Afectiunile gingivale pot afecta fertilitatea

/ / Modificat: 2016-06-16
Afectiunile gingivale pot afecta fertilitatea

Afectiunile gingivale pot afecta fertilitatea femeilor. Ele pot intarzia conceptia, pot creste riscul de pierdere a sarcinii si de nastere prematura. Este bine sa iti pui sanatatea orala la punct inainte de a incerca sa concepi un bebe, altfel, ai putea avea surprize neplacute. Iata cum si de ce bolile gingiei te impiedica sa faci copii!

Din nefericire, sunt foarte putine femei si nu foarte multi medici care cauta cauzele infertilitatii printre bolile gingivale. Printre cauzele care stau la baza infertilitatii feminine si care ar trebui investigate atunci cand mergi la medic stau si problemele gingiilor. Spune-i medicului care se ocupa de cazul tau de aceste afectiuni, daca stii ca suferi de ele.

Cercetatorii au descoperit, in urma unor studii si experimente, ca femeile care stau bine cu sanatatea orala, in special cu cea a gingiilor, au mai multe sanse de a concepe copii. In urma experimentului, specialistii au descoperit ca astfel de femei au ramas insarcinate cu 2 luni mai repede decat cele care sufereau de gingivita si parodontoza.


Foto: health-tricks.com

Se pare ca cele care sufereau de parodontoza s-au chinuit mai mult de 7 luni pana sa ramana insarcinate, spre deosebire de cele care nu aveau probleme cu gingiile si au reusit sa obtina sarcina in mai putin de 5 luni de eforturi.

Bolile gingivale incep sa isi faca aparitia in momentul in care bacteriile din placa dentara se pietrifica atat de tare incat incep sa irite gingiile. Daca nu sunt tratate la timp, ele se transforma in infectii, eliberand toxine in plamani si vase de sange, fiind afectate inclusiv celulele organismului. Sunt afectiuni progresive si au fost asociate cu un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de nastere prematura la gravide.

Pe langa riscul crescut de infertilitate, afectiunile gingivale pot pune si alte probleme de sanatate, cum ar fi:

  • pierderea dintilor;
  • cancer;
  • probleme renale;
  • afectiuni respiratorii;
  • boli cardiovasculare etc.


Afectiunile gingivale pot fi prevenite foarte usor. Periajul constant, folosirea atei dentare si a apei de gura, precum si vizitele periodice la medic sunt cele mai sigure metode profilactice.

Care sunt simptomele afectiunilor gingivale?

Problemele gingivale sunt usor de recunoscut, deoarece prezinta cateva simptome specifice:

  • sangerare gingivala (in special la periat);
  • gingii umflate, rosiatice si dureroase;
  • caderea dintilor;
  • respiratie urat mirositoare;
  • infectii gingivale, cu puroi intre dinti etc.


Nu exista dovezi clare care sa ateste faptul ca afectiunile gingivale intarzie conceptia, dar medicii sustin ca pot conduce la afectiuni care pot intrerupe o sarcina, conducand la diagnosticul de infertilitate. De asemenea, ei considera ca afectiunile gingivale sunt un semn al unei stari generale precare, care ar putea influenta fertilitatea.

Pune-ti sanatatea orala la punct inainte de a incerca sa concepi. Mergi la stomatolog si asigura-te ca nu ai nicio problema si astfel vei excluse una dintre posibilele cauze ale incapacitatii de a concepe bebelusi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni gingivale infertilitate Infertilitate femei Fertilitate femei Igiena orala Afectiuni gingivale femei Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre