Un pacient roman de 3 ani - tratament cu propriile celule stem

/ / Modificat: 2013-03-26
Un pacient roman de 3 ani - tratament cu propriile celule stem

Cord Blood Center Medical, prima banca de celule stem din Romania, a facilitat tratamentul cu propriile celule stem pentru un pacient roman in varsta de 3 ani. Transplantul a fost realizat in cadrul unuia dintre centrele de renume in domeniul medicinei regenerative, Spitalul Duke University din Carolina de Nord, SUA.

In urma unui accident care a intervenit la varsta de 11 luni si care a dus la o lipsa severa de oxigenare a creierului, micutul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrala. "La nasterea lui Alex, a venit ca un lucru foarte natural sa stocam celulele stem din sangele placentar. Insa ne gandeam ca vom putea ajuta pe altii, nu ca vom avea chiar noi nevoie de ele", a afirmat mama lui Alex.

Unul dintre medicii care s-au ocupat de micut in ultimii doi ani i-a recomandat tratament cu propriile celule stem in vederea refacerii leziunilor provocate de afectiunea sa. Demersul nu s-a putut concretiza dupa accident, dar imediat ce micutul a fost transportabil si s-au identificat solutii pentru afectiunea sa, Cord Blood Center Medical i-a oferit sprijinul. Dupa o evaluare riguroasa, specialistii de la Duke University Hospital au acceptat utilizarea grefei si l-au programat pentru interventie.

Astfel, Alex a calatorit la inceputul lunii martie in Statele Unite ale Americii, unde i s-a administrat grefa proprie de sange placentar procesata de catre specialistii Cord Blood Center Medical si depozitata in banca din Bucuresti.

"I-am administrat grefa intravenos si celulele vor circula prin corpul sau catre creier, dar nu stim cat va dura acest lucru. Ar putea dura cateva saptamani sau chiar luni. Am aflat in urma testelor ca atunci cand celulele ajung in organism, reusesc sa produca hormoni care trimit semnale catre propriile sale celule pentru a ajuta la refacerea creierului si trimit semnale pentru a reduce inflamatia - una dintre cauzele principale ale lezarii creierului dupa un accident de tipul celui prin care a trecut el. Asadar, celulele pot opri inflamarea si pot spori abilitatea celulelor nervoase proprii de a se reface", a afirmat Dr. Joanne Kurtzberg, expert de renume international in domeniul transplantului de sange placentar ombilical, Chief of the Division of Pediatric Blood and Marrow Transplantation la Duke University Medical Center in Durham, Carolina de Nord care s-a ocupat de tratamentul lui Alex.

Legat de posibilele progrese ale lui Alex in urma infuziei cu propriile celule stem, prof. Kurtzberg a adaugat: "Este foarte greu de estimat, dar cred ca ar putea fi mai prezent, mai constient de ce il inconjoara si capabil sa interactioneze mai mult cu parintii sai. In mod normal, vedem mai intai schimbari ale functiei cognitive, adica de gandire, inainte de schimbarile motorii."

Intorsi acasa, parintii continua cu aceeasi precizie si determinare terapiile speciale, caci fiecare dintre ele reprezinta o caramida intr-o constructie ampla pe care si-au propus sa o realizeze impreuna cu Alex.

Afla mai multe urmarind imagini de la tratamentul lui Alex in SUA.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratament celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre