Intoxicatia alimentara la copii

/ / Modificat: 2015-01-08
Intoxicatia alimentara la copii

Intoxicatia alimentara la copii reprezinta o problema de sanatate des intalnita dar despre care se stiu destul de putine lucruri. Intoxicatia alimentara, ce este cauzata in general de mancatul alimentelor sau bautul apei contaminate cu unul dintre mai multe feluri de bacterii, poate fi greu de deosebit de virusul stomacal (care este de obicei luat pe maini si transferat la gura).

Simptomele intoxicatiei alimentare

  • Crampe abdominale;
  • Greata;
  • Voma;
  • Diaree;
  • Febra;
  • Frisoane;
  • Dureri musculare;
  • Dureri de cap.

                Daca micutul tau a facut intoxicatie alimentara, simptomele se vor vedea la 48 de ore dupa ce a mancat si va dura o zi sau doua sau in cazuri mai severe o saptamana sau mai mult.

                Tipul intoxicatiei alimentare

                Testarea sangelui, scaunului sau a mancarii respective poate identifica bacteria cu pricina atunci cand este necesar, dar de cele mai multe ori doctorul nu va avea nevoie sa stie exact ce fel de bacterie a cauzat intoxicatia alimentara deoarece tratamentul este acelasi in orice caz. De fapt, tratamentul este la fel si pentru virusul stomacal.

                Exista si exceptii. Daca exista sange in scaunul copilului, de exemplu, doctorul il va testa pentru a verifica daca infectia alimentara nu a fost cauzata de o bacterie periculoasa, ca E. coli 0157:H7, Shigella sau Salmonella.

                Potrivit specialistilor, cele mai comune intoxicatii alimentare sunt cauzate de bacteria Campylobacter, Salmonella si E. coli 0157:H7 si de un grup de virusi numiti norovirusi. Mai putin comun, dar periculos daca nu este tratat, este botulismul.

                Cand este cazul sa suni doctorul?

                Ar trebui sa-ti anunti doctorul imediat daca suspectezi ca micutul tau ar putea avea intoxicatie alimentara. El ar trebui sa decida daca simptomele copilului necesita o vizita la spital.

                Informeaza doctorul daca copilul tau prezinta vreunul dintre aceste simptome:

                • Febra mai mare de 38 de grade Celsius;
                • Voma de mai mult de 3 ori pe zi;
                • Dureri severe de cap;
                • Durere abdominala;
                • Sange in scaun sau in voma;
                • Burta umflata si tare.

                          Suna-ti doctorul si daca copilul tau da semne de deshidratare, inclusiv somnolenta si iritabilitate excesiva, maini si picioare reci si decolorate sau sete extrema. Daca prezinta aceste simptome, doctorul s-ar putea sa iti recomande sa il interneze in spital (sau sa il tina cateva ore acolo) pentru a-i face rehidratare intravenoasa. Nu este cazul sa te alarmezi pentru ca se va recupera in cateva zile.

                          Daca crezi ca micutul tau a facut intoxicatie alimentara si medicul tau de familie nu este disponibil, este bine sa vorbesti cu medicul de garda sau sa-l duci la urgente.

                          Daca copilul tau are intr-adevar intoxicatie alimentara, cu voma si diaree, va trebui sa-l tii acasa pentru a se odihni si pentru a-si reface fluidele si electrolitii pierduti (saruri si minerale).

                          Doctorul ii va recomanda un medicament oral pentru refacerea electrolitilor. Doctorul iti va spune si cantitatea de lichide pe care va trebui sa o consume copilul tau, bazandu-se pe varsta si greutatea copilului (evita sucurile acidulate sau cu zahar pentru ca pot inrautati simptomele). Daca copilul tau are si febra, va trebui sa ii dai un medicament pe baza de ibruprofen.

                          Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                          Taguri Intoxicatie alimentara Intoxicatii copii

                          Articole recomandate

                          Citeste si despre