Ovulatia si perioada fertila

/ / Modificat: 2016-07-27
Ovulatia si perioada fertila

Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata.

Uneori, cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.

Cand are loc ovulatia si cum pot afla perioada fertila?

Ambele ovare contin intre 300 de mii si 500 de mii de ovule, dar lunar se matureaza numai unul. Acesta "calatoreste" prin trompele uterine catre uter. In drumul sau, daca se va intalni cu spermatozoizii, va fi fecundat. Ovulul traieste aproximativ 1-2 zile. Sperma poate trai, in corpul femeii, pana la 5 zile.

Daca are loc un contact sexual inainte de ovulatie, spermatozoizii pot "astepta", pana la 5 zile, aparitia ovulului pentru a-l fecunda, oriunde pe parcursul acestuia intre ovar si uter.

Prin urmare, tinand cont de perioada de viata a ovulului si perioada de viata a spermatozoizilor, teoretic putem spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, in zilele din jurul ovulatiei: 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta.

Studiile arata ca 20% din cuplurile care au o fertilitate normala si care au contact sexual la fiecare astfel de ciclu au succes. Aproximativ 85% din femeile care au contact sexual neprotejat raman insarcinate in decurs de un an.

La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.

Ciclul este in general neregulat si poate fi influentat de stres, de oboseala, de alimentatie insuficienta sau de infectii. Cu cat ciclul este mai neregulat, cu atat este mai greu de stabilit cu precizie ziua ovulatiei. Iar ovulatia nu are loc cu exact 14 zile inainte de inceperea unui nou ciclu, ci cu 2 zile mai devreme sau mai tarziu. De aceea momentul perioadei fertile nu este usor de stabilit, iar metoda calendarului, daca este folosita singura, este o metoda cu o rata de esec destul de mare.

Iata cum calculam perioada fertila in cazul unui ciclu menstrual neregulat: se identifica ciclul cel mai scurt si cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 18.

Pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11, iar pe baza rezultatelor se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

Totusi, cea mai buna cale de a va da seama cand sunteti in perioada fertila este sa fiti atenta la schimbarile din organism si sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Schimbarile care au loc in organism in perioada ovulatiei

  • mucusul cervical se mareste in volum si isi schimba textura (cand devine alunecos inseamna ca ati atins perioada cea mai fertila);
  • cresterea temperaturii corpului cu maxim un grad (nu veti simti cresterea de temperatura, dar puteti folosi un termometru; in acel moment ovulatia s-a incheiat; de obicei, sunteti cel mai fertila cu 2 sau 3 zile inainte de cresterea temperaturii);
  • disconfort in partea de jos a abdomenului (unele femei chiar simt cand se produce ovulatia fie printr-un usor disconfort fie prin adevarate dureri care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calcul perioada fertila Fertilitate Ovulatie Mucus cervical ovulatie Ovulatie calcul Calculator ovulatie fertilitate Ovulatie si fertilitate Perioada fertila ovulatie Semne ovulatie Calcul ovulatie ciclu neregulat Ovulatia si calculul ovulatiei Perioada fertila Kit predictie ovulatie Calcul perioada fertila ciclu neregulat

Articole recomandate

Citeste si despre