Cat de mult sa lasam copiii sa se murdareasca

/ / Modificat: 2023-03-02
Cat de mult sa lasam copiii sa se murdareasca

Cand ai copii una dintre primele griji fata de ei este sa nu se murdareasca. In faza de „bebelusie” facem o obsesie din a le pastra mereu manutele curate, pentru ca le baga mereu in gura. Grija se accentueaza cand cei mici incep sa faca primii pasi si sa atinga tot felul de obiecte si suprafete care, in mintea oricarei mame, nu pot fi niciodata suficient de curate. Cand cresc suficient de mari, incat sa iti dea drumul la mana si sa exploreze, murdaria devine inamicul public numarul unu! Si totusi, cat de mult sa lasam copiii sa se murdareasca?

Te surprinzi deseori spunandu-i copilului sa nu duca la gura ceva pentru ca „e murdar”. Nici nu poti numara de cate ori pe zi ii spui „nu te murdari”, „nu pune mana, ca e praf”, „nu intra in noroi”, „nu te atinge de masini”, „nu te aseza pe jos”. Te gandesti la toata mizeria si la toti microbii cu care copilul intra in contact; si nu e chiar nefiresc, data fiind situatia din ultimii ani. Exista, insa, si un mare „dar”!

Copiii au nevoie sa intre in contact cu tot ceea ce noi, adultii, numim murdarie. Sigur ca trebuie sa ne asiguram ca au manutele cat mai curate atunci cand mananca sau cand inca mai petrec mult timp cu ele in gura. Pentru asta e nevoie sa ii invatam cat de devreme se poate ca igiena este foarte importanta, ca trebuie sa ne spalam pe maini de fiecare data cand venim de undeva, dupa ce am fost la toaleta, inainte de masa. Dincolo de aceste masuri banale de igiena, ar trebui sa nu ne mai facem atat de multe probleme cand copiii se murdaresc.

Putina murdarie este benefica pentru copil

Atat timp cat copilul nu creste si nu se desfasoara in conditii complet insalubre, murdaria este, in anumite limite, benefica pentru cel mic. Iar a accepta ca nu-l poti feri mereu cu adevarat de microorganisme este benefic si pentru parinti. Un copil care se murdareste este un copil al carui organism invata sa se apere. Sistemul lui imunitar devine mai puternic cu fiecare bacterie si microb cu care intra in contact, pentru ca asa invata sa convietuiasca cu ele.

Un copil are nevoie sa se si murdareasca pentru ca asa cunoaste mediul inconjurator. Cand se aseaza in fund in parc si tu iti faci griji ca isi va inverzi hainele sau ca pamantul este putin umed, el invata despre iarba, pamant si despre frunzele cazute. Unde tu vezi o pata de iarba, el vede, instinctiv, un prilej de a invata.

Copiii sunt curiosi din fire si le place sa exploreze. De aceea calca si topaie prin balti, de aceea baga mainile in pamant sau se aseaza in noroi. Cand stau cu mainile pe jos, invata despre praf, nisip, pietre, frunze, le asimileaza textura si consistenta si „inregistreaza” informatii mai pretioase decat cele teoretice.

Copiii, pana la o varsta, nu pot fi creativi fara sa se murdareasca. Poti face un test simplu: da-i acuarele, o plansa si pensule si spune-i sa picteze fara sa se murdareasca; repeta apoi experimentul, spunandu-i sa deseneze orice isi doreste, chiar daca se manjeste pe maini si pe haine. Compara apoi „operele” si vei observa cu siguranta diferenta de creativitate pe care a investit-o in ele.

Pea multa curatenie poate fi daunatoare

Un copil care nu se murdareste va fi un copil cu un sistem imunitar slabit. Nu o spunem noi, ci cercetatorii care studiaza neincetat ecosistemele microbiene si au concluzionat ca murdaria, in limite normale, este chiar benefica pentru sanatatea copilului.

Gandeste-te doar la cate ore petreci dezinfectand si curatand totul prin casa cu o rabdare de chinez batran, pentru ca pana la urma copilul sa se aleaga tot cu alergii, viroze, infectii bacteriene. De ce se intampla asta? Pentru ca un copil ferit in mod exagerat de germeni nu stie, pur si simplu, sa se apere de ei atunci cand ii intalneste. Sistemul imunitar nu a avut ocazia sa produca anticorpi, iar organismul nu stie cum sa reactioneze. E atat de simplu!

Lasati copiii sa se murdareasca!

Un copil activ nu poate sa arate mereu ca scos din cutie. El va dori sa se atinga de copaci, sa se catere in ei, sa se joace, sa alerge, sa sara. Isi dezvolta, astfel, motricitatea si conditia fizica.

Un copil are nevoie sa se joace liber, fara sa auda mereu „nu e voie” si fara sa se gandeasca la cat de des trebuie sa ii speli hainele, la cat detergent consumi sau la faptul ca unele pete pur si simplu nu vor mai iesi niciodata.

Iar parintii ar trebui sa se bucure, pur si simplu, ca au un copil fericit si sa se asigure ca mainile si hainele lui sunt curate atunci cand trebuie sa fie.

Citeste si articolul de mai jos:

Top lucruri si locuri murdare in care se joaca frecvent copiii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil murdarie Joaca beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre