Ce este intoxicarea cu apa la bebelusi. Gestul care ii poate fi fatal copilului tau

/ / Modificat: 2023-03-11
Ce este intoxicarea cu apa la bebelusi. Gestul care ii poate fi fatal copilului tau

Apa este lichidul vital, fara de care niciun om nu poate supravietui mai mult de cateva zile. Intotdeauna ar trebui, insa, sa avem grija la cantitate, mai ales in cazul copiilor mici. Apa in exces sau chiar in cantitati mici, in cazul nou-nascutilor, poate fi extrem de periculoasa. Poate aparea ceea ce se numeste intoxicarea cu apa, care le poate fi fatala copiilor mici si nu numai.

Specialistii atrag atentia ca pana si cateva zeci de mililitri de apa pot fi fatale, in cazul bebelusilor, iar explicatia este una cat se poate de simpla. La maturitate, corpul uman este compus din 55-60% apa. In cazul bebelusilor, procentul de apa din corpul lor este de 75%. Diferenta de procent explica si motivul pentru care bebelusii nu ar trebui sa primeasca apa pana la varsta de 6 luni.

Rinichii sunt organele care filtreaza apa, iar capacitatea lor este limitata

Daca aceasta limita maxim suportata de apa este depasita, aceasta va ajunge in sange, unde va dilua sodiul. In momentul in care cantitatea de sodiu din sange scade sub 1 gram la 3 litri, apare riscul de a face ceea ce se numeste hiponatremie. Acest lucru se intampla atunci cand celulele incearca sa refaca nivelul optim de sodiu din sange, absorbind apa in exces. Acest proces poate duce la complicatii precum stari de confuzie, greata si spasme musculare.

Fenomenul este des intalnit in cazul maratonistilor care beau o cantitate mare de apa, prea repede, fara sa consume si o cantitate de sodiu, pentru a mentine procentul optim din sange.

Apa in exces din celule ajunge, in cele din urma, la creier

Intoxicatia cu apa apare atunci cand apa in exces din celule ajunge la creier, unde creeaza presiune intracraniana, ducand la convulsii, traumatisme cerebrale si, in cazuri grave, chiar la deces. Aceste cazuri sunt foarte rare in cazul adultilor, insa, cand vine vorba despre bebelusi, lucrurile se schimba.

Nou-nascutii au rinichii de aproximativ doua ori mai mici decat adultii. In cazul lor, chiar si cateva zeci de mililitri de apa pot fi fatale. Mai mult, rinichii nu sunt suficient de bine dezvoltati pentru a-si indeplini functia de a filtra apa. Tot ce ajunge in corpul lor se elimina in sistemul circulator, diluand sangele cu pana la 8%.

Nu este vorba doar despre apa, ci despre volumul de lichide pe care il ingereaza in general bebelusii. Pericolul apare si atunci cand parintii dilueaza laptele praf in mai multa apa decat recomanda producatorul sau cand parintii le ofera copiilor ceai.

De asemenea, daca mergi cu bebelusul la piscina si inghite accidental o cantitate considerabila de apa, poate aparea acest pericol al intoxicarii. In cazul in care bebelusii mai mici de 6 luni si nu numai au ingerat o cantitate semnificativa de lichide si dau semne ca incep sa se simta rau, este important sa mergeti cu ei cat mai repede la medic.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intoxicatie apa bebelusi Intoxicatie alimentara

Articole recomandate

Citeste si despre