Cum sa reactionezi cand copilul are crize de tantrum

/ / Modificat: 2023-04-01
Cum sa reactionezi cand copilul are crize de tantrum

Uneori, se pare ca situatia scapa de sub control. Exista insa cateva moduri In care sa reactionezi in astfel de situatii astfel incat sa va avea prioritate, dar exista cateva sfaturi despre cum sa actionezi atunci cand copilul este furios. Iata cateva dintre ele.

Ce trebuie sa stii despre tantrumurile copilului si furia pe care o simti tu in astfel de situatii

In momentul in care incepi sa te confrunti cu tantrumurile este important sa incepi sa privesti furia intr-un mod pozitiv, deoarece este o emotie asteptata si sanatoasa. Ceea ce este recomandat este sa te intrebi ce se intampla, in loc sa te supari pe copil. Este necesar sa recunosti ca acesta are dificultati in a-si exprima si gestiona emotiile si ca esti partenerul lui in aceasta aventura de a invata sa se controleze.

Cand sunt mici, uneori nu pot intelege ce li se intampla. Prin urmare, cu atat mai putin vor sti cum sa gestioneze emotiile. Desigur, nimeni nu poate nega ca uneori este dificil sa nu te prabuseasti cand copilul are tantrumuri. In spatele meseriei de parinte se afla responsabilitati si obligatii nesfarsite: acasa, la serviciu si in familie, printre altele.

Cand se intampla acest lucru, incearca sa nu judeci, ci incerca sa te intrebi ce te-a impiedicat sa incetinesti inainte. Incerca sa iti exercitati autocunoasterea si sa-ti explorezi starile emotionale interioare. In acest fel, vei sti si ce te supara si iti va fi mai usor sa te gandesti la o solutie sau la o strategie de adaptare mai potrivita.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata mai usor crizelor de tantrum ale copilului.

1. Incepe prin a te linisti

Aminteste-ti ca, in calitate de adult, esti principalul model pentru copilul tau. Asadar, cel mai bine este sa respecti copilul si sa incerci sa vorbesti calm. De asemenea, poti folosi ceea ce simti ca pe o oportunitate de a-ti invata copilul. De exemplu, ii poti spune copilului ca esti suparata sau ca simti ca fata ta incepe sa se inroseasca. In acest fel, prin intermediul emotiilor tale, iti poti ajuta copilul sa isi identifice propriile emotii.

2. Practica tehnici de relaxare impreuna cu copilul

Una dintre cele mai comune tehnici de relaxare este respiratia. Dar poti alege orice alta tehnica, in functie de ceea ce este bine pentru copilul tau. De exemplu, atunci cand copilul tau este furios, poti canta un cantec si poti evita sa trantesti usa sau sa dai un raspuns urat.

3. Invata-ti copilul sa identifice situatiile care il fac sa se enerveze

Il poti ajuta pe copilul tau sa recunoasca acele semne care anticipeaza ceea ce urmeaza daca nu incetineste mai intai. De exemplu, daca stie ca senzatia de foame il face sa fie irascibil, il puteti sfatui sa nu stea atatea ore fara sa manance.

4. Ajuta-ti copilul sa gaseasca solutii

Este important sa iti ajuti copilul sa se gandeasca la cum sa rezolve diferit situatia de furie. Ia in considerare urmatorul exemplu: copilul este suparat pentru ca nu poate ramane la bunica lui acasa. Cum puteti actiona in acest sens?

  • Valideaza- i sentimentele: "Inteleg ca vrei sa ramai peste noapte, pentru ca este foarte distractiv sa te joci cu bunica".
  • Explica-i de ce: "in seara asta e ziua de nastere a prietenei ei".
  • Ganditi-va impreuna la o solutie: "Ce-ar fi daca am urmari un film acasa si am ruga-o pe bunica sa te invite in alta zi?”

5. Foloseste povesti sau alte resurse educationale

De exemplu, prin intermediul povestilor, copilul se poate identifica cu anumite personaje si poate empatiza cu ele. In acest fel, el se poate pune in locul protagonistului povestii si poate reflecta la cat de rau se poate simti altcineva atunci cand este maltratat.

6. Intreaba-l de ce au nevoie

Este esential sa te puni la dispozitia copilului. De exemplu, poti pune aceste intrebari: “Ce pot face pentru tine?”, “Ce te-ar face sa te simti mai bine?”. In plus, o imbratisare sau tinerea de mana a unui copil il poate ajuta pe acesta sa isi recapete incet calmul si sa se simta in siguranta. Desigur, daca accepta acest lucru. Copilul nu trebuie imbratisat cu forta.

7. Evita tachinarile

Imitarea plansului sau folosirea unor fraze dispretuitoare, prcum "arati ca un bebelus", este daunatoare pentru copil. De asemenea, evita frazele amenintatoare, cum ar fi "daca vei continua sa plangi, nu te voi mai iubi".

Evitati idealizarea si demonizarea emotiilor

Traim intr-o societate in care exista numeroase prejudecati despre emotii. Bucuria este asteptata si aplaudata, in timp ce tristetea si furia sunt evitate sau chiar condamnate. Cu toate acestea, emotiile au un aspect adaptativ in viata oamenilor. Ele servesc drept instrumente pentru a ajuta la procesarea situatiilor, permit constientizarea de sine si pregatesc un raspuns la evenimente.

Prin evitarea simtirii anumitor emotii nu vei obtine decat sa te deconectezi de la sine si chiar de la cei dragi. Acest lucru te va determina sa negi ceea ce simti si  chiar sa ii eviti pe cei care nu isi neaga sentimentele sau pe cei care trec prin situatii pe care tu le eviti. Cu soguranta nu vrei ca si copilul tau sa ajunga in aceasta situatie. Nu uita ca stilul educational pe care il folosesti cu micutul tau influenteaza si modul in care acesta isi vede si isi traieste viata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tantrum copii

Articole recomandate

Citeste si despre