Joaca nu este doar o distractie pentru copilul tau. Beneficii uimitoare ale jocului liber

/ / Modificat: 2019-05-15
Joaca nu este doar o distractie pentru copilul tau. Beneficii uimitoare ale jocului liber

Poate e greu de crezut, dar cel mai simplu mod pentru a-ti ajuta copilul sa se dezvolte si sa isi sporeasca cunostintele este sa il lasi sa se joace liber.

Lasa-l sa faca mereu aceleasi lucruri, sa repete ceea ce spune, sa fie surprins si permite-i sa descopere lumea in voie, asa cum isi doreste el.

Lasa-l sa rezolve singur, in mod spontan si creativ, problemele pe care le intalneste. Si, da, jocul il poate ajuta sa faca toate aceste lucruri.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un parinte pentru copilul lui este sa-i respecte judecata, pentru ca, prin felul sau de a gandi si de a participa activ la situatiile pe care le intalneste, isi va dezvolta, antrena si pune in practica gandirea logica, aceea care il va ajuta sa se descurce in societatea moderna si in viata sa de adult.

Dezvoltarea gandirii logice este ceva ce il va ajuta toata viata. Acum, cand este copil, acest lucru il va ajuta sa se simta mai putin frustrat cand se joaca si, in plus, il ajuta sa fie mai disciplinat si sa isi imbunatateasca abilitatea de a invata. Acest tip de gandire, care se dezvolta prin joc liber si structurat, il ajuta sa isi largeasca orizonturile, interesele, il invata sa faca compromisuri si ii ofera motivatie.

Cand copilul tau nu doarme sau nu mananca, joaca este principala sa activitate. Joaca nu este doar o distractie pentru el, ci o activitate care ii stimuleaza capacitatea naturala de a-si imagina lucruri, de a crea si de a invata, asa ca este foarte important sa te joci cu el inca din prima zi de viata.

La inceput jocurile vor fi banale, pentru ca bebelusii raspund doar la stimuli precum sunete, zambete, mangaieri, insa incet-incet, pe masura ce creste, jocurile vor deveni mai variate.

Aminteste-ti mereu ca joaca il ajuta sa isi dezvolte gandirea critica, logica, un fenomen psihologic rational care ajuta la rezolvarea problemelor. In copilarie, pentru ei "probleme" sunt toate situatiile care ii captiveaza. Pentru un bebelus, rezolvarea unei probleme poate fi sa descopere ce este un obiect care i-a atras atentia; faptul ca face tot posibilul pentru a descoperi prin intermediul simturilor ce este acel ceva care l-a captivat reprezinta o stimulare a gandirii critice.

Pentru un toddler, jocurile care il provoaca, de exemplu, sa potriveasca o piesa colorata in forma potrivita, ii stimuleaza curiozitatea si reprezinta o provocare, la fel ca toate jocurile care il invita la miscare, la gandire, la imbunatatirea abilitatilor cognitive si motorii, dar si sociale.

De fiecare data cand copilul tau se joaca, el invata ceva nou. Jocul il ajuta sa inteleaga legaturile dintre cauza si efect; il invata lucruril simple, precum acela ca daca lovesti mingea, aceasta se va misca. Sunt actiuni simple care il ajuta sa inteleaga ca orice actiune a noastra genereaza un efect, lucru de care va fi apoi constient toata viata.

Sa-ti lasi copilul sa se joace liber, adica fara a interveni in jocul lui, il ajuta sa aiba un sentiment mai puternic de independenta. Atunci cand cel mic te invita sa te joci cu el, este foarte important sa respecti jocul si regulile pe care el le stabileste, cu toate ca foarte probabil vei fi tentat sa impui propriile reguli pentru ca - nu-i asa? - tu esti adultul si tu stii mai bine.

Jocul a fost dintotdeauna o activitate sociala si de recreere, dar si o activitate care ne-a ajutat sa evoluam ca specie.

Iata cateva motive pentru care trebuie sa ii permiti copilului sa se joace liber:

  • Atunci cand cel mic se joaca, el cunoaste in mod natural ceea ce il inconjoara; este o activitate care ii stimuleaza toate simturile;
  • Jocurile structurate, cu alti copii, il stimuleaza pe cel mic sa invete despre valori si despre stapanirea de sine, despre siguranta de sine si initiativa, despre onestitate si concurenta sanatoasa;
  • Prin joc, copilul invata sa socializeze, sa negocieze, sa isi gestioneze emotiile, sa respecte regulile, sa fie solidar;
  • Jocul va imbunatati limbajul si comunicarea copilului; vorbirea este o abilitate direct legata de gandirea critica si de joc pentru ca pentru ca stabilirea de reguli, fixarea de obiective si cooperarea cu alti copii necesita o buna comunicare;
  • De fiecare data cand un copil se joaca trebuie sa foloseasca gandirea pentru a descoperi cele mai bune alternative pentru a castiga, pentru a rezolva problemele intr-un mod creativ; isi va lasa imaginatia sa descopere cele mai bune solutii si va invata sa se concentreze.

Desi ai crede ca jocul este doar o activitate recreativa si esti tentat, ca parinte, sa limitezi timpul care ii este alocat, retine ca este, de fapt, una dintre cele mai eficiente modalitati de dezvoltare a abilitatilor fizice, motorii, cognitive, afective si sociale ale copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joaca Joaca aer liber copii Joaca beneficii

Articole recomandate

Citeste si despre