Cum incurajezi copilul mic sa fie independent?

/ / Modificat: 2014-01-23
Cum incurajezi copilul mic sa fie independent?

Independenta este acea abilitate a copiilor care ii poate ajuta sa dobandeasca succesul in viata si sa se dezvolte natural, dar armonios si responsabil. Este bine ca micutul tau apeleaza la tine cand are nevoie de un sfat sau de ajutorul tau in a face ceva. E placut si reconfortant pentru tine ca are incredere si este comod pentru el. Insa inainte de a-l face complet dependent de tine este indicat sa incerci sa ii dezvolti un simt al independentei chiar daca are doar cativa anisori.

Independenta presupune in mare parte libertate - in miscare, exprimare, alegeri etc. Copiilor nu li se poate permite o libertate totala, pentru ca si excesul de libertate, la fel ca si lipsa independentei reprezinta piedici in calea dezvoltarii armonioase a unui copil. Trebuie sa existe un compromis intre protectia excesiva a parintilor si libertatea copiilor, iar tu ca parinte ai rolul de a crea un echilibru in acest sens, ajutandu-i in dorinta de emancipare, dar fara excese.

Incepe de cand este mic!

Inca de cand sunt la varste fragede, copiii trebuie incurajati sa ia decizii proprii si sa faca alegeri cu privire la viata lor. Poti incepe de la a-l intreba cu ce haine vrea sa se imbrace sau care incaltaminte ii place mai mult pana la alegerea preparatelor pentru cina si asa mai departe. Nu il coplesi insa!

Lasa copilul sa experimenteze consecinte!

Pe masura ce copilul creste, trebuie sa inveti copilul care este impactul alegerilor asupra lui si sa ii dai ocazia sa experimenteze consecintele atunci cand face alegeri gresite. Pune-l in astfel de situatii, dar asigura-te ca nu este in niciun pericol! Apoi lasa-l sa vada ce se intampla atunci cand nu se gandeste bine ce sa aleaga si nu cantareste optiunile. Va deveni mai responsabil.

Evita sa fii mult prea protectoare cu el!

Nu incerca sa faci totul in locul lui si sa iei toate deciziile pentru el. Acorda-i un pic de incredere si lasa-l sa gandeasca pentru el. De asemenea, lasa-l sa decida ce ii place si ce nu, ce sporturi, materii sau alte paisuni vrea sa-si cultive fara a-l influenta.

Lauda-l de fiecare data cand face ceva bine, dar nu exagera!

Laudele si complimentele sunt parte dintr-un stil parental sanatos si ajuta la cresterea stimei de sine a copilului. Este indicat sa ii arati intotdeauna cat il apreciezi, dar nu exagera cu laudele la adresa lui. Nu face un spectacol din asta!

Intreaba mereu copilul ce doreste si asculta-i dorintele!

Parintii au mereu impresia ca stiu mai bine ce trebuie si au nevoie copiii si iau mereu decizii in locul lor. Ce ar fi sa incerci sa il mai intrebi si pe el ce isi doreste si sa si asculti cand iti spune ceva, nu numai sa treci cu vederea peste raspunsurile lui copilaresti. Fii mereu pregatita sa il asculti si acorda atentia necesara tuturor nevoilor lui, oricat de banal sau extraterestru ar suna!

Nu ii da recompense materiale!

Limiteaza-le la a-l aprecia si a-l lauda atunci cand ia decizii bune si nu incerca sa ii conditionezi ideea de decizie buna de un cadou sau o recompensa materiala. El nu trebuie sa inteleaga ca trebuie sa incerce sa ia decizii bune pentru ca atunci va primi jucaria mult visata, ci trebuie sa isi dea seama de impactul ei asupra vietii lui. De asemenea, ei trebuie sa fie motivati sa faca asta pentru ca in acest fel se simt bine si au satisfactie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre