Dr. Tudor Ciuhodaru, despre consumul de droguri in randul adolescentilor. Cum isi pot da parintii seama cand copiii lor consuma stupefiante

/ / Modificat: 2023-09-17
Dr. Tudor Ciuhodaru, despre consumul de droguri in randul adolescentilor. Cum isi pot da parintii seama cand copiii lor consuma stupefiante

Dupa ce in mediul online au aparut imagini cu eleve de 11-13 ani, care inhaleaza gaz ilariant („funny gas”), sindicatul politistilor atrage atentia ca acest tip de drog, numit „protoxid de azot”, este la dispozitia oricui, iar tinerii au acces la el fara restrictii.

In clipul care a devenit viral pe retelele de socializare si nu numai, se poate observa cum fetele inhaleaza gazul din baloane. Uneia dintre ele i se face rau, iar alte doua fete o tin cand aceasta se dezechilibreaza. Desi fata e jumatate intinsa pe jos, una dintre fete o abandoneaza si continua si ea sa inhaleze gazul din balon.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre efectele protoxidului de azot, care produce euforie, ameteli, halucinatii, stari de sufocare dar si anxietate.

„Atentie parinti si bunici. Cum stiti cand copilul se drogheaza cu „funny gas”, gaz ilariant. (Mic) ghid de toxicologie: ce este protoxidul de azot, cum este utilizat ca drog, efecte, supradoza, antidotism.

A. š‚e este protoxidul de azot:

1. Gaz incolor, cu miros placut si gust dulceag (comercializat in butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie in stomatologie sau obsterica) sau industrial (agent spumant in industria alimentara)).

2. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de catre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani. (in UK este al doilea drog utilizat, dupa canabis). Utilizarea protoxidului de azot a crescut in timpul pandemiei.

3. Simptomele apar rapid dupa consum (4-5 inhalari, cam in 2-3 minute, sunt reversibile si nu sunt cauzate de o alta afectiune).

4. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc buna dispozitie, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de betie) si partial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).

B. Atentie! Utilizare recreationala (ca drog):

1. O singura (supra)doza poate fi letala. (!Tratament - resuscitare (ABC) + depurarea toxicolui si antidotism. Antidot naloxona si mai ales administrarea de oxigen sunt esentiale). Doza toxica prin inhalare e de 24mg/kg.

2. Efectul cautat e cel euforizant dar reactiile adverse apar frecvent dupa utilizarea recreationala (utilizarea medicala asigura protoxid de uz medical (nu industrial) intr-un mix cu oxigenul si debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, greturi, varsaturi, parestezii, dispnne, palpitatii) si pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale si tulburari psihotice).

3. Semnele si simptomele apar dupa consum, sunt reversibile si nu sunt cauzate de o alta afectiune.

4. Poate genera dependenta. De aceea in utilizarea medicala NU trebuie depasita o ora de administrare continua zilnic si nu poate fi repetat mai mult de 15 zile.

5. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

6. Intoxicatia acuta (simptomele sunt dominate de narcoza, edemul cerebral si methemoglobinemie):

a) stare ebrioasa (cefalee intensa, vertij, tulburari de vorbire si de echilibru, delir, halucinatii, sincope, somnolenta, coma), eventual greturi, varsaturi, insotita de fenomene neuro si mielotoxice (parestezii, pareze, paralizii la nivelul memebrelor inferioare, tulburari mictionale),

b) asfixie (paloare, cianoza, respiratie dificila si rara) si

c) tulburari variate cardiovasculare (bradicardie, aritimii, hipotensiune, sindrom coronarian acut).

7. š€š¬šØšœš¢šžš«šžšš šœš® ššš„šœšØšØš„ š¬ššš® šœš® ššš„š­šž š¦šžšš¢šœššš¦šžš§š­šž šœš«šžsš­šž š«š¢š¬šœš®š„ š«šžšššœtš¢š¢š„šØš« ššššÆšžš«š¬šž šŸššš­ššš„šž.”, a scris medicul.

Semne prin care parintii isi pot da seama daca proprii copii consuma substante interzise

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit si alte detalii despre consumul de droguri in randul adolescentilor si le-a explicat parintilor care sunt semnele prin care isi pot da seama daca proprii copii consuma un drog. Specialistul a mentionat starea de euforie, agitatia psihomotorie, anxietatea, depresia si somnolenta. Acesta se refera la un drum mai puternic decat morfina pe care, in prezent, ajung sa il consume unii adolescenti.

"Atentie parinti si bunici. Cum stiti cand copilul se drogheaza cu oxicodona. (Mic) ghid de toxicologie: ce este, cum este utilizata ca drog, efecte, supradoza, antidot, persistenta in organism.

A. Ce este:
1. analgezic narcotic din grupa opiaceelor, cu potential adictiv, sintetizat din tebaina.
2. este utilizat la adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani pentru tratamentul durerilor severe.
3. comercializat sub forma de comprimate cu eliberare prelungita (Substanta activa este clorhidratul de oxicodona. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine clorhidrat de oxicodona anhidru 40 mg/60 mg/80 mg echivalent cu oxicodona 35,9 mg/53,9 mg/71,8 mg).

B. Cum este folosit? Utilizare recreationala (ca drog):
1. Administrata oral, oxicodona este de 1,5-2 ori mai potenta ca morfina (dar sunt utilizate si alte cai de administrare).
2. Se utilizeaza izolat sau amestecata cu paracetamol, aspirina si ibuprofen.
3. Comercializata pe strada sub diverse denumiri. Oxy, Oxycotton, OC.

C. Ce efecte are? Intoxicatia produce modificari:
1. psihocomportamentale: (initial) euforie, hiperactivitate, agitatie psihomotorie, labilitate psihoemotionala, anxietate, (apoi) depresie, somnolenta;
2. tulburari de vedere si auz: scaderea dimensiunii pupilare, halucinatii;
3. neurologice: tulburari de vorbire, atentie, memorie, concentrare, confuzie, cefalee, ameteli, tulburari de coordonare, tremor, convulsii. astenie, somnolenta, coma;
4. cardiorespiratorii: bradicardie (incetinire puls), bradipnee (respiratie rara), scaderea tensiunii arteriale, sincopa.

D. Important:
1. Semnele si simptomele apar dupa consum, sunt reversibile si nu sunt cauzate de o alta afectiune.
2. Toleranta si dependenta se instaleaza cu usurinta.
3. O doza unica de Oxicodona are efect timp de aproximativ 12 ore.
4. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
5. Medicamentul si produsele sale de descompunere pot fi detectabile pentru mult mai mult timp. Sange: 24 de ore, urina: pana la 4 zile, saliva: pana la 48 de ore.
6. Administrarea comprimatelor rupte, mestecate sau sfaramate conduce la eliberarea rapida si absorbtia unei doze de oxicodona potential letala.
7. Simptomele de supradozaj pot include somnolenta severa, pupile miotice, respiratie lenta sau stop respirator.
8. O supradoza poate duce la deces.
9. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente creste riscul reactiilor adverse fatale.
10. Tratament resuscitare (ABC) + depurarea toxicului (cand e posibil) + antidot (naloxona).

E. Utilizare medicala:
1. Medicamentul e prescris doar pentru dumneavoastra.
2. Nu trebuie sa-l dati altor persoane.
3. A fost descoperit in 1916 in Germania (ca inlocuitor pentru heroina ce inducea rapid dependenta)", este o parte din mesajul medicului.

De asemenea, Tudor Ciuhodaru a declarat ca a propus deja un nou demers legislativ ce ne poate proteja fata de acest flagel.

"Concret, Programul Antidrog prevede trei lucruri clare, esentiale:

1. Asigurarea educatiei pentru sanatate in toate institutiile de invatamant si informarea parintilor pentru a recunoaste simptomele consumului de droguri.

2. Beneficiaza (toti cei care au nevoie sau parintii care isi doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).

3. Cei vinovati sa plateasca aspru:

a) Soferii drogati sa fie condamnati la ani grei de puscarie cu executare (la fel ca la crima cu premeditare) si nici sa nu mai aiba dreptul vreodata la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusa de mai multe ori in Parlament.

b) Majorarea pedepselor cu inchisoarea pentru traficanti, fara posibilitatea suspendarii sau reducerii pedepsei", a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina de Facebook", mai spune el.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Consum droguri copii Consum droguri adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre