Ghid complet pentru parinti: Cand si cum sa folosesti crema de protectie solara pentru copii

/ / Modificat: 2023-06-24
Ghid complet pentru parinti: Cand si cum sa folosesti crema de protectie solara pentru copii

Cremele de protectie solara sunt extrem de importante pentru protejarea pielii sensibile a copiilor impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete (UV). Acesta este deja un lucru cunoscut de toti parintii. Insa, cand vine vorba despre folosirea cremei, multi parinti se lovesc de intrabari fara raspunsuri. Vom incerca sa raspundem la cele mai importante dintre acestea.

De la ce varsta poate fi folosita crema de protectie solara in cazul copiilor

Cremele de protectie solara pot fi utilizate la orice varsta, inclusiv pentru bebelusi si copii mici. Cu toate acestea, exista recomandari specifice pentru aplicarea cremei de protectie solara la copii in functie de varsta lor:

Bebelusi sub 6 luni

In cazul bebelusilor mai mici de sase luni, cremele de protectie solara nu trebui folosite. De altfel, pe majoritatea ambalajelor pentru aceste creme este mentionat ca produsele nu sunt recomandate copiilor sub sase luni. In cazul sugarilor cu varsta sub 6 luni, se recomanda evitarea expunerii directe la soare. Acestia ar trebui sa fie tinuti in umbra si sa fie imbracati in haine din in sau bumbac, care sa le acopere corpul, dar care sa le ofere, in acelasi timp. Hainele trebuie sa fie subtiri si largute, pentru ca pielea acestora sa poata respira. De asemenea, este important sa se protejeze capul cu palarii cu boruri largi.

Copii de 6 luni si peste

Dupa varsta de 6 luni, se poate incepe utilizarea cremei de protectie solara. Este important sa alegi o crema special formulata pentru copii, cu un factor de protectie solara (SPF) de 50+, care sa ofere protectie impotriva razelor UVA si UVB.

Ce tip de crema de protectie solara trebuie sa folosesti pentru copii

Cand alegi o crema de protectie solara pentru copii este important sa optezi pentru produse special formulate pentru pielea lor delicata si sensibila. Iata care sunt principalele aspecte de care trebuie sa tii cont cand alegi crema de protectie solara. 

  • Factorul de protectie solara (SPF). Alege o crema cu un factor de protectie solara (SPF) de 50+ pentru copiii sub 10 ani, si una de minim minim 30 pentru cei mai maricei. Ideal ar fi insa, ca indiferent de varsta, factorul de protectie solara sa fie 50+. SPF-ul indica nivelul de protectie impotriva razelor UVB. Cu toate acestea, trebuie sa retii ca SPF-ul nu indica protectia impotriva razelor UVA. Pentru o protectie completa, asigura-te ca alegi o crema care indica si protectie impotriva razelor UVA.
  • Formula fara substante nocive. Opteaza pentru creme de protectie solara care nu contin substante nocive pentru copii, cum ar fi parabeni, ftalati, oxibenzona si coloranti artificiali. Citirea etichetei si a ingredientelor este importanta pentru a evita produsele care pot irita pielea sensibila a copiilor.
  • Formula rezistenta la apa. Selecteaza o crema de protectie solara rezistenta la apa pentru a asigura o protectie adecvata chiar si dupa ce copilul s-a scaldat sau a transpirat. Cu toate acestea, este important sa reaplici crema dupa ce copilul iese din apa sau dupa perioade prelungite de activitate fizica intensa.
  • Textura cremei. Alege o crema cu o textura delicata si non-iritanta, care se absoarbe usor in piele si nu lasa o pelicula greoaie sau lipicioasa. Astfel, copilul nu va fi tentat sa o stearga sau sa o indeparteze.
  • Crema testata dermatologic. Asigura-te ca alegi o crema de protectie solara care a fost testata dermatologic si este potrivita pentru pielea sensibila a copiilor. Aceasta reduce riscul de reactii alergice sau iritatii.

Crema de protectie solara pentru copii: Cand si cum se foloseste in mod corect

Pe langa alegerea cremei potrivite, este foarte important sa stii cum si cand trebuie sa aplici, in mod corect, crema de protectie solara copiilor.

  • Aplica inainte de expunerea la soare. Aplica crema de protectie solara cu SPF minim 30 cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare. Astfel, substantele din crema au timp sa se activeze si sa ofere protectie.
  • Aplica in mod uniform. Asigura-te ca aplici crema in mod uniform pe toate partile expuse ale pielii copilului. Nu uita de zonele sensibile, cum ar fi fata, urechile, gatul, mainile si picioarele.
  • Reaplica frecvent. Reaplica crema de protectie solara la fiecare 2 ore sau mai des, in special dupa ce copilul s-a scaldat sau a transpirat abundent. Reaplicarea este esentiala pentru a mentine nivelul de protectie.
  • Cantitatea corecta. Aplica o cantitate generoasa de crema pe piele pentru a obtine protectie adecvata. De obicei, este recomandat sa folosesti aproximativ o lingura de crema pentru a acoperi zona fetei si aproximativ o palma pentru a acoperi restul corpului.
  • Nu uita de zonele sensibile. Acorda o atentie speciala zonelor sensibile la soare, cum ar fi buzele, nasul, scalpul si spatele gatului. Utilizeaza produse speciale, cum ar fi balsamuri cu protectie solara pentru buze si spray-uri pentru scalp.

Cat timp poate fi folosita crema de protectie solara

Este foarte important sa stii cat timp poti folosi o crema de protectie solara. La fel ca in cazul oricaror altor creme sau produse cosmetice, acestea au o data de expirare. Este important ca inainte de a o achizitiona sa te asiguri ca aceasta nu expira in urmatoarele luni. De asemenea, verifica cu atentie ambalajul pentru a vedea cat timp poate fi folosita dupa ce este deschisa. Unele creme pot fi folosite timp de 6 luni, altele de 9 sau chiar 12 luni. Pentru a nu uita cand ai deschis crema, cele mai bine este sa notezi pe ambalajul acesteia data.

Este important sa te asiguri ca crema de protectie solara nu este expirata si ca inca este eficienta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti copii Crema bebelusi Protectie solara bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre