Copiii tin post?

/ / Modificat: 2014-11-20
Copiii tin post?

Postul este o perioada de purificare spirituala si corporala, in care iti pregatesti mintea, sufletul si corpul pentru o sarbatoare care urmeaza, fie ca e Paste, Craciun sau alta. El este inteles in mare ca o abtinere de la anumite alimente. In realitate, el presupune o educatie spirituala mai profunda, care ar trebui insuflata si copiilor nostri.

Cand ne gandim la post, ne gandim la abtinere de la carne, lapte, oua si alte alimente cu provenienta animaliera. Cand analizam relatia copii-post, deja apar problemele: probabil ca te gandesti ca si-asa micutul tau nu mananca cam tot ce ar trebui si ai vrea, daramite sa ii mai restrictionezi si accesul la anumite alimente, pe care oricum le mananca cu chiu cu vai.

La ce varsta trebuie sa inceapa copiii sa tina post

Copiii intre 0 si 12 ani nu trebuie sa tina post. Dar in realitate varsta de la care un copil poate tine post depinde de conceptiile si adeziunea religioasa a familiei din care face parte, precum si de felul in care este educat.

Intre 2 si 10 ani este indicat sa incerci sa il disciplinezi pe micut din punct de vedere spiritual. Acest lucru este mai important decat abtinerea alimentara pe care o presupune postul. Copiii trebuie invatati de mici rugaciuni (special create pentru ei) si, in mare, simbolistica crestinitatii: despre Iisus Hristos, Dumnezeu, Sfanta Marie etc.

Cum inveti copilul despre semnificatia postului?

Depinde de fiecare parinte in parte cum pune problema postului in educatia copilului. Daca ii spui din start copilului ca acesta consta doar in "renuntarea la ciocolata, prajituri si alte bunatati", copilul va avea o aversiune fata de acesta si va deveni mai degraba inspaimantator pentru el.

De asemenea, cel mai important este ca voi, ca parinti sa intelegeti foarte bine postul si sa il tineti cu dechidere si devotament. Daca voi aveti o atitudine pozitiva fata de el si face parte din traditiile familiei, atunci si copilul se va adapta mai usor.

Copiii au nevoie de un context pentru a intelege mai bine postul. De aceea educatia lui spirituala trebuie sa fie facuta in mai multe etape, cuprinzand povestiri cu morala religioasa (pilde), citiri din Biblie (exista Biblie pentru copii), precum si discutii si invataminte despre simbolurile religioase.

Mersul la Biserica este un alt pas prin care il apropii pe copil mai mult de ideea de religie, spiritualitate, si care il poate ajuta sa inteleaga mai bine aceasta perioada. Faceti vizite scurte la inceput. Nu il obliga sa mearga daca nu vrea si nici nu il obliga sa stea la toata slujba.

La copii nu este atat de importanta restrictia alimentara in perioada postului, ci mai degraba educatia religioasa si spiritul. De aceea este important sa vorbesti cu micutul despre traditiile fiecarei sarbatori, despre semnificatia postului, ce rol are si de ce il tinem. Important este ca el sa inteleaga ca este o perioada de pregatire sufleteasca.

Jocul este un alt mijloc prin care copiii pot fi invatati sensul postului si importanta lui. Diverse desene, jocuri cu influente religioase pot fi de mare ajutor. Puteti crea Copacelul Postului, cu numarul de zile de post al sarbatorii care urmeaza si puteti face de frunze sau fructe, fiecare reprezentand cate o zi. In fiecare zi pui copilul sa mai coloreze cate una, dar numai dupa ce in ziua respectiva spune rugaciunea, face o fapta buna, invata ceva nou cu privire la credinta in Dumnezeu si la binele aproapelui nostru.

Partea culinara a postului este o alegere pur personala, a familiei. Copiii mici nu sunt obligati sa respecte toate regulile alimentare ale postului crestin-ortodox. Daca o faci, trebuie sa ai grija la plusurile si minusurile unui astfel de regim, care este de fapt unul vegetarian, si sa te asiguri totusi ca micutului nu ii lipsesc nutrientii esentiali din alimentatie, obligatorii pentru buna crestere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Postul la copii Post sarbatori Alimentatie copii Spiritualitate copil Religie copii

Articole recomandate

Citeste si despre