Vaccinarea antigripala de toamna

/ / Modificat: 2009-10-12
Vaccinarea antigripala de toamna





 

Vaccinarea antigripala de toamna este foarte importanta pentru sanatatea intregii familii, dar mai ales pentru copiii si femeile insarcinate. Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase.

Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate) care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.

 Vaccinarea antigripala

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala dar care poate fi insotita de numeroase complicatii.

De aceea este recomandat sa se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infectia si daca sunt in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc. ) si toti cei care doresc sa se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productie de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.

Dar daca vaccinarea nu s-a facut toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca, chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contactati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.

Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:

Reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit sau, mai rar, reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente (in special la ou).

 Preparate comerciale de vaccin antigripal

INFLUVAC - este un vaccin gripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafata izolate din tulpinile A si B de virus gripal, ce se administreaza intramuscular/subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.

FLUARIX - vaccin antigripal purificat inactivat, ce se administreaza intramuscular /subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.

VAXIGRIP - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru adulti si copii peste 6 luni, cu administrare intramusculara sau subcutanat profund.

VAXIGRIP Pediatric - vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru copii intre 6-36 de luni.

VACCIN GRIPAL TRIVALENT PURIFICAT INACTIVAT – produs de Institutul Cantacuzino si avand in compozitie tulpini de virus gripal apartinand tipului A si o tulpina tip B, cu o structura antigenica asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea; este conditionat in fiole cu administrare intramusculara, indicat la adulti si copii peste 6 luni.

La pacienti cu imunodeficiente si copii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani.

In afara de vaccinurile antigripale, exista si alte cateva metode prin care te poti proteja  si poti proteja si pe altii de gripa:

• Acopera-ti gura si nasul cu o batista de unica folosinta atunci cand stranuti sau tusesti si arunca batista la gunoi dupa ce o folosesti.

• Spala-te des pe maini cu apa si sapun. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste un gel antibacterian.

• Evita sa iti atingi ochii, nasul sau gura. In felul acesta se imprastie germenii.

• Incearca sa eviti contactul fizic apropiat cu persoanele bolnave.

• Daca ai gripa sau ceva asemanator este recomandabil sa stai acasa macar inca 24 de ore dupa ce dupa ce ti-a trecut febra.

• Cat timp esti bolnav, evita contactul cu ceilalti pe cat posibil, pentru a nu-i infecta si pe ei.

• Evita, in timpul epidemiilor de gripa, aglomeratiile sau grupurile mari de oameni.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal

Articole recomandate

Citeste si despre