Lasatul secului reprezinta ultima zi in care credinciosii consuma alimente cu untdelemn, lactate, oua sau alte alimente de dezlegare, inainte de a incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. In 2025, lasatul secului este pe 15 iunie, marcand pregatirea spirituala si practica pentru postul ce incepe pe 16 iunie si tine pana pe 28 iunie. In acest articol, explicam ce inseamna lasatul secului, cum pot fi implicati copiii in intelegerea traditiilor si cum pot pregati familiile meniul si atitudinea pentru perioada de post.
1. Data si durata Postului Sfintilor Petru si Pavel in 2025
Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel este un post cu durata variabila, stabilita in functie de data Pastelui. In 2025, postul incepe pe 16 iunie si se incheie pe 28 iunie, in ajunul praznicului celor doi apostoli, sarbatoriti pe 29 iunie. Astfel, lasatul secului, adica 15 iunie 2025, este ultima zi de consum a mancarii „de dezlegare”. Familia poate folosi aceasta informatie pentru a-si planifica mesele si activitatile spirituale in mod organizat.
2. Semnificatia spirituala a lasatului secului
Termenul „secul” provine din latinescul saeculum, referindu-se la lumea materiale si patima. Lasatul secului semnifica nu doar renuntarea la anumite alimente, ci si la obiceiuri sau atitudini ce pot indeparta de viata duhovniceasca. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel rememoreaza practica apostolilor care postisera inainte de misiuni importante (Fapte 13,2; 14,23), indicand pregatirea interioara pentru lucrare spirituala. Explicand aceasta semnificatie simplu, parintii pot arata copiilor ca postul este despre curatirea sufletului, nu doar despre dieta.
3. Traditii si obiceiuri in ziua lasatului secului
In 15 iunie, familiile ortodoxe pot respecta urmatoarele obiceiuri:
-
Masa de dinainte de post: se servesc ultimele preparate cu untdelemn, lactate si oua, eventual peste daca randuiala locala permite (verificati calendarul liturgic local). Aceasta masa simbolizeaza trecerea de la abundenta la cumpatare.
-
Curatenia si pregatirea casei: ordinea in gospodarie semnifica pregatirea pentru perioada de post. Copiii pot ajuta la aranjarea caminului si la pregatirea mesei speciale, invatand simbolistica curateniei interioare.
-
Discutii si rugaciune in familie: parintii pot povesti copiilor pe intelesul lor despre rolul postului si despre viata Apostolilor Petru si Pavel, intarind astfel intelegerea semnificatiei. O rugaciune simpla in familie, inainte de masa, poate fi un moment de comuniune.
-
Participarea la slujbe: multi credinciosi merg la Vecernie sau alta slujba speciala in seara de dinainte de post. Implicarea copiilor, cu explicatii adaptate varstei, le arata importanta vietii bisericesti.
4. Ce alimente se consuma in ultima zi de dezlegare
In ziua de 15 iunie 2025, conform randuielilor:
-
Alimente cu untdelemn si lactate: ultimele preparate gătite cu ulei, branzeturi, iaurt, oua.
-
Peste: daca exista dezlegare in ziua respectiva (verificati calendarul sau obiceiurile locale), se poate include peste la masa de seara. In multe parohii, insa, nu se permite peste in prima zi de post, astfel familia poate folosi pestele in masa daca traditia locala il admite.
-
Mancaruri usoare si traditionale: se prepara feluri de vara cu legume si oua dupa retete locale, servite cu recunostinta. Copiii pot ajuta la garnituri simple sau la asezarea mesei, invatand importanta ritualului.
-
Trecerea la post: dupa miezul noptii, incepand cu 16 iunie, nu se mai consuma alimente de dezlegare. Planificarea mesei speciale in 15 iunie include si portii potrivite pentru adulti si copii, tinand cont de varsta si necesitatile nutritionale.
5. Recomandari practice pentru perioada de post
Dupa lasatul secului, in perioada 16–28 iunie 2025, familiile pot adopta urmatoarele masuri:
-
Plan alimentar echilibrat: includeti legume proaspete de sezon, fructe, leguminoase (fasole, linte), cereale integrale. Implicati copiii in alegerea retetelor de post, explicandu-le aportul de proteine vegetale si vitamine.
-
Implicarea copiilor in gatit: oferiti-le sarcini simple (spalat legume, amestecat ingrediente de post), pentru a intelege rolul fiecarui aliment si importanta alimentatiei sanatoase chiar si in post.
-
Rugaciune zilnica si discutii: stabiliti un moment de comuniune in familie, unde se poate discuta despre sensul postului, despre compasiune si ajutorarea celor nevoiasi. Copiii pot fi incurajati sa faca gesturi de bunatate (donatii simbolice, mici acte de milostenie).
-
Adaptarea postului dupa nevoie: in cazul copiilor mici sau cu probleme de sanatate, consultati medicul pediatru; uneori se permit mici ajustari nutritive (lapte sau lactate pentru copii) sub indrumare medicala, fara a pierde scopul spiritual al postului.
-
Evitarea presiunii excesive: explicati pe intelesul lor de ce renuntati la anumite alimente si oferiti alternative gustoase: salate colorate, supe-crema de legume, gustari de post cu fructe uscate si nuci tocate fin (dupa varsta potrivita).
6. Implicarea creativa a copiilor
Pentru ca traditia sa fie asumata natural:
-
Calendar simplu al postului: realizati impreuna un tabel unde copiii marcheaza zilele de post si, daca exista, zilele cu dezlegare (ex.: dezlegare la peste). Astfel inteleg mai bine timpul liturgic.
-
Povesti si jocuri tematice: povestiti despre vietile Apostolilor Petru si Pavel prin povesti adaptate varstei, jocuri de rol sau desene. Copiii pot crea ilustratii cu scene din viata apostolilor.
-
Vizite la biserica: participarea ocazionala la slujbe ii ajuta sa simta atmosfera spirituala; explicati pe parcurs semnificatia unor ritualuri simple (aprinderea lumanarilor, semnul crucii).
-
Acte de milostenie in familie: implicati copiii in pregatirea unui pachet de post pentru cineva nevoi: fructe, conserve de legume sau paine si gem, simbolizand impartasirea cu cei mai putin norocosi.
7. Beneficiile spirituale si practice ale postului
Respectarea lasatului secului si a postului Sfintilor Petru si Pavel aduce:
-
Reflectie si autocontrol: renuntarea la anumite alimente antreneaza vointa si atentioneaza asupra dorintelor firesti, orientand spre valori spirituale.
-
Unitate si coeziune familiala: mesele si activitatile comune in perioada de post consolideaza legaturile intre membrii familiei.
-
Educatie in compasiune: copiii invata despre ajutor si empatie, valori legate direct de practica postului si milostenia in comunitate.
-
Obiceiuri alimentare sanatoase: desi motivatia initiala este duhovniceasca, aportul de legume, fructe si leguminoase intareste sanatatea familiei.
8. Atentie la sanatatea fizica
-
Varsta si nevoi speciale: pentru copiii mici, discutati cu medicul despre adaptarea dietei de post; sanatatea ramane prioritate.
-
Diversitate nutritiva: combinati surse de proteine vegetale si grasimi sanatoase (ulei de masline), asigurand aport de vitamine si minerale.
-
Hidratare si echilibru: consumati suficienta apa si lichide; in perioade calduroase, planificati mese usoare si gustari adecvate.
-
Flexibilitate in situatii speciale: daca apar stari de oboseala, boala sau efort fizic intens, ajustati regimul alimentar, pastrand intentia spirituala, dar fara a pune in pericol sanatatea.
Lasatul secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel pe 15 iunie 2025 este un moment cheie pentru pregatirea familiei, atat spiritual, cat si practic. Prin explicatii fara diacritice adaptate copiilor, implicarea lor in traditii si activitati, precum si planificarea meniului si a atitudinii interioare, postul devine o ocazie de crestere duhovniceasca, responsabilitate si solidaritate. Informatia corecta si abordarea empatica asigura ca acest post este trait cu sens si bucurie in familie.
Sursa: www.crestinortodox.ro
Sursa foto: freepik