De ce se confrunta copiii cu probleme de concentrare

/ / Modificat: 2024-03-13
De ce se confrunta copiii cu probleme de concentrare

 

Nu este usor sa-i faci pe copii sa se concentreze, iar multi parinti par sa se lupte cu acest lucru. Poate parea ingrijorator. Unii parinti se pot intreba, de asemenea, daca nu cumva este ceva in neregula cu copiii lor. Dar stai linistit, problemele de concentrare sunt foarte frecvente la copii. Vezi detaliile de mai jos pentru a intelege ce sunt problemele de concentrare la copii si cum iti poti ajuta copilul sa isi dezvolte concentrarea.

Ce sunt problemele de concentrare la copii?

Daca copilul tau are dificultati in a se concentra asupra unui lucru foarte mult timp, este posibil sa sufere de probleme de concentrare. Aceasta lipsa de concentrare poate fi observata atat in studiile sale, cat si in alte activitati:

  • Distragere foarte usoara
  • Predispus sa piarda lucruri
  • Incapabil sa tina lucrurile organizate
  • Incapabil sa urmeze instructiuni
  • Are probleme cu munca scolara
  • Este iritabil sau agresiv
  • Incapabil sa mentina prieteniile

Ce cauzeaza problemele de concentrare la copii

Iata cateva dintre lucrurile care pot fi responsabile pentru dificultatea de concentrare la un copil:

1. Sarcini dificile

Daca copilul considera ca sarcinile in cauza sunt foarte dificile sau dificile de gestionat pentru el, nu se va putea concentra foarte bine asupra lor.

Ce poti face in acest sens

Imparte sarcinile mari in sarcini mai mici care par mai simple pentru copilul totusi asigura-te ca acestea sunt adecvate varstei.

2. Distractii disponibile

Copiii sunt curiosi in mod natural, dar nu sunt foarte dornici sa se aseze la un loc si sa se concentreze. Mintea lor ratacitoare este mai probabil sa fie distrasa de orice, cum ar fi televizorul, radioul, lucrurile care se intampla in afara ferestrei etc.

3. Cauta atentie din partea parintilor

Comportarea intr-un mod negativ este o modalitate obisnuita pentru copii de a atrage atentia parintilor, iar faptul ca nu isi fac treaba si nu se concentreaza corespunzator poate fi adesea o modalitate de a o obtine.

4. Dieta este importanta

Alimentatia deficitara si saritul peste micul dejun este un motiv foarte frecvent pentru o concentrare slaba.

5. Nu dorm suficient

Pentru ca copiii sa fie in cea mai buna forma, ei trebuie sa aiba cel putin opt pana la douasprezece ore de somn in fiecare noapte. Cei care nu primesc suficient vor fi, in mod natural, incapabili sa se concentreze bine asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.

6. Probleme personale

Faptul ca un copil are probleme care il framanta va afecta in mod natural capacitatea sa de concentrare. Daca exista probleme acasa, cel mai probabil copilul va fi deranjat si va avea dificultati in a se concentra asupra activitatilor sale obisnuite.

7. Fara motivatie sau interes

Atunci cand copiii nu sunt interesati de ceva, vor avea probleme in a se concentra asupra acelui lucru. Lipsa de motivatie este un alt motiv pentru care le poate fi dificil sa se concentreze. De cele mai multe ori, lipsa de interes sau de motivatie ii afecteaza pe copiii care sunt mai avansati.

8. Probleme de organizare

In cazul in care copilul are un spatiu de lucru sau un caiet dezorganizat, acest lucru il poate face sa petreaca mai mult timp cautand materialul potrivit decat sa fie atent la ceea ce i se preda.

9. Dificultati de invatare

Dificultatile de invatare, cum ar fi ADD, dislexia sau ADHD, pot fi responsabile pentru incapacitatea de concentrare.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dificultati concentrare copii Concentrare copii

Articole recomandate

Citeste si despre