Jocuri care-i invata pe copii comportamente potrivite

/ / Modificat: 2011-11-07
Jocuri care-i invata pe copii comportamente potrivite

Jocul este cea mai distractiva, dar si iscusita metoda de a-ti invata copilul bunele maniere. Teoria si predica nu functioneaza la varste mici, de aceea trebuie sa gasesti acele tehnici de educatie si disciplina pentru care micutul isi arata interesul. Iata cateva tipuri de jocuri amuzante din care micutul invata cum sa se poarte frumos!

Jocuri de grup

Nu conteaza tipul de joc atata timp cat micutul tau se invarte printre copii. Integrarea lui in grupuri si organizarea unor competitii care presupun reguli il ajuta sa descopere ce este cooperarea, fair-play-ul, sa nu-i intrerupa pe cei care vorbesc, spiritul de echipa, sa isi astepte randul si alte reguli elementare de comportament pentru viata de adult.

Cele mai multe jocuri ale copilariei sunt organizate in mai multi copii si ofera cele mai importante lectii de comportament. Fie ca se joaca leapsa, imparate-luminate, cat este ceasul, fata-ascunselea, flori, fete si baieti, mima sau alte activitati nostime, ele ofera sansa micutului sa descopere norme comportamentale importante, prin puterea exemplului.

jocuri_comportament_educatie_copii
Foto: thehouseholdplanner.com

Jocuri de societate

Organizarea jocurilor de masa sau de societate este unul dintre cele mai eficiente moduri prin care copilul deprinde comportamente potrivite.

Rummy, Monopoly, "Nu te supara frate" si alte jocuri de tip "board games" au reguli utile care-l ajuta pe micut sa invete cum se fac banutii, valoarea lor, care sunt bunele maniere in public, cum sa se poarte cu competitorii lor etc.

Jocuri creative

Nu trebuie sa urmezi o reteta clasica de jocuri atunci cand vrei sa ii demonstrezi ceva copilului tau. Pur si simplu le poti inventa. Pune-ti imeginatia la incercare si ajuta-l pe copil sa invete cum sa se poarte corect cu ajutorul unor joculete inventate.

De exemplu, te poti folosi de desenat, carti si actorie pentru a inventa jocuri foarte dragalase. Cartile sunt un mod eficient de a cultiva bunele maniere la copil si pot deveni un joc distractiv. Alege carti educative si pune-le in scena alaturi de copil. Micutul tau va lua parte direct la ceea ce vrea sa evidentieze cartea si va intelege mai bine care este scopul anumitor comportamente.

O alta activitate creativa si originala este cea in care organizati un concurs de "stii si castigi". Fa cartonase cu intrebari esentiale legate de bune maniere si comportament adecvat si apoi pune-l sa raspunda la ele, dupa ce selecteaza in prealabil anumite domenii - sa zicem "cum ne purtam in public", "cuvinte magice" etc. Premiul competitiei trebuie anuntat de la inceput pentru a motiva micutul si a face jocul mai interesant!

comportament_copii_masa

Jocuri video

Oricat de criticate ar fi unele dintre aceste jocuri, ele sunt atractia principala a copiilor in epoca moderna. Fii isteata si profita in scop educativ de noua pasiune a micutului!

Nu toate sunt violente si il afecteaza emotional si comportamental. Exista o multime de jocuri video educative si creative. Unele dintre ele sunt construite in scopul de a educa micutul si de a-i oferi sansa sa descopere si inteleaga bune maniere intr-un mod amuzant.

Jocuri de rol

In cadrul jocurilor de rol, copiii sunt pusi fata in fata cu situatii inedite la care sunt provocati sa gaseasca solutii. Fie ca va jucati de-a mersul la restaurant (de unde copilul poate invata bunele maniere de la masa) sau ca micutul tau este parinte si are grija de o papusica ca de un bebe, el invata multe lcururi esentiale legate de responsabilitate, modele de comportament etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri bune maniere copii Jocuri educative Jocuri rol copii Jocuri video copii Joc copii

Articole recomandate

Citeste si despre