Copilul tau refuza imbratisarile cand este suparat? Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2021-11-04
Copilul tau refuza imbratisarile cand este suparat? Ce trebuie sa stii

Copilul tau refuza imbratisarile in momentul in care este suparat? In primul rand nu trebuie sa te ingrijorezi. Este normal ca micutul sa nu-si doresca sa vrea sa fie imbratisat cand este foarte suparat sau are un acces de furie. Nu trebuie sa o iei personal. Este important sa intelegi ce se intampla cu cel mic si cum trebuie sa reactionezi.

Este important sa iti imbratisezi copilul atunci cand este trist sau suparat. Este insa, la fel de important sa stii ce trebuie sa faci atunci cand acesta nu vrea sa fie imbratisat si te respinge. 

Copilul respinge imbratisarea cand este suparat

Este posibil ca micutul sa fie foarte frustrat din diferite motive. Imbratisaera are rolul de a-I arata ca este iubit, inteles si ca ii respecti emotiile, dar mai presus de toate ii transmite ca ii doresti binele.

Uneori, cand se simt foarte tristi sau au accese de furie, copiii vor respinge imbratisarile. Chiar daca acest lucru se intampla este important sa nu te superi si sa nu-i intorci spatele. Sentimentele micutilor nu trebuie ignorate in aceste momente intense, deoarece se va simti si mai rau si va crede ca nu iti pasa de el. Acest lucru poate fi daunator din punct de vedere emotional, dar poate afecta si increderea pe care copilul o are in tine. 

Prin urmare daca micutul tau refuza imbratisarea in momentul in care este foarte suparat, respecta-I dorinta. Nu-l forta niciodata sa-l imbratisezi, oricat de mult ti-ai dori. Poti fi ranita de respingere, bineinteles, insa, ca adult, trebuie sa inveti sa o gestionezi in cel mai bun mod posibil.

Ceea ce trebuie sa faci in aceste momente este sa intelegi ce il face pe copilul tau sa refuze imbratisarile. Se simte vulnerabil, este prea suparat? Trebuie sa analizezi situatia pentru a afla de ce nu-si doreste acest act de iubire si confort emotional.

De ce refuza copilul imbratisarea?

De ele mai multe ori copiii pot refuza o imbratisare din partea parintilor in urma unui stres emotional ridicat, o situatie conflictuala sau tensionata in care au fost implicati si parintii. De asemenea, este posibil ca micutul sa se simta rusinat si sa prefere sa ascunda aceste emotii.

Un alt motiv ar putea fi faptul ca micutul doreste sa-si arate independenta fata de tine si controlul asupra corpului si emotiilor sale.

Insa, in cazul in care respingerea fata de unul sau ambii parinti se prelungeste in timp (nu doar atunci cand este foarte suparat) si chiar se extrapoleaza si in alte situatii, nu este un lucru pe care sa-l ignori. In acest caz este necesar sa cauti ajutor profesionist care sa va ajute sa gestionati situatia.

Poti fi alaturi de copil fara sa-l imbratisezi

Chiar daca micutul refuza imbratisarile poti fi in continuare alaturi de el. In niciun caz nu trebuie sa-l lasi singur intr-o camera sau sa-l certi pentru comportament. Trebuie sa fii constienta ca, desi te respinge, este un moment foarte vulnerabil pentru copilul tau si are nevoie de afectiunea ta mai mult ca oricand, chiar daca nu este printr-o imbratisare.

Ii poti arata ca il iubesti si ca il respecti fiind alaturi de el in diferite moduri:

  • Stai alaturi de el cu rabdare, respectandu-i dorintele de a nu fi imbratisat sau consolat cu vorbe.
  • Vorbeste calm cu micutul si valideaza-i emotiile, in cel mai empatic si intelegator mod posibil.
  • Nu-i spune sa nu planga daca vrea sa planga.
  • Daca nu vrea imbratisari, poate accepta mangaieri pe maini sau pe par.
  • Arata-i o atitudine respectuoasa atunci cand este foarte suparat

In aceste momente nu trebuie sa iti santajezi copilul sau sa-I distragi atentia cu alte lucruri pentru a-l face sa se simta mai bine. Permite-i sa isi simta emotiile si fii ghidul lui pentru a-l ajuta sa se treaca peste momentul tensionat. 

Sursa foto: pexels.com

Taguri Imbratisare copil

Articole recomandate

Citeste si despre