Cum sa-i povestesti copilului tau despre Dragobete

/ / Modificat: 2017-02-08
Cum sa-i povestesti copilului tau despre Dragobete

Multe mamici se intreaba cum sa ii povesteasca micutului lor despre Dragobete, sarbatoare care nu este in mod traditional legata de copii. Copilul mic se poate simti oarecum confuz la ideea unei sarbatori pentru "adulti" si care vizeaza sentimente pe care el nu le intelege complet. Acest lucru nu trebuie sa fie neaparat asa, daca stii cum sa-i explici copilului tau intr-un mod potrivit ce semnifica sarbatoarea Dragobetelui.

Vorbeste-i despre sentimentul iubirii

Vorbeste-i copilului tau despre iubire. Explica-i cum exista mai multe feluri de iubire care se aplica sarbatorii Dragobetelui, inclusiv iubirea pentru ceilalti membri ai familiei, iubirea romantica, iubirea spirituala, iubirea pentru animalele de companie, iubirea fata de natura etc.

Explica-i originea si semnificatia zilei de Dragobete

Este foarte important sa ii explici copilului tau originea sarbatorii de Dragobete cat si cateva obiceiuri specifice ziei de 24 februarie. Pe 24 februarie se sarbatoreste ziua lui Dragobete, un fel de zeu al tineretii autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

In unele traditii este numit Cap de Primavara, Cap de Vara, fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetational Lazarica. Dragobete este identificat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca (Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania).

Dragobete era in mod traditional prima zi a primaverii, cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, datina spunand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa pentru a-si "face de Dragobete", fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura.

Dragobetele trebuia tinut cu orice pret: daca nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma. In plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalneau la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau se spunea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an.

Povesteste-i despre Eros sau Cupidon

Copiii indragesc povestile mitologice si s-ar putea sa inteleaga mai bine Dragobetele daca il pui in legatura cu Eros sau Cupidon. Dragobetele, purtatorul dragostei si al bunei dispozitii, pastreaza unele atributii similare cu cele ale zeului dragostei, Eros, in mitologia greaca, zeul iubirii (Cupidon sau Amor in mitologia romana).

El era fiul lui Hermes (Ares sau Zeus) si al Afroditei (Venus), si frate cu Anteros. Sub infatisarea unui copil frumos, uneori inaripat, se ascundea un zeu temut.

Cu sagetile lui care nu greseau niciodata tinta, Eros semana chinurile mistuitoare ale dragostei atat printre zei, cat si in randul muritorilor. Insasi Afrodita se ferea de fiul ei cel capricios si necrutator. Cateodata el este infatisat ca fiind orb pentru ca este imposibil sa prezici unde va inflori dragostea.

Figura zeului Eros apare in numeroase episoade legate de Heracles, Apollo, Zeus etc. Cel mai cunoscut episod il constituie insa dragostea dintre Eros si Psyche.

Explica legatura dintre Dragobete si romantism, simbolul inimii si oferirea florilor

Explica-i copilului tau de ce simbolul inimii este de multe ori asociat cu sarbatoarea Dragobetelui. Daca doresti, poti sa ii citesti cateva poezii de dragoste pentru a-l ajuta sa inteleaga de ce oamenii coreleaza sentimentul iubirii cu acea parte a corpului.

Explica-i si legatura dintre romantism si oferirea florilor. Cu cateva secole in urma un "limbaj al florilor" a fost dezvoltat in Persia si Turcia, si apoi raspandit in Europa. Fiecare floare are o alta semnificatie, ele fiind cateodata folosite ca un cod secret pentru indragostitii care faceau schimb de mesaje. Un trandafir rosu poate semnifica iubire si frumusete iar un trandafir galben, gelozie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ziua indragostitilor Dovezi dragoste parinti copii Ziua indragostitilor copii

Articole recomandate

Citeste si despre