Ce astept de la educatoarea copilului meu. Cat de important este rolul primului pedagog in viata copilului

/ / Modificat: 2022-02-25
Ce astept de la educatoarea copilului meu. Cat de important este rolul primului pedagog in viata copilului

In zilele noastre, copiii ajung sa intre in sistemul de invatamant la varste din ce in ce mai mici si sa petreaca cea mai mare parte dintr-o zi in crese si gradinite, iar mai apoi in scoala si after school. In acest context, pedagogii pe care ii alegem pentru micuti sunt extrem de importanti.

Primii pedagogi ai copiilor trebuie sa indeplineasca mai multe roluri: sa ii invete pe copii notiuni teoretice, dar si sa ii inconjoare cu blandete si dragoste, pentru ca ei sa se simta in siguranta, sa creasca plini de incredere in ei si de curaj. „Prima sarcina a educatiei este de a agita viata, dar lasand-o libera sa se dezvolte”, spunea Maria Montessori, cu privire la procesul educational.

Ce calitati trebuie sa aiba pedagogul pe care il alegem pentru copil

Atunci cand vine momentul sa isi inscrie copilul la cresa sau la gradinita, multe mame trec printr-o serie de stari firesti, de la neliniste si anxietate, pana la o multime de intrebari cu privire la perioada care urmeaza in viata copilului lor. Sa aleg o gradinita de stat sau una privata? Program scurt sau program prelungit? Ce fel de sistem educational i se potriveste cel mai bine copilului: unul clasic sau modern? Cum ma asigur ca educatoarea este cea potrivita? Si lista poate continua la nesfarsit.

Atunci cand alegem cresa sau gradinita, este important sa tinem cont de mai multe criterii. Dincolo de conditii, proximitate, costuri, program etc, educatoarea reprezinta poate cel mai important criteriu de luat in calcul. Ea va fi persoana in compania careia copilul va petrece cea mai mare parte dintr-o zi si fiecare mama are un set de criterii pe care primul pedagog din viata copilului ar trebui sa le bifeze.

Educatoarea, a doua mama pentru copil

Educatoarea trebuie sa fie, in primul rand, blanda si rabdatoare. Niciun parinte nu isi doreste ca fetita sau baietelul lui sa aiba parte de o experienta traumatizanta la prima intalnire cu un pedagog. In acelasi timp, trebuie sa fie ferma si sa stie sa impuna limite copilului, atunci cand este cazul. Empatia si dragostea nu ar trebui sa ii lipseasca: pentru copil, educatoarea este ca o a doua mama, iar gradinita este pentru el a doua casa. Acolo petrece cea mai mare parte a timpului si trebuie sa se simta iubit, protejat si inteles.

Apoi, o educatoare buna ar trebui sa aiba si calitati psihopedagogice dezvoltate. Sa stie sa identifice anumite nevoi ale copiilor, anumite probleme, pe care sa le transmita mai departe parintilor. Deficitul de atentie, tulburarile de comportament, excesul de energie etc ar trebui observate si semnalate catre parinti.

Nu in ultimul rand, un bun pedagog ar trebui sa stie sa integreze in grupul clasei toti copiii, iar aici ne referim in special la cei care au anumite probleme, care necesita mai multa atentie, grija si rabdare.

Chimia este, poate, unul dintre cele mai importante criterii atunci cand vine vorba despre relatia dintre educatoare si copil. Oricat de bun, renumit, recomandat ar fi un pedagog, daca micutul nu are chimie buna cu el, daca nu se poate apropia de el, sunt sanse sa nu vina cu drag la gradinita/scoala, iar in acest caz tot efortul este in zadar. Asadar, dincolo de o lista clara de criterii de bifat, ramane flerul parintelui, dar si al copilului, intuitia si feedback-ul pe care copilul il ofera dupa o perioada de mers la gradinita si care este cel mai important.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre