De-a architectura la Sibiu Smart City

/ / Modificat: 2013-10-02
De-a architectura la Sibiu Smart City

De-a architectura la Sibiu Smart City

In anul 2013 Administraţia orasului Sibiu pune accentul pe sloganul "Smart". In domeniul dezvoltarii urbane termenul de "Smart Cities" este unul in voga, iar promovarea oraselor sub acest titlu devine tot mai importanta.

smart_city

Performanta la nivel urban nu depinde doar de infrastructura tehnica, ci si de disponibilitatea si calitatea cunostiintelor, de comunicare si infrastructura sociala. Exista sase aspecte care joaca un rol important in cresterea competitivitatii oraselor si care se afla in stransa legatura cu conceptul de "Smart Cities": economia, mobilitatea, mediul inconjurator, populatia, modul de viata si guvernarea.

Prin derularea Pavilionului Sibiu – Smart City organizatorii (Fundatia HERITAS) isi propun sa creeze o platforma de comunicare pentru cetateni, cu scopul de a strange si sintetiza materiale relevante pentru elaborarea noului Ghid de dezvoltare a Municipiului Sibiu (2014-2020). Acest document defineste scopuri strategice de dezvoltare ale unui oras, asigura o planificare durabila, confera o baza strategica, de exemplu pentru alte documente de planificare.

de_a_arhitectura_1
Echipa "De-a arhitectura", reprezentata de arhitectele Anca Bordean, Iulia Nistor si Carmen sandru, a sosit in Piata Mare din Sibiu, in Pavilionul Smart City si le-a propus scolarilor sa-si mobileze / organizeze / dezorganizeze curtea scolii asa cum si-ar dori-o ei.

Cu planurile printate ale celor 24 de scoli din Sibiu, cu multe simboluri autocolante reprezentand activitati sau obiecte pe care le-am considerat noi a fi utile in curtea scolii (sport, gradinita de legume, pomi fructiferi, bancute, loc de desfasurare a lectiei in aer liber, rastel pentru biciclete, etc.), dar si cu exemple de curti frumoase de scoli din lumea intreaga  am pornit entuziasti atelierul "De-a arhitectura in curtea scolii".

Copiii, au propus schimbari curtii scolilor folosindu-se de imaginatia proprie, de exemplele care le-au fost puse la dispozitie, de autocolantele cu simboluri, au creat propriile simboluri la care noi nu ne-am gandit (iarba, zid de escalada, trasee cu obstacole, etc.), au propus activitati noi (ferma de animale mici pe care sa le ingrijeasca ei), au notat idei, povesti, dorinte

Sibiu_copii
Acesta este prima etapa din proiectul "De-a arhitectura in curtea scolii", etapa la care am reusit sa obtinem "consultanta" din partea micilor utilizatori pentru 7 scoli din Sibiu. Dorim ca produsul acestei "consultari publice" sa ajunga sub ochii avizati (ai Primariei, si ai conducerii scolilor) si sa constituie un instrument de lucru pentru evaluarea si imbunatatirea calitatii mediului in care invata copiii.  

Evenimentul a avut loc in cadrul Sibiu Smart City International Conference, eveniment organizat de Fundatia HERITAS.

Pentru anul scolar 2013-2014 Asociatia "De-a arhitectura" este prezenta si in orasul Sibiu, in 12 clase, (scoala nr. 18 - 4 clase, scoala nr. 5 - 3 clase, scoala nr. 4 - 2 clase, scoala nr. 2 - 1 clasa, liceul Onisifor Ghibu -1 clasa, liceul Pedagogic - 1 clasa). Acest lucru este posibil cu ajutorul arhitectilor Anca Bordean, Iulia Nistor, Carmen Sandru, Alexandru Gavozdea, Livia Aruncutean, Simona Vecerzan, Veronica Timofte, carora le multumim in numele copiilor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri De-a arhitectura

Articole recomandate

Citeste si despre