Imaginatia copilului mic

/ / Modificat: 2013-12-30
Imaginatia copilului mic

La 1-2 ani, apar deja deosebiri individuale intre copii din punct de vedere al imaginatiei.

Daca unii par ca au o imaginatie interminabila si foarte colorata, altii se rezuma la una saraca, fara extensii fanteziste, abia stapanind terenul realitatilor imediate si apropiate. Unii copii creeaza povesti, scenarii si pot manifesta o usoara inclinatie pentru minciuna. Aici apare din nou discordanta dintre modalitatea de percepere a adultilor si cea a copiilor.

Real si fantezie in lumea copiilor

Desi din punctul de vedere al parintilor ceea ce relateaza copilul este o minciuna, acesta din urma pur si simplu nu poate face diferenta intre fantezie si realitate si aparenta si adevar.

El simte nevoia de a fi adevarat tot ce-si imagineaza.

Acest comportament al "minciunilor", insa, este trecator si – in mod normal – dispare de indata ce copilul ajunge sa constientizeze diferenta dintre real si fantezie mai sus amintite.

Cum sa cresti un copil cu imaginatie

Tot ceea ce faci acum impreuna cu copilul tau, de la joc pana la mancare, plimbare, citit si cantat ajuta la dezvoltarea creierului celui mic si la dezvoltarea imaginatiei.

Pe masura ce copilul intra in contact cu mai multe semne, sunete si senzatii, in mintea lui se deschide drumul catre o lume din ce in ce mai mare si mai interesanta.

Pentru ca micutul tau nu vorbeste inca suficient de bine, s-ar putea sa fie destul de dificil sa stii ce gandeste. Dar poti observa licariri de imaginatia in procesul de imitatie a lucrurilor din jurul sau – un comportament care apare la copii in jurul varstei de 18-20 de luni. Copilul poate imita lucrurile pe care le faci tu, isi poate hrani papusa preferata asa cum il hranesti tu pe el si asa mai departe.

Imaginatia in dezvoltarea copilului

Poate ca nu te-ai gandit niciodata, dar o imaginatie bogata il poate ajuta pe micutul tau in procesul sau de dezvoltare.

  • Imbogatirea vocabularului

Copiii care participa la jocuri de imaginatie sau asculta povesti tind sa aiba un vocabular mai bogat. Probabil ca rezultatele acestor activitati le vei observa abia in jurul varstei de 2-3 ani, dar merita sa pui acum bazele unui vocabular bogat pentru copilul tau.

  • Increderea in sine

Cu ajutorul imaginatiei, copilul tau poate fi oricine isi doreste el sa fie si poate face ca lucrurile sa ia intorsatura pe care el si-o doreste in situatiile pe care le inventeaza. Astfel, copilul tau detine controlul asupra povestii.

  • Rezolvarea problemelor

Imaginarea diferitelor situatii, crearea diferitelor scenarii il ajuta pe copilul tau sa gandeasca creativ – un bun inceput pentru rezolvarea problemelor.

Ce poti face tu pentru a imbogati imaginatia copilului

  • Citeste-i povesti!

Citind povesti copilului tau ii vei imbogati universul. Alege carti cu multe imagini mari si viu colorate si profita de faptul ca acum copilul tau nu stie inca sa citeasca si nu tine la respectarea cu strictete a textului din carte – poti inventa si schimba cursul povestii.

Arata-i poze cu personajele din povesti, imita sunetele animalelor si al vehiculelor, citeste cu intonatie si voci diferite pentru fiecare personaj si provoaca-l sa vorbiti despre ce s-a intamplat cu personajele din poveste sau ce s-ar fi intamplat daca...

  • Inventeaza povesti!

Lasa-ti imaginatia libera si inventeaza chiar tu povesti noi si personaje. Mai mult decat atat, poti face ca micutul tau sa fie personajul principal. Curand, copilul va incepe si el sa inventeze situatii si aventuri pentru povestea voastra.

  • Cantati impreuna!

Sigur ca micutul tau nu este inca pregatit pentru lectii de muzica, dar puteti fredona impreuna cantecelele pentru copii, pe cele din reclame sau din desene animate.

  • Incurajeaza jocul de rol

Copiii invata o multime de lucruri din dramatizarea situatiilor de zi cu zi. Cand copilul tau inventeaza un scenariu cu personaje, isi dezvolta abilitatile de socializare si comunicare. Imaginandu-se ca fiind tata, doctor sau profesor, copilul se va simti increzator in fortele proprii si isi va oferi experienta de a detine controlul.

  • Inventeaza!

Orice lucru din casa poate deveni punctul de incepere al unui joc nou. Cutia de la televizor se poate transforma foarte usor in masina, barca sau tren, iar prosopul de baie poate fi capa super-eroului tau.

  • Limiteaza accesul la televizor!

Multi specialisti recomanda ca pana la varsta de 2 ani copilul sa nu fie lasat deloc la televizor. Chiar si asa, multi parinti isi lasa copiii in fata televizorului profitand de timp pentru a-si face treburile.

Un timp limitat petrecut de copil in fata televizorului nu-i va face niciun rau, dar evita sa-l lasi singur la televizor. Stai cu el, pune-i intrebari si dezvolta idei cu privire la ce vedeti la televizor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Imaginatie copii Dezvoltare imaginatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre