia si calculul ovulatiei Ovulatie Ovulatie menstruatie Calculator ovulatie fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre