Rolul jocului individual la copii

/ / Modificat: 2011-05-05
Rolul jocului individual la copii

Jocul este esential in viata copiilor si are o multime de beneficii in dezvoltarea si cresterea lor. La inceputul vietii lui, tu vei fi cea mai importanta tovarasa de joaca a micutului. Mai tarziu, va descoperi bucuria de a se juca cu alti copii. Dar si jocul individual are un rol esential la copii si atrage o multime de beneficii. Incurajeaza-l pe micutul tau sa se joace si singurel!

Abilitatea unui copil de a se juca de unul dingur depinde foarte mult de temperamentul si de starea de spirit pe care o are. Atunci cand este nemancat, obosit sau bolnav, copilul nu va dori sa se joace de unul singur. Capacitatea de a se juca singur este o abilitate care se dezvolta in timp, insa care trebuie incurajata de cand este bebelus.

Beneficiile jocului individual la copii

Jocul individual are o multime de beneficii in dezvoltarea micutului:

  • ii ajuta sa se concentreze mai bine;

  • ii stimuleaza sa gandeasca mai mult, sa stabileasca reguli si conditii;

  • ajuta la dezvoltarea abilitatilor lingvistice etc.

Cum il incurajezi pe copil sa se joace singur?

  • Un moment propice din zi pentru introducerea jocului individual la copiii mici este imediat dupa baita lui sau dupa ce papa, atunci cand se simte bine, confortabil, relaxat.

  • Pentru a-l incuraja pe copilul de 1-2 ani sa se joace singur trebuie sa ai in minte 4 principii de baza: interes, rutina, structura si indicatii. Trebuie sa alegi jocuri sau jucarii care-i plac, sa mentii o rutina in a-l incuraja sa se joace aceste jocuri. De asemenea, este important sa ii oferi initial indicatii si sa il ajuti sa descopere cum sa foloseasca anumite jucarii.

  • Incepe prin a-i crea un cos cu jucarii preferate. Ia-l langa voi cand este timpul pentru joaca. Nu le scoate pe toate, pentru ca se va simti coplesit de atatea jucarii. Pune-l sa aleaga cateva care ii plac. Ia si tu cateva si jucati-va. Cand observi ca atentia lui a fost acaparata de o anumita jucarie, retrage-te usor din joaca comuna si lasa-l sa se joace singur.

  • Nu lasa copilul singur in camera cand se joaca. Fa-ti de treaba pe acolo, pentru ca altfel va veni dupa tine si isi va pierde interesul pentru joaca. Stai acolo si fa si tu ceva de una singura: citeste, lucreaza pe calculator, calca hainute etc. Inevitabil, te va face sa ii acorzi atentie intr-un fel sau altul. Raspunde-i astfel incat sa ii concentrezi atentia tot la joaca lui: "oau, ia uite ce frumos ai construit casuta aceea, sunt sigura ca poti sa faci si o gradina in jurul ei; ia incearca si arata-i lui mami".

  • Incearca sa creezi astfel de momente de joc individual o data la cateva zile timp de cateva minute pentru inceput. Apoi, cu timpul, pe masura ce copilul incepe sa se obisnuiasca cu ideea de a se juca si singur, mareste intervalul de timp si periodicitatea, pana cand acesta va ajunge sa se joace cate un pic singur zi de zi.

  • Ai rabdare si nu il forta daca nu doreste! Da-i timp si spatiu pentru a se obisnui. Te vei lovi de situatia in care o data vrea sa se joace si este chiar fericit sa o faca, iar a doua zi nu mai este dispus. Nu te impacienta si nici nu te descuraja, vei reusi la un moment dat1 Trebuie sa fii perseverenta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc individual copii Joaca copii Dezvoltare copii Jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre