Negii plantari la copii. Ce sunt si cum pot fi tratati

/ / Modificat: 2023-02-05
Negii plantari la copii. Ce sunt si cum pot fi tratati

Negii plantari (sau verucile plantare) sunt afectiuni comune la copii. Cu toate acestea, ele nu sunt leziuni maligne sau nu se manifesta cu o simptomatologie extinsa. De fapt, acestea se rezolva adesea spontan. Desi exista si alte variante, acestea sunt printre cele mai frecvente la copii.  

Ce sunt negii plantari?

Negii sunt excrescente benigne ale pielii care pot aparea pe diferite parti ale corpului si sub diferite forme. Acestea sunt dezvoltate de un virus din familia HPV, sunt contagioase si foarte frecvente. In plus, desi pot afecta persoane de orice varsta, sunt mai frecvente in randul adolescentilor si copiilor. Cele mai frecvente variante sunt urmatoarele:

  • Comun
  • Plantar
  • Plat
  • Genital

Cele mai frecvente cauze ale negilor plantari

Negii sunt provocati de papilomavirusul uman (HPV), din care exista mai mult de 100 de tipuri diferite. Aceasta varietate de agent viral patrunde la suprafata pielii prin rani mici si provoaca o crestere celulara suplimentara. Stratul cel mai exterior al pielii devine mai dur, mai gros si genereaza un neg ridicat. In cele mai multe cazuri, virusurile sunt transmise prin contact direct cu pielea.

Transmiterea poate avea loc chiar si prin atingerea anumitor obiecte, cum ar fi prosoapele. Unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta veruci. Printre acestea se numara:

  • Copii cu boli atopice, cum ar fi eczema
  • Persoanele cu sistemul imunitar slabit
  • Adolescenti sau copii care folosesc dusuri comune

Tratarea negilor plantari

In majoritatea cazurilor, negii sunt de obicei inofensivi pentru copiii cu un sistem imunitar sanatos. Acestea pot chiar sa dispara de la sine, in functie de starea de sanatate, de tipul de virus si de negii.

Tamponari cu acid salicilic

Acest tip de procedura poate provoca iritarea suprafetei pielii, insa este, de obicei, bine tolerata. Solutia se aplica de mai multe ori pe zi pe pielea afectata, timp de cateva saptamani. Avantajele acidului salicilic includ usurinta de utilizaree, costul mic, eficienta rezonabila si lipsa durerii. Dezavantajele sunt ca rezultatele necesita saptamani sau luni de tratament.

Crioterapie

Aceasta procedura utilizeaza azot lichid pentru a distruge negii prin inghetare. Aceasta este efectuata de fapt de un dermatolog si necesita mai mult de o sedinta. Intrucat azotul este foarte rece, poate provoca o durere usturatoare si inrosirea pielii.

Excizia chirurgicala prin cauterizare sau chiuretaj

Excizia chirurgicala si cauterizarea negilor nu sunt recomandate ca tratament standard, deoarece pot fi dureroase si pot cauza cicatrici. In plus, la fel ca in cazul oricarui tratament distructiv, nu exista nicio garantie ca negii nu vor reaparea. De fapt, ratele de recurenta pot fi de pana la 30%.

Ingrijirea picioarelor copiilor

Picioarele copiilor trebuie ingrijite cu atentie pentru a preveni diverse afectiuni sau manifestari ale pielii:

  • Opteaza pentru incaltaminte cu marimea corecta si materiale de calitate.
  • Explicati-i copilului ca pantofii nu trebuie schimbati cu prietenii sau fratii, deoarece exista diverse patologii ale pielii care sunt contagioase.
  • igiena constanta si corecta a picioarelor este esentiala pentru a preveni si evita ciupercile sau infectiile.
  • Dupa fiecare baie, uscarea cu prosopul trebuie sa fie temeinica si sa se verifice daca nu exista umiditate persistenta intre degetele de la picioare, deoarece aceasta zona este predispusa la aparitia micozei interdigitale.
  • Aplica o crema hidratanta cu un continut ridicat de vitamina A, vitamina E si alantoina. In plus, taierea unghiilor dupa baie este mai placuta si mai usoara decat in alte momente.

Negii plantari si tratarea lor

Tratamentul topic depinde de consecventa si de complianta pacientului. Acestia necesita perioade de tratament prelungite. In plus, procedurile invazive sunt adesea dureroase si necesita o perioada lunga de recuperare. Tratamentul negilor se bazeaza pe o abordare individualizata si, in majoritatea cazurilor, necesita mai multe optiuni de tratament pentru a obtine o rezolvare completa.

FOTO: aleginformat.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Negi copii Negi genitali

Articole recomandate

Citeste si despre