Cat timp poate ramane un copil concentrat la o activitate in functie de varsta

/ / Modificat: 2020-09-22
Cat timp poate ramane un copil concentrat la o activitate in functie de varsta

Atentia este o capacitate mentala fundamentala, deoarece sta la baza restului proceselor cognitive, inclusiv memoria, gandirea si limbajul. Pentru a invata ceva, trebuie sa fim capabili sa ramanem concentrati cat dureaza activitatea pe care o desfasuram.

Copiii nu au maturitatea cerebrala necesara pentru a petrece ore la rand concentrati pe o singura sarcina, dar o vor dezvolta pe masura ce cresc.

Ce este concentrarea?

Concentrarea este un proces prin care ne fixam atentia asupra unui anumit obiectiv, obiect sau activitate pe care o desfasuram, lasand deoparte restul stimulilor care pot interfera cu acea sarcina. Este vorba despre directionarea constienta a atentiei catre un stimul specific, ignorand restul activitatilor din jurul nostru.

Concentrarea este ceea ce ne permite sa profitam la maximum de informatiile disponibile pentru a intelege, prelucra, lucra si / sau memora. De fapt, este o conditie esentiala pentru invatare, fara de care este imposibil sa se repare informatiile. Copiii cu ADHD, de exemplu, nu se descurca bine din punct de vedere academic din cauza problemelor intelectuale, ci pentru ca nu se pot concentra.

Cat timp pot ramane copiii concentrati?

Pentru a se concentra, creierul trebuie sa fi atins un nivel adecvat de maturizare. Sistemul reticular, care corespunde concentrarii de baza, este reglementat fundamental de conexiunile talamice, limbice si ganglionare bazale. Cu toate acestea, sistemul atentional posterior care permite o atentie focalizata sau selectiva este mult mai complex si include zonele prefrontale, care ating un nivel de maturizare ce permite sustinerea atentiei in jurul varstei de 7 ani, desi continua sa se dezvolte pana la varsta de 15 sau 17 ani.

Daca stim cat timp poate ramane concentrat un copil pe o activitate, parintii si profesorii pot sa isi dezvolte asteptari adecvate in functie de varsta acestora, astfel incat sa nu le ceara mai mult decat pot ei. 

Concentrarea copilului in functie de varsta

1 an

De-a lungul primului an de viata, concentrarea bebelusului este trecatoare. El poate ramane atent timp de doua pana la cinci minute, deoarece isi va schimba rapid focalizarea, imediat ce un nou stimul ii va atrage atentia. 

2 ani

In al doilea an de viata, nivelul de atentie continua sa se dezvolte. In mod normal, copiii se pot concentra intre 4 si 8 minute, desi unii copii pot ramane atenti mai mult, aproximativ 10 minute.

3 ani

La aceasta varsta, copiii pot ramane concentrati timp de aproximativ 15 minute, desi pot fi atenti pentru perioade mai lungi de timp daca ceva ii intereseaza cu adevarat, deoarece in aceasta etapa incepe sa se dezvolte atentia voluntara. Cu toate acestea, stimulii din mediul inconjurator ii distrag inca mult.

4 ani

De la aceasta varsta, un copil poate ramane concentrat pana la 20 de minute, desi este normal sa isi piarda rapid concentrarea si sa doreasca sa treaca de la o activitate la alta, mai ales atunci cand isi pierd interesul pentru ceea ce faceau.

5 ani

La varsta de cinci ani, un copil poate ramane concentrat pe o singura sarcina timp de aproximativ 25 de minute, dar va fi dificil sa ramana atent atunci cand nu mai este interesat de activitatea pe care o desfasoara.

6 ani

In al saselea an de viata, atentia se imbunatateste considerabil datorita nivelului de maturizare pe care creierul l-a atins, astfel incat copilul sa poata ramane concentrat 30 de minute, desi isi pot pierde atentia dupa 15 minute daca sarcina nu ii motiveaza. 

7 ani

La aceasta varsta, copiii sunt pregatiti pentru scoala, deoarece structurile frontale ale creierului au atins un grad mai mare de maturizare. Atentia lor continua sa se imbunatateasca astfel incat sa poata ramane atenti pana la 35 de minute.

Merita clarificat faptul ca activitatile scolare contribuie, de asemenea, la imbunatatirea atentiei, astfel incat un copil de 10 ani sa fie deja capabil sa ramana concentrat o ora.

Timpul de concentrare a copiilor in functie de varsta

Varsta Timp mediu de concentrare
1 an De la 2 la 5 minute
2 ani De la 4 la 10 minute
3 ani Pana la 15 minute
4 ani Pana la 20 de minute
5 ani Pana la 25 de minute
6 ani Pana la 30 de minute
7 ani Pana la 35 de minute
8 ani Pana la 40 de minute
9 ani Pana la 45 de minute
10 ani Pana la 65 de minute

Sursa: etapainfantil.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concentrare copii Activitati amuzante copii

Articole recomandate

Citeste si despre