Cum sa corectezi comportamentul unui copil lipsit de respect

/ / Modificat: 2020-05-29
Cum sa corectezi comportamentul unui copil lipsit de respect

La un moment dat, parintii trebuie sa suporte comportamentul lipsit de respect al copiilor. Uneori, ei se pot exprima intr-un mod necorespunzator. Cand se intampla acest lucru, trebuie sa intelegi ca multi parinti se confrunta cu aceasta problema si nu este din vina ta.

Cel mai important este sa stii sa corectezi acest comportament lipsit de respect si sa nu te alarmezi. Cei mici incearca doar sa depaseasca sentimentele de frustrare si neputinta. Pe masura ce copiii cresc, ei sunt coplesiti de reguli si de asteptarile parintilor. Vor mai multa autonomie, dar nu stiu cum sa o obtina. Astfel, actioneaza pentru a obtine controlul asupra situatiei.

Desi este important sa recunosti si sa validezi nevoia de independenta a copilului tau, nu trebuie niciodata sa tolerezi sau sa incurajezi un comportament urat si nepoliticos. Cheia pentru a corecta comportamentul unui copil lipsit de respect consta in a-i permite sa aiba autonomie, dar, in acelasi timp, sa-l opresti atunci cand nu are o exprimare adecvata.

Cum poti ajuta copilul sa fie respectuos

Nu te lasa influentat

Cu cat un copil isi interiorizeaza mai mult cuvintele si actiunile,  cu atat este mai probabil sa reactioneze excesiv. Acest lucru il determina sa se comporte intr-un mod lipsit de respect. Aratandu-i copilului tau ca in acest fel poate sa-ti atraga atentia, ii arati ca metodele sale sunt eficiente.

Majoritatea expertilor recomanda sa nu lasi suspinele sau crizele de nervi ale micutului sa te influenteze deloc. Ar trebui sa analizezi obiectiv care dintre comportamentele lipsite de respect ale lui sunt cu adevarat daunatoare. De asemenea, este nevoie sa te concentrezi pe corectarea acestor comportamente cu calm si constanta.

Model de comportament respectuos

Daca doresti ca micutul tau sa fie respectuos, este evident ca va trebui sa fii un bun exemplu in acest sens. De unde are un copil ideea ca un comportament nerespectuos rezolva o problema? De obicei, atunci cand observa pe cineva pe care il respecta ca foloseste  metode similare pentru a gestiona o situatie care il deranjeaza.

Prin urmare, unul dintre cele mai bune moduri de a corecta comportamentul lipsit de respect este de a aplica strategii sanatoase de gestionare a furiei. Evita sa vorbesti rau despre ceilalti si comporta-te intotdeauna politicos in fata copilului, chiar si atunci cand ai de-a face cu o persoana dificila.

Nu-in permite copilului sa fie lipsit de respect

Niciun parinte nu isi incurajeaza copilul sa fie lipsit de respect, unii tolereaza in mod involuntar acest comportament, atat timp cat nu este indreptat in directia lor. Gandeste-te, de exemplu, la urmatoarea situatie: Unul dintre profesori ii da micutului tau un volum mare de teme pentru acasa, iar el este furios si incepe sa exprime cat de nedrept este profesorul, sa il insulte sau sa faca o criza de nervi. Iar tu simpatizezi cu el.

Ce mesaj crezi ca va primi daca faci acest lucru? El va intelege ca este acceptabil si chiar normal sa tratezi pe cineva cu lipsa de respect atunci cand nu esti de acord cu o persoana sau cu parerile ei.

O modalitate mai buna de a gestiona aceste situatii este sa empatizezi cu copilul tau. Valideaza-i sentimentele, de exemplu, spunand: "Am inteles ca te simti obosit si frustrat in acest moment. E in regula."  Apoi aminteste-i ca ii intelegi sentimentele, dar nu-i accepti comportamentul nepoliticos si lipsit de respect. Propune-i modalitati respectuoase pentru a gestiona situatia, cum ar fi purtarea unei conversatii prietenoase cu profesorul despre temele pentru acasa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament Comportament copil

Articole recomandate

Citeste si despre