Jocurile de societate, 6 lectii de viata pe care copilul le invata din ele

/ / Modificat: 2011-11-30
Jocurile de societate, 6 lectii de viata pe care copilul le invata din ele

Jocurile de societate sunt unele dintre cele mai indragite jocuri ale copilariei. Numite si jocuri de masa, "Nu te supara, frate", "Scrabble", "Monopoly" si "Rummy" sunt jocuri pe care orice copil trebuie sa le incerce. Pe langa faptul ca sunt foarte distractive, ele sunt si educative si utile in dezvoltarea micutului. Iata 6 lectii de viata sau beneficii pe care aceste jocuri le au asupra copiilor!

Il invata valoarea banilor si cum sa ii cheltuiasca responsabil

Banii, cheltuielile, economia, sunt termeni un pic cam prea mari pentru un copil atat de mic. Degeaba te chinui sa ii pui in fata bani, sa ii numeri si sa incerci sa il determini sa ii stranga. De indata ce micutul afla si intelege ca jucariile se cumpara cu bani, va dori sa ii schimbe rapid in niste jucarii pe care si le doreste..

Insa atunci cand joaca Monopoly, micutul descopera valoarea banilor intr-un mod pe intelesul lui. Pentru a castiga si a cumpara cat mai multe proprietati, el trebuie sa isi organizeze finantele si sa faca cheltuieli responsabile.

Ii invata concepte si informatii noi

Daca micutul tau inca nu a reusit sa deosebeasca culorile sau sa numere foarte bine ori sa recunoasca literele, atunci cand se afla intr-o competitie a unui joc de societate va fi mai mult decat dornic sa o faca.

Scrabble (Jocul cuvintelor) este un extrem de util care-l invata pe copil sa citeasca mai usor sau sa invete cuvinte noi.

In plus, jocul il ajuta sa retina mai usor informatii si sa-si imbogateasca vocabularul, pentru ca este un instrument atractiv si pe intelesul lui.

jocuri_de_societate_lectii_de_viata_copii

Foto: playingiseducational.info

Il invata sa gandeasca si sa faca conexiuni logice

Deductia logica este o abilitate a copiilor care se formeaza in timp, insa numai cu ajutorul jocurilor de societate.

In jocuri in care micutul trebuie sa gaseasca solutia pe baza unor indicii, el trebuie sa gandeasca logic, sa ia in considerare toate posibilitatile si sa ia solutiile prin eliminare, pentru a-si da seama care se potriveste cel mai bine.

Il invata sa stie cum si cand sa piarda

Copilul, de orice varsta, este un mic acaparator, care crede ca totul i se cuvine si ca trebuie sa castige orice joc.

Jocurile de societate sunt o oportunitate de a-l ajuta pe copil sa invete cum si cand sa piarda si sa stie cum sa faca din infrangeri o modalitate de a deveni mai bun si mai capabil.

Micutul trebuie sa inteleaga ca uneori se castiga, alteori se pierde, iar acest lucru trebuie tratat cu capul pe umeri si cu multa demnitate.

jocuri_comportament_educatie_copii

Il invata sa gandeasca strategic

Gandirea strategica este una dintre cele mai importante lectii de viata, mai ales la maturitate, cand va avea nevoie de ea in viata personala, dar mai ales in cea profesionala.

Este o abilitate importanta in viata si il ajuta sa gandeasca cu cativa pasi inaintea adversarului si sa intuiasca miscarile lui in vederea atingerii scopurilor proprii.

Il invata spiritul de echipa

Multe dintre aceste jocuri sunt competitive, insa exista si unele in care jucatorii se impart in echipe, iar acestea concureaza intre ele. Micutul tau are ocazia sa descopere ce inseamna spiritul de echipa sau colaborarea in vederea atingerii aceluiasi scop, acela de a castiga.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lectii viata copii Jocuri copii Spirit echipa copii Joaca copii Spirit competitie copii Valoare bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre