Intoxicații alimentare la copii: Cat timp rezista alimentele in frigider?

/ / Modificat: 2023-02-06
Intoxicații alimentare la copii: Cat timp rezista alimentele in frigider?

Știați că mai mult de 50% dintre intoxicațiile alimentare au loc acasă? În timpul verii, situația se înrăutățește, deoarece temperaturile ridicate și umiditatea determină proliferarea bacteriilor. De fapt, majoritatea bacteriilor trăiesc și se reproduc la temperaturi cuprinse între 36 și 37 de grade Celsius.

Vărsăturile și diareea sunt primele semne de alarmă ale intoxicației alimentare și apar, de obicei, la 2 până la 6 ore după consumarea alimentelor. Totuși, acestea nu sunt singurele, deoarece pot apărea și simptome mai inconfortabile sau mai severe, cum ar fi dureri abdominale, colici, febră și slăbiciune generalizată.

Există multe bacterii care sunt adesea implicate în intoxicațiile alimentare, una dintre cele mai frecvente în timpul verii este salmonela, dar nu este singura. Listeria monocytogenes și Escherichia coli provoacă, de asemenea, numeroase intoxicații alimentare. Din acest motiv, în timpul lunilor călduroase este esențial să luam măsuri extreme de igienă și manipulare, precum și condiții de conservare a alimentelor.

Cele mai periculoase 7 alimente pe care le ai în casă

1. Ouă

Ouăle sunt responsabile pentru 23% din intoxicațiile alimentare. Problema este salmonela, o bacterie care se găsește în coaja de ou. Din acest motiv, este întotdeauna indicat să le păstrați la frigider și să le consumați în termen de 3 săptămâni. În mod similar, alimentele care conțin ouă, cum ar fi maioneza, trebuie păstrate întotdeauna la frigider și consumate cât mai curând posibil.

2. Pește

Peștele este foarte sănătos și nutritiv pentru copii, dar este, de asemenea, responsabil pentru aproximativ 9% din intoxicațiile alimentare. În mod ideal, ar trebui păstrat în frigider până când este gata de consum. Peștele se poate păstra bine timp de aproximativ două zile, deși dacă îl congelați poate rezista până la trei luni.

3. Fructe de mare

Șase la sută dintre intoxicațiile alimentare sunt cauzate de consumul de crustacee, așa că este important să vă luați măsuri suplimentare de precauție. Fructele de mare sunt mai periculoase, deoarece tind să aibă mai multe bacterii, mai ales dacă nu provin din zone sigure sau dacă nu au fost purificate corespunzător. În mod ideal, ar trebui să consumați fructele de mare în aceeași zi în care le cumpărați sau cel târziu a doua zi, pentru că nu trebuie să le păstrați mult timp în frigider.

4. Pui și curcan

Sunt alimente sănătoase, bogate în proteine și sărace în grăsimi, dar provoacă și 5% din intoxicațiile alimentare, ceea ce se datorează faptului că carnea lor este ușor de contaminat datorită compoziției chimice și a cantității de apă pe care o conține. În mod ideal, nu trebuie păstrate în frigider mai mult de două zile, deși dacă le congelați pot rezista câteva luni.

5. Carne

Carnea de vită este cea mai rezistentă, poate rezista aproximativ 4 zile în frigider și până la un an congelată. Cu toate acestea, cârnații proaspeți nu ar trebui să stea mai mult de două zile în frigider și nu ar trebui să îi congelați mai mult de două luni.

6. Mezelurile

Mezelurile sunt deosebit de sensibile la căldură, așa că este întotdeauna recomandat să le țineți la frigider. Dacă le congelați, pot rezista până la două luni, dar dacă le păstrați la rece este indicat să le consumați în decurs de o săptămână.

7. Lapte

Nu toate lactatele sunt la fel, ele diferă în funcție de tratamentul termic pe care l-au primit, care elimină posibilele microorganisme patogene. Acest lucru înseamnă că și condițiile de depozitare sunt diferite. Laptele proaspăt, de exemplu, odată deschis nu rezistă mai mult de două zile, deși în congelator poate rezista până la trei luni. Laptele UHT poate rezista până la patru zile și nu trebuie să fie congelat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoxicatii copii Intoxicatie Intoxicatie alimentara

Articole recomandate

Citeste si despre