Poti creste IQ-ul copilului tau?

/ / Modificat: 2012-01-12
Poti creste IQ-ul copilului tau?

IQ-ul copilului tau este influentat cel mai mult de bagajul genetic pe care-l mosteneste la nastere. Insa specialistii sunt de parere ca exista si alte metode prin care poti stimula sau creste coeficientul de inteligenta al micutului tau - alimentatie sanatoasa, joaca, miscare fizica, somn si relaxare. Toate acestea il ajuta pe micut sa fie mai destept sau sa aiba o minte agera si ascutita!

Dezvoltarea creierului la copii



Foto: healthylivingcare.net

Inca din burtica si pana la varsta de 4 ani, creierul copilului cunoaste o dezvoltare exploziva. Creierul atinge 90% din dezvoltarea totala inainte ca micutul sa mearga la gradinita. Toata aceasta perioada de cativa ani ofera o oportunitate importanta parintilor de a-i spori si stimula procesul de invatare si inteligenta.

Cu toate acestea, creierul continua sa creasca si sa se dezvolte si mai tarziu de varsta gradinitei, pe toata perioada copilariei si chiar si la varsta adulta. Este la fel de important ca activitatile si tehnicile de stimulare a dezvoltarii creierului si functiilor lui sa fie in continuare incurajate in viata micutului. Istetimea si bagajul intelectual mostenit la varsta prescolara nu se pastreaza pana la maturitate, daca nu este sustinut continuu prin stimulente.

Multi parinti au impresia ca daca stimuleaza dezvoltarea creierului in primii ani de viata, acesta reuseste sa isi pastreze coeficientul de inteligenta crescut si la adolescenta sau maturitate. Lucrurile nu stau chiar asa. Activitatea cerebrala a copilului trebuie intretinuta constant, iar micutul trebuie sa ia contact si sa incerce tot soiul de experiente si jocuri sau activitati care sa-i stimuleze si sa-i creasca valoarea IQ-ului.

Un test pentru aflarea coeficientului de inteligenta urmareste si testeaza 7 abilitati esentiale pe care trebuie sa le detina copilul pentru a fi mai istet si a reusi la scoala, dar si mai tarziu, in viata:

  • memoria;
  • gandirea;
  • abilitatile matematice;
  • perceptiile vizuale si spatiale;
  • abilitatile logice.


Toate masurile si metodele folosite pentru cresterea inteligentei vizeaza, de fapt, stimularea si dezvoltarea acestor abilitati la copii.

Metode de crestere a IQ-ului copilului

Jocuri


Incurajeaza micutul sa se joace constant. Orice fel de joaca contribuie la dezvoltarea creierului micutului. Jocurile ii pun creativitatea si imaginatia la lucru, incurajeaza atentia si concentrarea precum si gandirea logica, atunci cand este pus in fata unor probleme pentru care trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii.

Dintre toate jocurile, cele de strategie sunt cele mai indicate pentru cresterea nivelului de inteligenta, deoarece pun creierul la lucru si il ajuta sa se "mentina" in forma, ba chiar sa isi imbunatateasca functiile. Printre acestea se numara sahul, remi, jocurile de societate etc.

Si jocurile de memorie si concentrare, rezolvarea puzzle-urilor si dezlegarea lego-urilor contribuie la imbunatatirea abilitatilor mentale ale micutului.

Experiente noi


Stimularea copilului de a explora experiente si activitati noi este unul dintre modurile cele mai bune de a "hrani" creierul micutului si de a-i ajuta mintea sa fie mai dibace.

Copilul este curios din fire. Asigura-te ca ii satisfaci, pe cat posibil, curiozitatile prin experimentarea lor, iar daca punerea lor in practica nu este la-ndemana, vorbeste-i despre ele, explica-i si exemplifica-i prin imagini din carti sau despre internet, pentru o mai buna intelegere a lor.

Somn


Odihna este una dintre cele mai simple metode de a incuraja dezvoltarea inteligentei la copii. Este crucial ca micutul sa doarma un numar de ore adecvat pentru varsta lui. In timpul somnului, creierul nu "doarme", ci isi imbunatateste activitatile si functiile.

Odihna si relaxarea sunt esentiale pentru o crestere a capacitatii intelectuale a copilului. Oboseala si stresul aduc o defavoare IQ-ului.

Dieta


Si dieta micutului poate avea un impact asupra cresterii nivelului de inteligenta. Introdu in alimentatia lui produse naturale si sanatoase care au puterea de a-l face mai istet:

  • somon;
  • oua;
  • lactate;
  • ovaz;
  • unt de arahide;
  • nuci;
  • legume etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stimulare inteligenta copii Dezvoltare creier copii Inteligenta copii Curiozitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre