Anexita (Boala Inflamatorie Pelvina)

/ / Modificat: 2016-06-07
Anexita (Boala Inflamatorie Pelvina)

Anexita sau raceala la ovare este una dintre cele mai comune afectiuni ginecologice si apare frecvent in randul femeilor, uneori chiar recurent. Ea se mai numeste si Boala Inflamatorie Pelvina (BIP) si reprezinta principala cauza a durerilor ginceologice la nivel pelvin. Este o afectiune care daca nu este tratata, poate avea repercusiuni asupra sanselor viitoare de concepere a unui copil sau de sustinere la termen a unei sarcini.

Ce este de fapt anexita?

Anexita reprezinta o reactie inflamatorie localizata la nivelul anexelor organelor genitale (trompa, ovar). Aceasta reactie inflamatorie apare ca raspuns la o agresiune fizica sau infectioasa la acest nivel: fie este vorba de o formatiune chistica, fie de o infectie.

Anexita sau boala inflamatorie pelvina (BIP) apare cand:

  • se inflameaza una sau ambele trompe uterine (salpingita acuta);

  • se inflameaza atat trompa, cat si ovarul (salpo-ovarita acuta).

Care sunt cauzele anexitei?

Bolile cu transmitere sexuala sunt cele vinovate pentru aparitia acestei afectiuni ginecologice. Atunci cand esti infectata cu o BTS aceasta avanseaza din vagin spre ovare si trompe uterine si determina aparitia inflamatiei. Principalele boli care conduc la aparitia afectiunii sunt Chlamydia si Gonorrhea.

Care sunt simptomele?

Asa cum spuneam mai sus, anexita este principala cauza a durerilor ginecologice pelvine. Astfel ca primul semn care apare este durerea in abdomenul inferior, in zona ovarelor. Este o afectiune bilaterala, care poate afecta ambele ovare, iar durerea se poate resimti mai intens in functie de cat de inflamat este un ovar. Durerea poate fi resimtita fie uniform, in ambele parti, fie mai mult pe partea stanga sau dreapta a zonei abdominale inferioare. Aceasta poate fi insotita si de alte simptome:

  • dureri de cap;

  • stari de voma;

  • frisoane;

  • febra;

  • ameteala;

  • scurgeri (sangerari) vaginale;

  • durere in timpul actului sexual.

Cum se pune diagnosticul de anexita?

Daca manifesti unele dintre simptomele amintite si suspectezi o raceala la ovare, atunci este indicat sa mergi la medic. Acesta te va supune unui examen medical amanuntit pentru a stabili diagnosticul.

  • examen miscroscopic de secretie vaginala;

  • culturi din colul uterin;

  • ecografie vaginala.

Cum se trateaza boala inflamatorie pelvina?

Dupa investigatiile de rigoare, medicul iti va stabili o conduita terapeutica potrivita. Anexita este tratata cu antibiotice, insa daca este depistata intr-un stadiu avansat, se poate recurge si la interventie chirurgicala.

Complicatii ale anexitei


Exista anumiti agenti patogeni implicati in patogenia anexitelor ce produc aderente intre anexe si organele invecinate (de ex. sindromul Fitz Hugh Curtis din cadrul infectiei cu Chlamydia), aderente ce se manifesta clinic prin durere rebela la tratamentul antiinflamator (cedand doar in urma inlaturarii chirurgicale a aderentelor) si care pot constitui o cauza de
infertilitate.

Un proces inflamator anexial poate modifica secretia hormonilor ovarieni, modificare care ingreuneaza atat realizarea fecundatiei in sine cat si sustinerea ulterioara a unei eventuale sarcini. Daca exista mai mult de 3 episoade de anexita atunci riscul infundarii trompelor uterine creste la peste 40% si impiedica conceptia. De asemenea, riscul de sarcina extrauterina sau ectopica creste cu pana la 6 ori mai mult la cele care au anexita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anexita Boala inflamatorie pelvina Infertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre