Activitati potrivite in functie de zilele ciclului menstrual

/ / Modificat: 2012-06-25
Activitati potrivite in functie de zilele ciclului menstrual

Ciclul menstrual si influenta hormonilor in deciziile zilnice!

Afla cele mai bune zile din ciclul menstrual in care sa te apuci de o dieta, sa faci sex, sa ceri o marire de salariu sau chiar sa te lasi de fumat. Schimbarile hormonale care se produc pe toata perioada ciclului menstrual te influenteaza in luarea deciziilor. Descopera cum sa folosesti fluctuatiile hormonale in favoarea ta.

Renuntarea la fumat

Din prima zi a ciclului menstrual si pana la mijlocul acestuia (zilele 1-14) nivelurile de hormoni sunt scazute, ceea ce inseamna ca ai o perioada extrem de benefica: te poti simti mai fericita, binedispusa si chiar mai motivata sa faci diverse lucruri.

Este o perioada propice pentru a te lasa de fumat pentru ca exista mai putine sanse sa te incarci cu emotii negative sau sa te indispuna ceva care sa te faca sa iti aprinzi o tigara in loc sa o ocolesti.

Rezolvarea unei probleme stresante

Atunci cand hormonii de stres au un nivel scazut in organism esti programata biologic sa faci fata cu brio unei situatii stresante, spun psihologii. Aceasta perioada se incadreaza intre zilele 3 si 10 ale ciclului menstrual. Specialistii au studiat interactiunea dintre homonii sexuali, cei de stres si dispozitia femeilor si au ajuns la concluzia ca in alte zile decat cele mentionate nu te vei simti suficient de motivata pentru a da de furca unor probleme solicitante emotional si fizic.

Activitati pline de adrenalina

In intervalul 3-10 al ciclului menstrual esti mai putin stresata si faci fata cu brio problemelor solicitante. Mai mult decat atat, exepertii sustin ca tot in acest interval este momentul oportun sa te aventurezi in activitati riscant. Fie ca este vorba de a merge intr-o vacanta neplanificata, ca vrei sa faci bungee jumping sau ca doresti sa participi intr-o cursa de masini, aceasta este cea mai buna perioada.

Psihologii sustin ca este perioada in care chiar trebuie sa faci astfel de activitati care sa-ti creasca nivelul de adrenalina, altfel risti sa cazi in depresie.

Realizarea mamografiei

Cand este cel mai bine sa iti faci o mamografie? In intervalul 1-9 al ciclului menstrual, spun expertii. In aceasta perioada nivelurile de estrogen si progesteron scad. Tesuturile mamare devin mai putin ferme sau rigide, iar rezultatele mamografiei au o acuratete mai mare.

Inceperea unei diete

Intotdeauna lasi pe "luni" inceperea dietei! Schimbam regula: ce-ai zice daca te-ai apuca intre zilele 3 si 25 ale ciclului tau menstrual? Cu siguranta vei avea mai multe sanse de izbanda! Inaintea menstruatiei poftele alimentare se intensifica si nu este indicat sa incepi tocmai atunci un regim de slabit. Acestea se pot prelungi si in primele 2 zile din timpul menstruatiei, de aceea este bine sa eviti aceste perioade care vor fi sortite esecului!

Control stomatologic

Controlul stomatologic nu este o decizie prea usoara si nici una care bucura multe femei. De aceea, este amanat cat se poate de mult! Poate ca nu te-ai dus la stomatolog cand era indicat, adica intre zilele 6 si 11 ale ciclului menstrual. Saptamana imediat urmatoare dupa menstruatie este cea mai indicata pentru acest tip de control medical.

Pe langa faptul ca nu vei fi deloc iritata pentru ca nivelurile de hormoni sunt scazute, si gingiile tale vor fi intr-o stare optima pentru control. Gingiile sunt mai inflamate in timpul menstruatiei.

Conceperea bebelusului

Conceperea unui bebe trebuie facuta neaparat atunci cand esti la ovulatie. La femeile care au un ciclu menstrual regulat aceasta inseamna ca apare in ziua 14. Totusi, daca nu ai un ciclu menstrual regulat, atunci perioada de ovulatie poate varia. In majoritatea cazurilor ea apare intre zilele 10 si 13 ale unui ciclu menstrual.

Cererea unei mariri de salariu

In aceeasi perioada in care esti fertila pentru a concepe un bebe, specialistii spun ca este indicat si sa iti faci curajul sa ceri o marire de salaraiu sau o promovare in functie. Cresterea nivelurilor de progesteron, estrogen, testosteron si a altor homoni implicati in ovulatie este asociata cu aptitudini cognitive crescute si abilitati verbale mai bune. Cu alte cuvinte, ai mai multa incredere in tine sa faci acest lucru.

Testul Babes Papanicolau

Ca si in cazul mamografiei, si testul Papanicolau are o perioada specifica in ciclul mesntrual cand este indicat sa il faci. Nivelurile cele mai crescute ale estrogenului si porgesteronului schimba mucusul cervical, facandu-l mai fluid si mai putin consistent. Aceasta este perioada in care daca sunt prelevate probe, si acuratetea rezultatelor va fi maxima. Acest interval este intre zilele 10-20 ale ciclului.

Sex satisfacator

Obtinerea rapida si intensa a orgasmului sau a placerii sexuale are loc in ziua a 13-a a ciclului menstrual. Cu o zi inainte de ovulatie libido-ul atinge punctul culminant. Explicatia consta in faptul ca toti hormonii sunt in aceasta perioada extrem de activi, inclusiv cei sexuali, ceea ce face ca aceasta perioada sa fie foarte... satisfacatoare pentru tine!

Luarea unei decizii importante

Daca ai de luat o decizie importanta mai amana putin pana cand ajungi in intervalul 24-28 al ciclului menstrual! Nivelurile de progesteron si estrogen scad considerabil in ultima parte a ciclului si devii mai putin impulsiva. Este partea din luna in care deciziile nu sunt luate pe baza schimbarilor hormonale si sunt mai rationale si constiente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ciclu menstrual Menstruatia

Articole recomandate

Citeste si despre