Valentine's Day, cum evolueaza relatia dintre mama si copil?

/ / Modificat: 2017-02-10
Valentine's Day, cum evolueaza relatia dintre mama si copil?

Valentine's Day, o altfel de dragoste - dintre mama si copil

Ne apropiem cu pasi repezi de ziua care celebreaza dragostea in toate sensurile ei. Desi indragostitii sunt principalii sarbatoriti de Valentine's Day, nu putem sa facem abstractie si de alte forme de iubire care cresc si se infiripa mai inocent si sincer ca nicio alta: dragostea dintre mama si bebelus. Afla cum evolueaza dragostea mamei pentru bebe inca din burtica si pana dupa nastere!

sarcina_dragoste_copil

Conexiunea dintre parinte si copil este una dintre cele mai frumoase, dar totodata misterioase relatii umane. Pe parcursul vietii multe iubiri vin si pleaca, insa odata ce ai stabilit acea legatura unica cu bebele tau, nu mai dispare niciodata. Esti "legata" pe viata din punct de vedere psihologic si emotional cu micutul tau.

Dragoste la prima vedere? Nu, inainte de aceasta!

Este normal si recomandat sa stabilesti o conexiune si sa comunici cu bebele tau nenascut. Ca viitoare mamica, inca de cand ramai insarcinata, esti lovita de un mix de emotii si trairi menite sa pregateasca terenul pentru ceea ce va fi dupa nastere relatia unica mama-bebe.

Comunicarea cu bebele inainte de nastere, inca din burtica, reprezinta prima forma de dragoste dintre tine si el. Fatul simte emotiile, simtirile, grijile si emotiile tare si tresare la fiecare vorba sau atingere pe care i-o oferi.

Pe masura ce te apropii de nastere, creierul produce si mai multa oxitocina, un hormon care scoate si mai mult la iveala sentimentul matern din tine. Este cunoscut si ca hormonul iubirii si are rolul in sarcina de a elibera sentimentele de stres si de a intensifica emotiile anticiparii noii veniri pe lume a micutului.

Dragostea dintre tine si copil dupa nastere

Imediat dupa nastere vei "inota" in cantitatile de oxitocina eliberate de creier atunci cand iti vei tine pentru prima oara bebele in brate. Acest hormon al dragostei sparge toate barierele extenuarii, durerii si stresului provocat de nastere si te face sa simti o stare de euforie si dragoste intensa. Este vorba de acela atasament pur, neconditionat si spontan ce se formeaza intre tine si bebe inca din burtica, dar mai ales dupa nastere.

Oxitocina nu este singura chimicala responsabila cu simtirile intense pe care le manifesti fata de bebe, ci si dopamina joaca un rol esnetial pentru stabilirea conexiunii emotionale unice dintre tine si bebe. Se pare ca atunci cand nivelul de dopamina este crescut la tine, bebele se ataseaza emotional de tine.

Se poate ca legatura mama-bebe sa nu apara imediat?

Exista posibilitatea ca relatia dintre mama-bebelus sa intarzie sa apara. Statisticile evidentiaza faptul ca in aproape 20% din cazuri aceasta relatie nu se stabileste imediat dupa nastere. Cauzele principale ale sentimentelor confuze cu care se poate confrunta mama dupa nastere sunt aproape in totalitate legate de procesul nasterii: cezariana, prematuritatea, depresia postnatala. Mai exista insa si alti factori care ingreuneaza infiriparea acestei conexiune, independenti de factorii fiziologici: copilarie fara model parental pozitv, traume emotionale, boli mentale, probleme maritale etc.

Specialistii sustin ca aceasta perioada confuza este una temporara, iar pe masura ce petreci mai mult timp cu bebele, avalansa de sentimente si afecte nu va intarzia sa apara pentru a da nastere acelei legaturi magice dintre tine si prunc.

Copiii mici: sunt accesele de furie un semn de afectiune?

Relatia dintre tine si bebelus creste si se dezvolta foarte mult in primii ani dupa nastere, chiar daca te vei trezi in situatia de a tipa si de a te enerva frecvent la anumite comportamente ale lui. Nu trebuie sa iti faci griji ca nu faci parte din universul lui si ca nu te iubeste. Doar ca la aceasta varsta copiii nu stiu sa isi exprime emotiile verbal si nici sa inteleaga foarte bine concepte abstracte, asa cume este iubirea.

Trebuie sa stii ca uneori copiii fac astfel de scene si din prea multa iubire pentru tine, nu numai pentru a obtine ceea ce doresc. Copiii mici au o gama variata de emotii, pe care le traiesc, dar nu reusesc sa le interpreteze si sa le aplice asa cum o facem noi. Ei inca nu inteleg conceptul de "iubire" asa cum o facem noi, adultii. Iti spun si acorda aceeasi semnificatie atat iubirii pentru tine, dar si pentru o carte sau jucarie. Pentru el, reprezinta acelasi lucru.

Prescolarii si copiii mari, o dragoste rafinata

Pe masura ce copilul creste, exprimarea emotiilor poate lua 2 directii: fie va fi foarte generos in a-si exprima iubirea farta de tine, fie va fi extrem de zgarcit.

Chiar daca micutul tau nu te va mai saruta si imbratisa atat de des ca inainte, acest lucru nu inseamna ca nu te iubesste. Semnele afectiunii fata de tine sunt prezente, trebuie doar sa le descifrezi.

Trebuie insa sa intelegi ca el se dezvolta, creste si odata cu aceasta evolutie apar sentimente si emotii mai bogate si mai complicate. Copilul incepe sa simta empatie fata de tine si fata de ceilalti si sa inteleaga cand anume este adecvat sa isi exprime sentimentele si mai ales cum.

Totusi, oricat ar incerca copilul sa devina stapan pe propria persoana si independent, el nu poate rupe legatura cu tine. Este o conexiune continua care a aparut de dinainte de nastere si care este consolidata constant de afectiune amintiri si... da!... hormoni!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfantul Valentin copii Relatia mama-bebelus nastere Relatie parinte copil Sentiment iubire copii Valentines Day Valentines Day copii Ziua indragostitilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre