Factori de risc pentru consumul de droguri la adolescenti

/ / Modificat: 2013-01-05
Factori de risc pentru consumul de droguri la adolescenti

Consumul de droguri este unul dintre cele mai mari pericole moderne care-i pandesc pe adolescenti in mai toate mediile pe care le frecventeaza in societate: scoala, grup de prieteni, familie, grupuri sociale etc. Riscul ca adolescentul sa devina dependent de droguri depinde de mai multi factori! Unii dintre ei pot fi controlati si preveniti cu ajutorul parintilor si al celor din jur, in timp ce altii sunt imposibil de gestionat! Iata cand anume copilul tau este in pericol de a deveni dependent de droguri!

Abuzul de substante interzise sau dependenta de droguri este unul dintre pericolele care dau cosmaruri parintilor si care se infiltreaza din ce in ce mai mult in randul adolescentilor din ziua de astazi. Cei mai importanti factori de risc care influenteaza comportamentul adictiv in cadrul acestei grupe de varsta sunt cei genetici, istoricul familial, trasaturile de personalitate, mediul familial, anturajul si comunitatea sociala in care activeaza.  

Stilul de viata al familiei si mediul de acasa

In cazul in care copilul face parte dintr-o familie disfunctionala (in care unul dintre parinti are probleme cu alcoolul, drogurile, este violent etc.), riscul ca adolescentul sa consume droguri este mai crescut. Comportamentele de risc si cele adictive devin un loc de refugiu pentru un astfel de adolescent, in care se detaseaza de problemele de acasa.  

Istoricul familial cu cazuri de abuz de droguri

Se pare adolescentii cu cazuri de abuz de droguri in familie prezinta un risc mai crescut de a se angaja in astfel de comportamente adictive decat un adolescent in a carui familie nu exista astfel de cazuri. Se pare ca riscul pentru a dezvolta dependenta este 3 ori mai mare.  

Trasaturile de personalitate

  Cercetatorii au descoperit faptul ca adolescentii cu o personalitate agresiva sunt mai predispusi la consumul de droguri decat cei care sunt calmi si stiu sa-si stapaneasca impulsurile. Tinerii care nu sunt lasati sa isi exprime liber idei si pareri si care nu sunt niciodata ascultati de parinti si de cei din jur au tendinta de a se integra in anturaje in care se consuma substante interzise.

Grupurile sociale si anturajul

Anturajul adolescentului este unul dintre cei mai importanti si periculosi factori de risc pentru abuzul de droguri. Schimbarile care apar pe plan emotional si psihologic la adolescenta ii determina pe copii sa se integreze in grupuri sociale in care sa poata iesi mai mult in evidenta sau in care sunt acceptati mai usor.

Anturajele in care se consuma droguri sunt cele care tintesc adolescentii mai vulnerabili emotional, deoarece ii atrag mai usor in capcana periculoasa a substantelor interzise.

Factorii genetici

Exista studii si teorii care sustin ca exista si factori genetici, care in combinatie cu cei de mediu, pot predispune copiii si adolescentii la abuzul de droguri. De obicei, adolescentii cu istoric familial cu astfel de cazuri sunt la risc.

Care dintre acestei factori de risc pentru consumul de droguri ti se pare mai periculos? Tu ce masuri iei pentru a preveni dependenta de droguri la adolescentul tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Consum droguri adolescenti Droguri adolescenti Dependenta droguri adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre