Fazele ciclului menstrual, ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2016-07-27
Fazele ciclului menstrual, ce trebuie sa stii?

Ciclul menstrual este perioada dintre doua menstre si este impartit in patru faze – foliculara, ovulatorie, luteala si menstruala – , care sunt generate de fluctuatiile hormonale din organism. Fiecare faza are o functie proprie importanta pentru stabilirea mai multor informatii esentiale: zile fertile (ovulatie); apropierea menstrei etc.

Foto: focusonhealing.com

Faza foliculara (proliferativa)

Se mai numeste si proliferativa si este localizata la inceputul ciclului menstrual, adica din prima zi de dupa terminarea unei menstruatii si pana la momentul inceperii fazei ovulatorii (se intinde pe o perioada de 10-11 zile, la un ciclu de 28 de zile).

In aceasta faza, nivelul hormonului de stimulare foliculara creste si determina ovarele sa maturizeze ovulele. In aproximativ o saptamana, se formeaza foliculul dominant, care va fi eliminat de ovare la momentul ovulatiei.

Nivelul de estrogen este in crestere in aceasta perioada, iar cele ale homonului luteinizat (LH) si progesteronului sunt usor mai scazute.

Faza ovulatorie

Ovulatia apare la mijlocul unui ciclu menstrual regulat si reprezinta perioada fertila a unei femei.

In aceasta faza, nivelurile hormonale sufera schimbari majore. Estrogenul creste cu rapiditate intre zilele 10 si 15 ale ciclului, pentru ca apoi sa descreasca treptat.

Inceperea perioadei ovulatorii este marcata de o crestere usoara a nivelului hormonului de stimulare foliculara, dar si de una mai rapida, a hormonului luteinizat.

Ovarele elimina foliculul dominant, iar organismul produce mai mult progesteron, in vederea pregatirii mucoasei uterului pentru momentul fertilizarii (in cazul in care se doreste obtinerea sarcinii).

Faza secretorie (luteala)

Faza secretorie este esentiala mai ales pentru momentul conceptiei. Este perioada in care se formeaza endometrul – mucoasa uterina, care are rolul de a gazdui fatul pana la nastere. Dureaza aproximativ 13 zile.

In cazul in care nu se doreste sarcina, mucoasa este eliminata in timpul menstruatiei, pe masura ce nivelul de progesteron scade.

In timpul fazei secretorii, ovarele incep sa treaca prin faza luteala, caracterizata prin revenirea la normal a nivelurilor hormonale (LH si FSH).

Nivelul de estrogen nu este la fel de crescut ca la inceputul ciclului, dar isi pastreaza valorile constante, iar progesteronul continua sa creasca pana la sfarsitul acestei faze.

Faza menstruala

In cazul in care ovulul nu a fost fecundat si nu s-a obtinut sarcina, urmeaza faza menstruala, in care se elimina ovulul si mucoasa uterina nefertilizate, sub forma unei sangerari lunare.

In aceasta faza, nivelul de progesteron din organism scade, iar organismul se "curata" de mucoasa uterina.

In mod normal, menstruatia dureaza in jur de 4 zile, dar depinde de la o femeie la alta care este durata menstrei, in functie de regularitatea ciclului si de alte probleme medicale care pot exista.

Lungimea unui ciclu menstrual normal este, in general, de 28 de zile, insa este perfect normal ca aceasta sa varieze intre 21 si 35 de zile.

Tu stiai fazele ciclului menstrual? Ai un ciclu regulat? Cu ce probleme ale ciclului menstrual te confrunti si cum le tratezi? Impartaseste experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclu menstrual Fertilitate Absenta ciclului menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre