Riscurile sarcinii la 20, 30 si 40 de ani

/ / Modificat: 2011-10-10
Riscurile sarcinii la 20, 30 si 40 de ani

probleme_sarcinaRiscurile sunt prezente in orice sarcina, oricat de sanatoasa esti. Varsta este un factor care poate influenta riscurile dintr-o sarcina, independent de alte probleme. In timp ce intre 20 si 30 de ani acestea sunt mai mici, de la 30 de ani in sus pericolele sarcinii sunt mai pronuntate, iar gravida si le asuma constient.

Riscurile sarcinii la 20-30 de ani

Perioada cuprinsa intre 20 si 24 de ani este cea mai fertila. La aceasta varsta exista cele mai multe sanse sa ramai gravida si sa ai o sarcina sanatoasa. Totusi, pericolele exista si isi fac resimtita prezenta atat in sanatatea emotionala, cat si in cea fizica.

La 20 de ani, gravidele risca sa manifeste cele mai multe sentimente ambivalente. Problemele cu imaginea de sine sunt cele mai pronuntate. Imaginea corporala este una dintre cele mai important aspecte ale tinerelor, iar deformarea din aceasta perioada le da batai de cap.

Exista un risc de avort spontan intre 9.5-10% pana la 30 de ani. Iar pentru ca ovulele tale sunt "in forma" exista un risc foarte mic de a dezvolta defecte congenitale la fat (ca de exemplu sindrom Down).

Desi statisticile arata ca cei mai multi copii cu sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale au fost nascuti de gravide intre 20 si 30 de ani, exista o explicatie plauzibila. Cele mai multe femei raman gravide in aceasta perioada, iar la aceasta varsta nu sunt obligatorii testele suplimentare pentru identificarea acestor defecte, asa cum se intampla la cele trecute de 30 sau 40 de ani. Sansele ca la 25 de ani sa nasti un copil cu sindrom Down sunt de numai 1 la 1250, iar riscul de a-l naste cu alte defecte cromozomiale este de 1 la 476.

Riscurile sarcinii intre 30 si 40 de ani

art_sarcina_mama_30_de_ani_copil_sanse_riscuri

Incepand cu 30 de ani, fertilitatea incepe sa scada treptat. Asadar, ai mai putine sanse de a ramane gravida si mai multe riscuri asociate cand acest lucru se intampla.

La aceasta varsta stai mai bine la capitolul sanatate emotionala. Este o perioada in care esti destul de realizata personal si profesional si esti pe cale sa iti implinesti viata de familie cu un bebe. Totusi, nu este o perioada lipsita de griji. Una dintre principalele preocupari este legata de intoarcerea la locul de munca.

Riscul pierderii sarcinii creste la 11.7% incepand cu 30 de ani si ajunge la 18% pana la 39 de ani. Si sansele de a naste un copil cu sindrom Down cresc ajungand la 1 din 952 de nasteri. Iar pericolul aparitiei unor alte defecte cromozomiale creste la 1 din 385.

De la 35 de ani in sus creste si riscul aparitiei sarcinii multiple (in special gemeni si tripleti). Sarcina multipla este considerata o sarcina cu risc.

Riscul nasterii unui copil mort este de 2 ori mai mare de la 35 de ani in sus decat la o varsta mai scazuta.

Riscurile sarcinii de la 40 de ani in sus

art_malformatii_sarcina

De la 40 de ani in sus apar cele mai multe riscuri in sarcina. Pe cat de greu este sa ramai gravida, pe atat de mult va trebui sa te menajezi si sa ai grija de tine.

Sanatatea emotionala are de suferit din cauza grijilor pronuntate legate de evolutia sarcinii. Stresul te domina, gandul ca bebelusul nu va fi bine te afecteaza.

In jur de o treime din sarcinile aparute intre 40 si 44 de ani sfarsesc prin avort spontan si peste jumatate dintre cele intre 45 sau 49 au acelasi deznodamant.

Daca fetusii supravietuiesc atunci au un risc crescut de a se naste cu o greutate mica sau cu malformatii congenitale (la 45 de ani exista 1 sansa din 21).

Riscul nasterii unui bebelus mort se dubleaza fata de varsta de 20 de ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sindrom Down Malformatii congenitale Riscuri sarcina Avort spontan Sarcina Fertilitate Complicatii sarcina Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre