Putina murdarie este sanatoasa pentru copii. Ce spun specialistii

/ / Modificat: 2021-07-05
Putina murdarie este sanatoasa pentru copii. Ce spun specialistii

Orice mama stie ca are perioade in care repeta mai des decat si-ar dori "nu pune aia la gura, e murdara", "nu te murdari", "nu atinge aia", "acolo e praf", "acolo e noroi". In pandemie "fobia" pentru tot ce nu este curat s-a acutizat si mai mult, insa sunt studii si teorii care spun ca nici excesul de igiena nu este foarte bun.

Putina murdarie este buna pentru sanatate si are mai multe beneficii decat ai crede, cu conditia ca mainile sa fie mereu curate cand le ducem la gura sau cand mancam.

De ce are copilul nevoie sa se murdareasca

Sistemul imunitar este acea "armata" cu care organismul lupta impotriva microbilor care ne pot imbolnavi. Ei bine, copilul, pana nu intra in contact cu diverse microorganisme, nu se poate apara in fata lor pentru ca sistemul imunitar este insuficient pregatit. Evident ca masurile minime de igiena nu trebuie neglijate niciodata, insa ar fi mai bine pentru toata lumea daca am intelege ca putina murdarie nu strica deloc. Iar daca iti faci griji pentru hainele murdare, acestea sunt, pana la urma consumabile, iar o hainuta patata iremediabil poate fi inlocuita cu o alta.

Curiozitatea, mai puternica decat murdaria

Copilul simte nevoia sa cunoasca si sa inteleaga mediul inconjurator, iar asta inseamna ca uneori se va murdari. Curiozitatea il va inmpinge sa o faca, pentru ca el trebuie nu doar sa vada, ci sa si atinga pamantul, copacii, frunzele si cam tot ce il intereseaza (melci, furnici, nisip, praf etc.), sa simta textura si consistenta lucrurilor pentru a invata despre ele nemijlocit.

Pentru a invata sa iubeasca natura, copilul are nevoie sa ia contact cu ea. Are nevoie sa simta stropii de ploaie pe piele, sa calce in noroi sau prin iarba uda, sa si atinga, nu doar sa vada, culorile, texturile, animalele. Contactul fizic cu lucrurile si vietuitoarele din mediul inconjurator este benefic si necesar pentru copil, care poate experimenta senzatii importante pentru dezvoltarea sa fizica si emotionala.

Excesul de curatenie nu inseamna neaparat un copil mai sanatos

Este bine sa ai grija sa fie mereu curat in casa, dar nu e bine sa exagerezi cu dezinfectarea si sterilizarea crezand ca astfel ii protejezi pe cel mic. Un mediu steril nu va permite sistemului sau imunitar sa lucreze si, astfel, acesta va fi mai slab, iar copilul va fi mult mai expus la boli si alergii. Cand copilul este expus la germeni, sistemul sau imunitar se intareste pentru ca se formeaza anticorpi care vor ajuta organismul sa reactioneze.

Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copilul trebuie sa ia contact si cu murdaria si cu microbii. O spun toti specialistii din lume, inclusiv Jack Gilbert, om de stiinta la Universitatea din Chicago, care studiaza ecosistemele microbiene: murdaria poate fi foarte benefica pentru sanatatea copilului.

Lasa-l sa fie creativ, chiar daca asta inseamna mai multe rufe de spalat

Copiii au o imaginatie bogata si o creativitate nativa, iar daca asta inseamna sa se si murdareasca uneori, nu ii frange aripile.

Daca ii pui la dispozitie o plansa de pictura, pensule si culori si ii spui "picteaza, dar sa nu te murdaresti", l-ai blocat din start. In schimb, daca ii vei spune sa picteze orice isi doreste, fara sa conteze daca se manjeste sau nu cu acuarele, vei avea o surpriza.

Pentru a avea un copil activ si complet dezvoltat din punct de vedere motric, va fi nevoie sa se mai si murdareasca in timp ce se joaca, alearga, sare, se catara in copaci. N-ar avea cum sa faca toate astea si sa ramana curat, nu?

Pentru a sti sa se joace liber, un copil nu trebuie sa auda mereu "nu atinge aia", "nu te murdari", "nu intra in noroi", "nu calca in apa". Pentru copii jocul este un fel de job. Ei iau treaba asta foarte in serios, nu e doar distractie. Jocul este baza imaginatiei, a creativitatii, a perseverentei, iar daca nu il lasi sa se joace in voie, adica sa se mai si murdareasca, nu faci decat sa blochezi toate aceste lucruri.

Lasa copilul sa se joace liber si sa se murdareasca in parc, in curte, la plaja! Exista studii care arata ca acei copii care se joaca in voie, fara restrictii, se transforma in adulti cu un respect de sine crescut si cu o mai mare capacitate de adaptare.

Murdaria este peste tot in jurul nostru si nu trebuie sa o vedem ca pe un inamic. Evident, nu vorbim despre mizerie si conditii insalubre, ci despre acea murdarie “buna”, naturala, de care pana la urma nici nu prea avem cum sa ne ferim cu adevarat. Regulile de igiena sunt, bineinteles, esentiale pentru un corp sanatos, dar trebuie sa stim si sa "convietuim" putin cu murdaria si microbii din jurul nostru.

Taguri Copil murdarie

Articole recomandate

Citeste si despre