Dependenta de internet

/ / Modificat: 2017-02-07
Dependenta de internet

Sigur ca aparitia internetului a produs schimbari importante in viata noastra. Reusim sa comunicam cu persoane aflate peste mari si tari, sa aflam tot felul de informatii in doar cateva minute, fie ca este vorba despre o strada, un medic, o piesa de teatru, un animal, un job sau orice altceva.

Motoarele de cautare "muncesc" pentru noi dandu-ne in cateva secunde pagini intregi cu adrese unde putem gasi ceea ce cautam si, chiar, ce nu cautam sau nici nu stiam ca exista!

In plus camera web, alte accesorii si programele care permit comunicarea in direct in timp real (chat, comunicare verbala, vanzari online) au dus la transformari ale relatiilor noastre cu ceilalti. Azi ne putem vedea prietena care locuieste la 5000 km, putem sa-i auzim glasul, putem cumpara orice de oriunde, putem vorbi deoadata cu oameni aflati la mii de km distanta unii de altii.

In plan psihologic aceste succese tehnologice au "rasturnat" comunicarea clasica, in care era nevoie sa ne intalnim pentru a ne vedea, pentru a vorbi, era nevoie sa mergem la magazin pentru a cumpara produsul de care aveam nevoie, era nevoie sa cumparam din librarie cartea de care aveam nevoie, sa mergem la cinema pentru a vedea un film...

E drept ca inca nu au disparut librariile de pe fata pamantului, ca inca ne mai face placere sa ne plimbam sau sa ne gandim cu ce ne imbracam cand mergem la petrecere, dar...dincolo de aceste avantaje care ne permit sa avem mai mult timp, mai multe informatii, mai multa placere, mai multa comunicare, exista si o parte intunecata. Incep sa se contureze din ce in ce mai bine diferite manifestari psihologice si chiar probleme al caror caracter trece de limita normalitatii. Sa vorbim azi despre ce "rau" poate produce excesul de internet!

Adolescentii si tinerii sunt cei mai afectati de "viata virtuala" care ajunge sa o elimine total pe cea reala. Oare de ce e mai "simpla" sau mai "tentanta" aceasta viata ? Este o viata sau doar un substitut, un surogat?

Primul raspuns care ne vine in minte este tentatia de a avea orice identitate, de a fi cine ai vrea in loc de cine esti. Adolescentii se prezinta drept adulti, avand alta infatisare, alte ocupatii, alte trasaturi de personalitate. Este satisfacator sa te descrii ca fiind puternic, dezinvolt, matur in loc de lipsit de incredere in sine sau timid.

Este adevarat ca adolescentii care se exprima mai greu, care sunt timizi sau neincrezatori, care au o imagine negativa despre ei insisi cad prada primii acestei tentatii. Prin internet, poti flirta fara sa te gandesti cum te imbraci, cum arati, fara a alege cum sa te distrezi sau unde sa mergi, fara a cheltui, fara teama ca nu vei reusi sa scoti cateva vorbe, ca nu vei fi "la inaltime". Ii poti spune orice, cu curaj, nu se vede daca te inrosesti, daca iti este jena sau te balbai.

Timpul pe care adolescentul il aloca netului devine tot mai mare pana ajunge sa fie exclusiv. Ce se intampla cand nu are acces la net? Manifestari similare sevrajului de alcool sau droguri: orice il enerveaza, nu-si gaseste locul, nu poate face nimic altceva, nu-si mai vede rostul, este trist, deprimat, nu stie ce sa faca cu el insusi si cu timpul lui, nu are placeri, nici interese.

Cum se ajunge la dependenta? La fel ca si in cazul substantelor sau anumitor comportamente (fumat, jocuri de noroc, bulimie, cumparaturi). La inceput e o curiozitate, o  "distractie", o iesire din monotonie, "ceva nou", placut, incitant. Cu timpul ne "fura", ne "prinde", azi putin, maine mai mult, placerea creste dar odata cu ea si nevoia de mai mult. Intrarea in aceasta lume presupune, fireste, iesirea din lumea obisnuita, abandonarea vechilor activitati, persoane din viata noastra. Noua "pasiune" lasa in urma prietenii, rudele, munca, scoala, sportul, placerile, interesele si distractiile de odinioara.

Anca Munteanu
Psiholog - Psihologia copilului
C.P.A.P.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dependenta internet Acces internet copii

Articole recomandate

Citeste si despre