Hormonul care pregateste copilul pentru nastere

/ / Modificat: 2006-12-21
Hormonul care pregateste copilul pentru nastere

Mama care este pe punctul de a naste secreta hormoni ce pregatesc copilul pentru experienta venirii pe lume. Acesta este subiectul unui articol publicat recent in Le Figaro.


Mama care este pe punctul de a naste secreta hormoni ce pregatesc copilul pentru experienta venirii pe lume. Acesta este subiectul unui articol publicat recent in Le Figaro.

Din pantecul mamei, univers inchis, caldut, dar cam intunecat, cand ii vine sorocul, pruncul intra in lumea rece, dar luminoasa. Minunea lui Dumnezeu! Se stie ca, inainte cu cateva ore de a aduce pe lume pruncul, mama este "terenul" unei cascade de evenimente. Cercetatorii Institutului de Neurobiologie Mediteranee din Marsilia, coordonati de profesorul Yekezkel Ben-Ari, au demonstrat recent, in premiera, rolul ocitocinei asupra fatului care se pregateste sa vina pe lume.

Monitorizarea modificarilor intervenite la nivelul neuronilor soriceilor aflati in diferite stadii ale vietii prenatale arata ca, inainte cu cinci-sase ore de venirea pe lume, activitatea neuronilor este inhibata.

Ca si cum s-ar fi actionat cu un anestezic. Pentru a stabili in ce masura ocitocina eliberata de mama chiar inainte de a naste este la originea acestui fenomen, cercetatorii francezi au administrat femelelor o substanta care blocheaza receptorii ocitocinei, respectiv un medicament utilizat in medicina umana pentru intarzierea unei nasteri premature. Cercetatorii au observat ca, intr-adevar, ocitocina joaca un rol primordial in anestezia neuronala a pruncului care isi face intrarea intr-o alta lume.

Roman Tyzio, unul dintre cercetatorii din echipa lui Yekezkel Ben-Ari, a evidentiat ca creierul noului-nascut este mult mai rezistent si la scaderea oxigenarii creierului, atunci cand neuronii sunt suficient de "adormiti" sub efectul acestui hormon maternal. Potrivit specialistilor, diminuarea cantitatii de oxigen ajunsa la creier pune in dificultate 10% dintre nasteri si poate fi la originea sechelelor neurologice grave, cum ar fi: epilepsia, retardul mental, handicapul motor etc.

Asadar, ocitocina are misiunea de a pregati fatul pentru venirea pe lume, crescand rezistenta tesuturilor la lipsa de oxigen si la eventuale traumatisme in timpul nasterii. Aceste rezultate ridica insa si numeroase semne de intrebare privind nasterile premature.

(Magda Marincovici)

Citeste tot articolul in: Jurnalul National

21 Decembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre